Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + N70-300 - nieostre zdjęcia w trybie AF-C
Witam serdecznie :)
Mam pewien problem i nie wiem jak mam sobie z nim poradzić. Chodzi - tak jak w tytule napisałem - o nie ostre zdjęcia wykonywane ruchomym przedmiotom w trybie AF-C.
Mam zestaw: Nikon D90 i obiektyw Nikkor 70-300 AFS VR - wydaje mi się, że całkiem sensowny sprzęt. Dzisiaj wybrałem się na samoloty i .... i się zdziwiłem (kolejny raz). Ustawiam tryb AF-C, ściągam lądującego Airbus'a. Wciskam do połowy spust migawki i obiektyw zaczyna "przeastrzać". Słyszę takie "cyknięcia" (jak próbuje łapać ostrość) kilka razy na sekundę, w wizjerze widzę migającą bardzo szybko zieloną kropeczkę i robię zdjęcia.
Później patrzę na komputerze - wszystkie nieostre, rozmyte.
Nie wiem, czy to wina body, czy obiektywu, czy może ja nie potrafię ustawić sprzętu :(
Do trybu AF-C stosuję centralny albo automatyczny wybór pola ostrości, iso-auto, priorytet przysłony...
Nie oczekuję, że tryb AF-C będzie mi łapał z niewiadomo jaką szybkością, ale lądującą awionetkę, czy wspomnianego Airbusa z szybkością 200 km/h z daleka powinien dać radę...
Macie jakieś pomysły??
Dzięki i pozdrawiam!
mamil_km
01-07-2012, 19:58
Podstawowa sprawa to wrzuć zdjęcie z Exif-em na pewno ktoś postara się pomóc ze mną włącznie jaka przyczyna nie ostrego zdjęcia.
Podaję link do przykłądowego zdjecia. Właściwie wszystkie wyglądają tak samo... czy ustawiam czas mniejszy czy większy zdjęcia nie są "trafione":
link do przykładowego zdjęcia (http://damianguzek.com/DSC_0173.JPG)
Dariusz1985
01-07-2012, 23:25
a w trybie af-s??? jest ostrość na statycznych przedmiotach??? może taka sztuka.
Dariusz1985
01-07-2012, 23:28
i jeszcze jedno apropo sensownego sprzętu. Jak miałem pierwsze d90 też mi się wydawało że sensowny sprzęt dopóki nie zmieniłem na d300s. Teraz to samo myślę o d300s mając d700.
Witam serdecznie :)
Do trybu AF-C stosuję centralny albo automatyczny wybór pola ostrości, iso-auto, priorytet przysłony...
Dzięki i pozdrawiam!
Do trybu AF-C stosuj 3D Tracking. Powinno rozwiązać problem.
Dziękuję Panowie za odpowiedzi...
Ja na prawdę nie wymagam od D90 cudów, ale myślę, że "złapanie" w locie awionetki to nie jest jakiś super wyczyn jak na ten zestaw, który posiadam.
W trybie AF-S wszystko jest IDEALNIE.
Jak myślicie, czy to może być bardziej wina szkiełka czy body??
Pozdr.
PS:
w "3D Tracking" autofocus łapie gdzie popadnie - zwłaszcza na przedmiotach poruszających się po ziemi. Jak próbuję ogarnąć samochód, to zanim złapie samochód to przy okazji wysotrzy na drzewo płot i nie wiadomo co jeszcze...
W trybie AF-S aparat nie zrobi zdjęcia, dopóki nie ustawi ostrości. W trybie AF-C zrobi nawet wtedy, gdy jeszcze nie zdąży ustawić ostrości. Stąd problem. W wyższych modelach można zmieniać priorytet, w D90 chyba nie. Pozostaje robić serią.
A czy normalnym zachowaniem jest, że obiektyw ciągle próbuje łapać ostrość??
Powiedzmy celuję w jakiś jeden nieporuszajacy się punkt... I słyszę co chwila (kilka razy na sek.) jak obiektyw pracuje - to znaczy zmienia ostrość w bardzo małym zakresie i kropeczka zielona w wizjerze "miga". Jak cykam zdjecia serią 99,9% jest nieostrych.
arturmsi
02-07-2012, 10:17
Powiedzmy celuję w jakiś jeden nieporuszajacy się punkt... I słyszę co chwila (kilka razy na sek.) jak obiektyw pracuje - to znaczy zmienia ostrość w bardzo małym zakresie i kropeczka zielona w wizjerze "miga". Jak cykam zdjecia serią 99,9% jest nieostrych.
Mam taką z sigmą 70-300 apo tez w af-c z d90, wiec raczej normalne...
Co do tamtej fotki, jak dla mnie mydalny koniec nikkra na 300mm i f 7...
Do tego typu zdjęć odpuść sobie AF-C....W mojej karierze klik (http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=10209) nigdu nie używałem tego trybu, a jest sporo fotek z obiektami w ruchu. Moj tryb to AF-S i przed kazdym naciśnięciem spustu migawki wyostrzanie i klap, wyostrzanie i klap. Jak już miałem obiekt prostopadle do mojego położenia to wtedy wystarczyło raz wyostrzyć i dać mu z serii, żeby trafić np takie coś: klik (http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=7150534&nseq=10)
Nie zapominaj też o odpowiedniej postawie aby utrzymać długi koniec bo VR nie jest lekarstwem na wszystko
enthropia
02-07-2012, 15:10
Przecież właśnie na tym polega tryb AF-C. ;-)
Przecież właśnie na tym polega tryb AF-C. ;-)
Ale chyba nie polega na tym, żeby przeostrzał 10x na sekundę i NIGDY nie pokazywał, że ostrość jest OK?
A co do stosowania AF-S w kazdej sytuacji to to trochę męczące jest... Wydaje mi się, że AF-C powinno dobrze działać np. przy spotterce samolotowej... O ile jakiś pasażerski można na AF-S spokojnie złapać, to już takiego MIG-a w locie nie bardzo...
Jak dla mnie to wszystko jest OK, biorąc pod uwagę jakim obiektywem zdjęcie zostało wykonane. Przejrzystość powietrza przy 300mm też swoje robi i poruszenie które tutaj widać gołym okiem.
Kompromisem i w tym przypadku dobrym rozwiązaniem byłoby użycie trybu APS-A. To jest z grubsza tryb APS-C z priorytetem ostrości. Czyli AF potrafi przeostrzać na poruszającym się obiekcie, ale nie zrobi zdjęcia dopóki nie ustawi ostrości. Spróbuj, może pomoże.
Przemek80
02-07-2012, 20:02
Coś Ci się pomieszało z tym APS-A i APS-C.
Dobrze prawi. APS-A plus 3D tracking spisuje się najlepiej na D90.
Dziękuję Panowie za podpowiedzi :)
Chyba za długo działam z D90 i o ile po przesiadce z "kompakta" byłem w szoku jeśli chodzi o możliwości, to teraz raczej odczuwam chęć przesiadki na coś szybszego i bardziej "pro" :)
Pokombinuję w takim razie z trybem 3D i AF-A... Zobaczymy :) Nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, bo AF-C mam uzasadnioną potrzebę stosować raz na ruski rok, ale jak już coś robię, to chciałbym mieć 100% ostrych zdjęć :)
Myślałem, że to "chodzi" bardziej solidnie, celnie, niezawodnie.
A fotka, którą wstawiłem nie jest poruszona, ale typowo nieostra.
Pozdr.
Przemek80
02-07-2012, 21:59
Miałem na myśli,że pomylił pojęcia. Chodziło mu raczej o AF-A i AF-C a nie APS-A i APS-C.
Faktycznie, sam bezmyślnie przepisałem. ;)
chuck.norris
03-07-2012, 18:08
W wyższych modelach można zmieniać priorytet, w D90 chyba nie.
Powtażając za kolegą proponuje ci poszukać priorytetu ostrości w trybie seryjnym, ja w d5100 (a to przecież aparat niższej klasy) to mam i używam. Mam też pytanie czy ktoś jeszcze miał taki problem z 70-300 VR ( może na innym body ) - czy to wina obiektywu czy aparatu, bo ja mając w zamiarze zakup tego obiektywu, nie zniósłbym takiej wady.
Potestowałem swój sprzęt posłuchawszy się rad forumowych Kolegów :)
Jestem zaskoczony efektami. W trybie AF-A rzeczywiście działa jak AF-C tylko z priorytetem złapania ostrości. Dodatkowo śledzenie 3d jest IDEALNE do "łapania" samolotów na tle nieba. Zrobiłem dzisiaj serię zdjęć lądującego RyanAir'a i ... 100 na 100 zdjęć ostrych!
Widać "ten typ tak ma" jeśli chodzi o AF w D90...
Jeszcze raz dziękuję za cenne rady, ciekawe, czy szkiełko z puszką dadzą radę złapać jakiegoś MIG-a czy F16 (o czym pewnie przekonam się w okolicy września) - ale nie powinno być tak źle jak dotychczas.
Pozrawiam!
PS: @chuck.norris - nie bój się i śmiało kupuj 70-300 VR. Nie ma nic lepszego w tej cenie i z tą ogniskową :) Tylko trzeba wiedzieć jak go używać mając puszkę z nie najlepszym AF-em i chcąc fotografować na prawdę szybkie obiekty.
"Dla potomnych" dodam tylko, że jednak obiektyw jest mechanicznie uszkodzony.
Pan serwisant powiedział lakoniczne: "chyba taśma...". Ma być zreperowany za dwa tygodnie. Także jakby ktoś miał podobne problemy trzeba się przejść do serwisu :)