Zobacz pełną wersję : czy ktos oddawal ostatnio aparat do czyszczenia na Czapskich w KRAKOWIE?
AgnieszkaT
01-07-2012, 17:35
Lece do Polski we wtorek i bede w Krakowie w nastepnym tygodniu, chcialabym oddac d700 do serwisu na Czapskich. Oddawal ktos tam swoja lustrzanke ostatnio? Nadal sa godni polecenia? (czytam, ze teraz czyszczeniem matryc zajmuje sie tam p. Machnik).
mrozikulus
01-07-2012, 17:57
KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210562)
Przemek Paśnik
01-07-2012, 18:36
KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210562)
Eee, ale o szo chodzi?
To chyba zbieg okoliczności. Jakby zwalili coś przy czyszczeniu (np lamelki by się zamknęły w trakcie czyszczenia na pędzelku, czyściku, ssawce), aparat byłby out of service od razu. A w tym przypadku przecież robił zdjęcia po czyszczeniu
Raz robiłem coś na Czapskich: czyściłem obiektyw. Wrócił z rozwalonym torem optycznym - na 2.8 mydło, dopiero od 4.0 jako tako, szału nie ma. Nadal jednak twierdzę, ze nie da się spierdzielić migawki czyszcząc matrycę w inny sposób niż opisany powyżej
mrozikulus
01-07-2012, 18:38
Eee, ale o szo chodzi?
o nic nie chodzi
koleżanka się pytała czy ktoś tam robił ostatnio serwis , ja tylko podpowiedziałem kto czyli photoaction
AgnieszkaT
01-07-2012, 19:46
dzieki.
juz nie wiem, czy sie zdecyduje. :/
Od wielu lat serwisuje tam aparaty i nigdy nie miałem problemów.
j_szczygiel
02-07-2012, 00:16
To chyba zalezy do kogo trafi sprzet - raz oddawalem 18-70 (jakies 5 lat temu) i zarowno odczucia jak i naprawa na wysokim poziomie. Pozniej zanioslem 60micro z rozsypanym przelacznikiem AF (typowe uszkodzenie), a chciano mi oddac obiektyw z niedzialajacym ;) Po zdecydowanym (lekko mowiac) wyrazeniu swojego niezadowolenia z powodu zainstnialej sytuacji podczas odbioru w zakladzie, wade teoretycznie usunieto. Polecam poczytac watek na forum grupy malopolskiej.
Moje doświadczenia są w 80 % dobre. Znaczy raz byłem niezadowolony. Dałem moje stare D50 do wymiany rozbitego LCD. Miałem dać aparacik znajomej do nauki. Zrobili, tyle, że nie działał przycisk do kasowania zdjęć. Była gwarancja na naprawę, ale jakoś nie miałem czasu jechać, a potem zapomniałem.
Reszta napraw i czyszczeń bardzo dobrze. Kiedyś nie dali rady naprawić Tamrona 17-50 (nie mogli części zdobyć) to podkleili gumy i wyczyścili ZA DARMO :)
j_szczygiel
02-07-2012, 11:20
Zjadlo mi w poprzednim poscie - obiektyw otrzymalem z niedzielajacym AF ;)
nie słyszałem złego słowa o serwisie na Czapskich a jeśli chodzi o samą matrycę to chyba fotopanorama to też robi na Westerplatte.
photoaction
02-07-2012, 16:00
Ode mnie za czyszczenie matrycy FX wzięli 120 zł. Po 100 zdjęciach padła migawka, czy przypadek, czy nie - sam nie wiem, ale przebieg w Nikonie D3 z 70 000 klapnięciami to chyba rozgrzewka. Serwis na czapskich nie chce się już podjąć naprawy mojego aparatu, więc odesłałem do serwisu nikona. W powiększeniu na migawce są dwie jakieś rozmazane kropki, jakby ktoś kapnął klejem i rozmazał. Wiem, że już na czapskich nigdy nie wrócę.
ps. poczytaj trochę w internecie o tym serwisie, jest masa różnych opinii
hmm no i tani to oni nie są
AgnieszkaT
02-07-2012, 22:42
hmm no i tani to oni nie są
i tak to polowa tego co u mnie w Szwecji.
AgnieszkaT
12-07-2012, 19:57
Oddalam im jednak aparat do czyszczenia i jestem zadowolona z uslugi :)
W zeszłym roku po wakacjach mój kierownik po powrocie znad morza miał masę "czarnych gwiazd" na niebie, jak się tu przeglądając zdjęcia z D200 śmialiśmy. Oddał, wyczyścili, zapłacił chyba koło stówy, problemów żadnych, D200 dalej chodzi jak złoto a plamy z matrycy zniknęły :)
Opinii jest wiele, tak samo jak o serwisie Nikona - ale mimo wszystko znacznie przeważają pozytywne (tylko ci zadowoleni rzadko to opisują w sieci a niezadowoleni piszą zawsze)
Ponoć jest jeszcze jakieś miejsce na Grabowskiego, ale muszę to w poniedziałek wybadać. Czy ktoś poza Czapskich i Fotopanoramą ma inne miejsca?
photoaction
15-07-2012, 13:25
Oddalam im jednak aparat do czyszczenia i jestem zadowolona z uslugi :)
To teraz czekamy na post o wymianie migawki :D
Ponoć jest jeszcze jakieś miejsce na Grabowskiego
Grabowskiego 8, Jerzy Gawlik, serwisuję tam sprzęt od 1995 roku. Różne rzeczy tam robiłem, zawsze byłem zadowolony
AgnieszkaT
16-07-2012, 23:51
To teraz czekamy na post o wymianie migawki :D
tfu tfu!! mam nadzieje, ze sie nie doczekacie :)
Grabowskiego 8, Jerzy Gawlik, serwisuję tam sprzęt od 1995 roku. Różne rzeczy tam robiłem, zawsze byłem zadowolony
I ja tam byłem, matrycę po ostrym zakurzeniu w wakacje wyczyscilem, a niniejszym wpisem użytkownikom polecilem :)
kazziXperia+Tapatalk2