PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Wietnam & Kambodża

maciejclk
01-07-2012, 13:06
Witam wszystkich. Dosc dawno nie bylo mnie na forum, ale korzystajac z chwili wolnego czasu chcialbym przedstawic Wam kika moich fotografii z tegorocznej wyprawy do Wietnamu i Kambodży. Spedzilem tam z grupa znajomych fotografow 3 tygodnie i jedyne czego zaluje to tego, ze byly to tylko 3 tygodnie. Zdecydowanie na taki wyjazd trzeba poswiecic kilka miesiecy i mam nadzieje, ze w przyszlosci uda mi to zrealizowac.

EDIT - brak plików, niestety.

KonczyK
01-07-2012, 15:16
Piękne... zdradzisz jakich sztuk dokonałeś podczas obróbki ?

shaolin
01-07-2012, 15:17
Fajny set. Jestem na tak, chce wiecej :D

maciejclk
01-07-2012, 15:53
Bedzie więcej, troche tez w innych działach. Co do obróbki to była ona tak naprawde minimalna - troche podciągnięte kontrasty, ostrość, wykalibrowane swiatła i cienie, winieta. Wszystko w Lightroomie 4. Staralem się ją ograniczyć do minimum, bo takie zasady od zawsze były mi wpajane :)

songvari
01-07-2012, 19:03
Świetny zestaw - fajne kadry i delikatna obróbka, która idealnie pasuje do zdjęć. Super...

Kelvin
01-07-2012, 20:48
Podoba mi się ten zestaw, czekam na jeszcze !

karmel
02-07-2012, 10:53
Świetne zdjęcia. Widać, że kadrowanie nieprzypadkowe. Tak trzymaj i pokazuj więcej.

Kelvin
02-07-2012, 11:26
A mam pytanko dotyczące bezpieczeństwa fotografa - czy jest ok czy trzeba mieć oczy na plecach ?
Miejscowi przyjaźnie reagują na obiektyw ?

maciejclk
02-07-2012, 14:41
Mimo błędnie utartych stereotypów Wietnam należy do bardzo bezpiecznych krajów. Większość ludzi jest nad wyraz uprzejma i przyjaźnie nastawiona do przyjezdnych z Europy i innych kranców świata. Podróżując skuterem po dzikich zakątkach wyspy Phu Quoc w poludniowym Wietnamie napotykalem sie na wioski w ktorych widok białego człowieka wywoływał niemała sensację wsród tubylców :) Większość ludzi wręcz chce być fotografowana, a nieliczni którzy na początku wydają się stronić od obiektywu po kilku miłych gestach zmieniają swoje zdanie i zaczynają nie zwaracać uwagi na fotografa bądź mu pozować. Jedyny nieprzyjemny incydent, który spotkał moją koleżankę to to, że została okradziona w centrum Sajgonu w nocy. Złodziej podjechał od tyłu na skuterze zrywając jej torebkę z szyi. Można powiedzieć, że była to jednak kradzież na własne życzenie, bo koleżanka szła po papierosy po 2 w nocy w jeden z najgorszych dzielnic tego miasta. Wcześniej w innym miejscu ta sama koleżanka zostawiła przez nieuwagę torebkę z dużą ilością gotówki i dokumentami na siedzeniu autobusu i co nas ogromnie zaskoczyło facet z obsługi pojazdu podszedł i oddał całość w jej ręce. Ogolnie rzecz biorąc bardzo przyjazny kraj do którego chce się wracać na drugi dzień po jego opuszczeniu.

IronX
03-07-2012, 10:27
ciekawy kierunek wyprawy, zdjęcia również bardzo ciekawe. Z chęcią zobaczę więcej :)

maciejclk
03-07-2012, 13:35
EDIT - brak plików, niestety.

rafal1980
03-07-2012, 15:19
Mimo błędnie utartych stereotypów Wietnam należy do bardzo bezpiecznych krajów. Większość ludzi jest nad wyraz uprzejma i przyjaźnie nastawiona do przyjezdnych z Europy i innych kranców świata. Podróżując skuterem po dzikich zakątkach wyspy Phu Quoc w poludniowym Wietnamie napotykalem sie na wioski w ktorych widok białego człowieka wywoływał niemała sensację wsród tubylców :) Większość ludzi wręcz chce być fotografowana, a nieliczni którzy na początku wydają się stronić od obiektywu po kilku miłych gestach zmieniają swoje zdanie i zaczynają nie zwaracać uwagi na fotografa bądź mu pozować. Jedyny nieprzyjemny incydent, który spotkał moją koleżankę to to, że została ogradziona w centrum Sajgonu w nocy. Złodziej podjechał od tyłu na skuterze zrywając jej torebkę z szyi. Można powiedzieć, że była to jednak kradzież na własne życzenie, bo koleżanka szła po papierosy po 2 w nocy w jeden z najgorszych dzielnic tego miasta. Wcześniej w innym miejscu ta sama koleżanka zostawiła przez nieuwagę torebkę z dużą ilością gotówki i dokumentami na siedzeniu autobusu i co nas ogromnie zaskoczyło facet z obsługi pojazdu podszedł i oddał całość w jej ręce. Ogolnie rzecz biorąc bardzo przyjazny kraj do którego chce się wracać na drugi dzień po jego opuszczeniu.

Sam muszę przyznać, że bardziej stereotypowo myślałem o tym kraju.
A tu po twoim poście taka miła niespodzianka, może uda się kiedyś odwiedzić ;)
Zdjęcia bardzo fajne zaprezentowałeś ;)

Matey3000
03-07-2012, 16:07
To ja swoje 3 pensy dodam:
W okolicach Sapy /zdj.15/ najlepiej pytac, nigdy nie spotkalem sie z niechecia, ale z delikatym zapytaniem o drobna oplate juz tak. Miejscowy folklor jest po czesci na pokaz :-(
W Sajgonie kradzieze sa codziennoscia, ale maja charakter oportunistyczny, nie agresywny, jak sie ktos prosi to ma jak w banku. Trzeba pamietac, ze czesto nasze zabawki sa warte wiecej niz zyciowy dochod wietnamczyka.
Wietnam jest przepiekny. I NIEPRAWDOPODOBNIE SMACZNY.
PHO-BO rules !!!

Ps Kambodza to calkowicie inny kraj.

Kelvin
03-07-2012, 16:57
Dzięki za info.
Zdjęcia super !
Wybieram się tam w październiku, już się cieszę :-)

mOSAd
05-07-2012, 01:56
Gratuluję świetnych zdjęć. Przede wszystkim, żeby nie zapomnieć wyróżnię nr 11. Rewelacyjne ujęcie i śmiało ślij gdzie się da. Poza tym doceniłbym istnienie dobrych wielu planów na przynajmniej kilku zdjęciach. To cieszy, że ta sztuka co i rusz powraca. I jeżeli się da, to proponuję nadal szukać ciekawych ujęć z dużą głębią ostrości. To one mogą dopomóc w wybiciu się, choć stopień trudności jest duży.

fufinek
05-07-2012, 19:38
Miło powspominać sobie zdjęciowo :)
Szczególnie góry wietnamskie . Spędziliśmy tam 2 tygodnie. Najlepsze nasze dwa tygodnie . Mam zamiar tam wrócić.
Kambodża to oczywiście zupełnie inna inszość, ale również bardzo ciekawa.
Zdjęcia bardzo udane - jak napisał Mosad - wieloplanowe.
jak masz ochotę zajrzeć w moją Kambodżę i Wietnam to zapraszam do galeryjki : http://tom-gdynia.jalbum.net/
Pozdrawiam :)
Tomek

Rycerz
06-07-2012, 00:25
świetne zdjęcia!
jedne z najlepszych zdjęć na forum jakie widziałem w tym tygodniu,
gratuluję i wyprawy i zdjęć.

mimo wszystko seria pierwsza bardziej mi się podoba ;-)

woda
08-07-2012, 00:37
Bardzo, bardzo dobry zestaw. Z kilkoma perełkami. Na dodatek udowadniasz, że reportaż nie musi być czarno-biały. Mozna to zrobić w kolorze nie tracąc nic siły przekazu.
Świetna robota.

Co do bezpieczeństwa.. Was nic złego nie spoktało ale nie uogólniałbym tego. Moja koleżanka była tam nieco ponad rok temu i ma złe wspomnienia na temat ich uczciwości, życzliwości i uprzejmości.

maciejclk
13-07-2012, 02:30
Bardzo dziękuję za wszystkie pozytywne opinie na temat moich fotografii. mOSAd rowniez podzielam Twoje zdanie co do 11. Pytanie teraz - gdzie można wysyłać swoje zdjecia by mogłby trafić one do szerszego kręgu odbiorców i przyniosły ewentualne korzyści materialne i nie tylko?