PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 + N70-300 - nieostre zdjęcia w trybie AF-C

fan911
01-07-2012, 19:41
Witam serdecznie :)

Mam pewien problem i nie wiem jak mam sobie z nim poradzić. Chodzi - tak jak w tytule napisałem - o nie ostre zdjęcia wykonywane ruchomym przedmiotom w trybie AF-C.

Mam zestaw: Nikon D90 i obiektyw Nikkor 70-300 AFS VR - wydaje mi się, że całkiem sensowny sprzęt. Dzisiaj wybrałem się na samoloty i .... i się zdziwiłem (kolejny raz). Ustawiam tryb AF-C, ściągam lądującego Airbus'a. Wciskam do połowy spust migawki i obiektyw zaczyna "przeastrzać". Słyszę takie "cyknięcia" (jak próbuje łapać ostrość) kilka razy na sekundę, w wizjerze widzę migającą bardzo szybko zieloną kropeczkę i robię zdjęcia.

Później patrzę na komputerze - wszystkie nieostre, rozmyte.
Nie wiem, czy to wina body, czy obiektywu, czy może ja nie potrafię ustawić sprzętu :(
Do trybu AF-C stosuję centralny albo automatyczny wybór pola ostrości, iso-auto, priorytet przysłony...

Nie oczekuję, że tryb AF-C będzie mi łapał z niewiadomo jaką szybkością, ale lądującą awionetkę, czy wspomnianego Airbusa z szybkością 200 km/h z daleka powinien dać radę...

Macie jakieś pomysły??

Dzięki i pozdrawiam!

mamil_km
01-07-2012, 19:58
Podstawowa sprawa to wrzuć zdjęcie z Exif-em na pewno ktoś postara się pomóc ze mną włącznie jaka przyczyna nie ostrego zdjęcia.

fan911
01-07-2012, 20:47
Podaję link do przykłądowego zdjecia. Właściwie wszystkie wyglądają tak samo... czy ustawiam czas mniejszy czy większy zdjęcia nie są "trafione":

link do przykładowego zdjęcia (http://damianguzek.com/DSC_0173.JPG)

Dariusz1985
01-07-2012, 23:25
a w trybie af-s??? jest ostrość na statycznych przedmiotach??? może taka sztuka.

Dariusz1985
01-07-2012, 23:28
i jeszcze jedno apropo sensownego sprzętu. Jak miałem pierwsze d90 też mi się wydawało że sensowny sprzęt dopóki nie zmieniłem na d300s. Teraz to samo myślę o d300s mając d700.

NerfMe
02-07-2012, 00:10
Witam serdecznie :)

Do trybu AF-C stosuję centralny albo automatyczny wybór pola ostrości, iso-auto, priorytet przysłony...

Dzięki i pozdrawiam!

Do trybu AF-C stosuj 3D Tracking. Powinno rozwiązać problem.

fan911
02-07-2012, 08:08
Dziękuję Panowie za odpowiedzi...

Ja na prawdę nie wymagam od D90 cudów, ale myślę, że "złapanie" w locie awionetki to nie jest jakiś super wyczyn jak na ten zestaw, który posiadam.

W trybie AF-S wszystko jest IDEALNIE.

Jak myślicie, czy to może być bardziej wina szkiełka czy body??

Pozdr.

PS:

w "3D Tracking" autofocus łapie gdzie popadnie - zwłaszcza na przedmiotach poruszających się po ziemi. Jak próbuję ogarnąć samochód, to zanim złapie samochód to przy okazji wysotrzy na drzewo płot i nie wiadomo co jeszcze...

TOP67
02-07-2012, 08:41
W trybie AF-S aparat nie zrobi zdjęcia, dopóki nie ustawi ostrości. W trybie AF-C zrobi nawet wtedy, gdy jeszcze nie zdąży ustawić ostrości. Stąd problem. W wyższych modelach można zmieniać priorytet, w D90 chyba nie. Pozostaje robić serią.

fan911
02-07-2012, 09:31
A czy normalnym zachowaniem jest, że obiektyw ciągle próbuje łapać ostrość??

Powiedzmy celuję w jakiś jeden nieporuszajacy się punkt... I słyszę co chwila (kilka razy na sek.) jak obiektyw pracuje - to znaczy zmienia ostrość w bardzo małym zakresie i kropeczka zielona w wizjerze "miga". Jak cykam zdjecia serią 99,9% jest nieostrych.

arturmsi
02-07-2012, 10:17

Powiedzmy celuję w jakiś jeden nieporuszajacy się punkt... I słyszę co chwila (kilka razy na sek.) jak obiektyw pracuje - to znaczy zmienia ostrość w bardzo małym zakresie i kropeczka zielona w wizjerze "miga". Jak cykam zdjecia serią 99,9% jest nieostrych.

Mam taką z sigmą 70-300 apo tez w af-c z d90, wiec raczej normalne...
Co do tamtej fotki, jak dla mnie mydalny koniec nikkra na 300mm i f 7...

woit
02-07-2012, 14:37

Do tego typu zdjęć odpuść sobie AF-C....W mojej karierze klik (http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=10209) nigdu nie używałem tego trybu, a jest sporo fotek z obiektami w ruchu. Moj tryb to AF-S i przed kazdym naciśnięciem spustu migawki wyostrzanie i klap, wyostrzanie i klap. Jak już miałem obiekt prostopadle do mojego położenia to wtedy wystarczyło raz wyostrzyć i dać mu z serii, żeby trafić np takie coś: klik (http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=7150534&nseq=10)

Nie zapominaj też o odpowiedniej postawie aby utrzymać długi koniec bo VR nie jest lekarstwem na wszystko

enthropia
02-07-2012, 15:10

Przecież właśnie na tym polega tryb AF-C. ;-)

fan911
02-07-2012, 16:15
Przecież właśnie na tym polega tryb AF-C. ;-)

Ale chyba nie polega na tym, żeby przeostrzał 10x na sekundę i NIGDY nie pokazywał, że ostrość jest OK?

A co do stosowania AF-S w kazdej sytuacji to to trochę męczące jest... Wydaje mi się, że AF-C powinno dobrze działać np. przy spotterce samolotowej... O ile jakiś pasażerski można na AF-S spokojnie złapać, to już takiego MIG-a w locie nie bardzo...

tomekzi
02-07-2012, 16:51
Jak dla mnie to wszystko jest OK, biorąc pod uwagę jakim obiektywem zdjęcie zostało wykonane. Przejrzystość powietrza przy 300mm też swoje robi i poruszenie które tutaj widać gołym okiem.

Irpac
02-07-2012, 17:36
Kompromisem i w tym przypadku dobrym rozwiązaniem byłoby użycie trybu APS-A. To jest z grubsza tryb APS-C z priorytetem ostrości. Czyli AF potrafi przeostrzać na poruszającym się obiekcie, ale nie zrobi zdjęcia dopóki nie ustawi ostrości. Spróbuj, może pomoże.

Przemek80
02-07-2012, 20:02
Coś Ci się pomieszało z tym APS-A i APS-C.

TOP67
02-07-2012, 21:04
Dobrze prawi. APS-A plus 3D tracking spisuje się najlepiej na D90.

fan911
02-07-2012, 21:38
Dziękuję Panowie za podpowiedzi :)

Chyba za długo działam z D90 i o ile po przesiadce z "kompakta" byłem w szoku jeśli chodzi o możliwości, to teraz raczej odczuwam chęć przesiadki na coś szybszego i bardziej "pro" :)

Pokombinuję w takim razie z trybem 3D i AF-A... Zobaczymy :) Nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie, bo AF-C mam uzasadnioną potrzebę stosować raz na ruski rok, ale jak już coś robię, to chciałbym mieć 100% ostrych zdjęć :)

Myślałem, że to "chodzi" bardziej solidnie, celnie, niezawodnie.
A fotka, którą wstawiłem nie jest poruszona, ale typowo nieostra.

Pozdr.

Przemek80
02-07-2012, 21:59
Miałem na myśli,że pomylił pojęcia. Chodziło mu raczej o AF-A i AF-C a nie APS-A i APS-C.

TOP67
02-07-2012, 22:14
Faktycznie, sam bezmyślnie przepisałem. ;)

chuck.norris
03-07-2012, 18:08
W wyższych modelach można zmieniać priorytet, w D90 chyba nie.

Powtażając za kolegą proponuje ci poszukać priorytetu ostrości w trybie seryjnym, ja w d5100 (a to przecież aparat niższej klasy) to mam i używam. Mam też pytanie czy ktoś jeszcze miał taki problem z 70-300 VR ( może na innym body ) - czy to wina obiektywu czy aparatu, bo ja mając w zamiarze zakup tego obiektywu, nie zniósłbym takiej wady.

fan911
05-07-2012, 19:34
Potestowałem swój sprzęt posłuchawszy się rad forumowych Kolegów :)

Jestem zaskoczony efektami. W trybie AF-A rzeczywiście działa jak AF-C tylko z priorytetem złapania ostrości. Dodatkowo śledzenie 3d jest IDEALNE do "łapania" samolotów na tle nieba. Zrobiłem dzisiaj serię zdjęć lądującego RyanAir'a i ... 100 na 100 zdjęć ostrych!

Widać "ten typ tak ma" jeśli chodzi o AF w D90...

Jeszcze raz dziękuję za cenne rady, ciekawe, czy szkiełko z puszką dadzą radę złapać jakiegoś MIG-a czy F16 (o czym pewnie przekonam się w okolicy września) - ale nie powinno być tak źle jak dotychczas.

Pozrawiam!

PS: @chuck.norris - nie bój się i śmiało kupuj 70-300 VR. Nie ma nic lepszego w tej cenie i z tą ogniskową :) Tylko trzeba wiedzieć jak go używać mając puszkę z nie najlepszym AF-em i chcąc fotografować na prawdę szybkie obiekty.

fan911
09-07-2012, 19:13
"Dla potomnych" dodam tylko, że jednak obiektyw jest mechanicznie uszkodzony.

Pan serwisant powiedział lakoniczne: "chyba taśma...". Ma być zreperowany za dwa tygodnie. Także jakby ktoś miał podobne problemy trzeba się przejść do serwisu :)