PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 - płyta glówna.

Aroo
30-06-2012, 19:26
Witam wszystkich,

Mam mały problem z Nikonem D90, od pewnego czasu nie czyta mi kart SD, oddałem go do service celem naprawy/zbadania slotu SD, w odpowiedzi zwrotnej otrzymałem informację, iż poszło zwarcie od slotu na płytę główną i to właśnie płytę główną trzeba wymienić za kosmiczne piniądzę 1,7K. Proszę o pomoc czy znacie jakieś serwisy które mogły by mi to wykonać w tańszej kwocie, lub sprawdziły czy faktycznie jest to wina płyty - lokalizacja Warszawa, Łódź, Poznań.

Szkoda mi się z nim rozstawać prawdę mówiąc, ale koszt naprawy jest bliski wartości używanych modeli.

radius_bo
30-06-2012, 21:50
Lacze sie w bolu, bo sytuacja nieciekawa.

Wg mnie nie ma sensu kupowac nowej plyty. Wolalbym wyczaic jakiegos D90 z kosmicznym przebiegiem (chociaz takiego chyba trudno) i kupic caly aparat. Na pewno wyjdzie taniej. Jesli czas Cie goni to nie jest najszybsze rozwiazanie.

http://allegro.pl/rewelacyjny-aparat-nikon-d90-i2454327512.html

Tu masz przebieg 45 000. Pewnie bedzie taniej niz 1700 zl. I masz jeszcze kupe czesci, ktore mozesz zostawic albo opchnac. Kwestia ile bedzie jeszcze kosztowala robocizna.

Aroo
30-06-2012, 22:02
Bóg wie kto się podejmie akcji przełożenia płyty.

A tak z Ciekawości to 45k zdjęć to dużo, z matematycznego punktu widzenia tak :) ale chodzi o zużycie aparatu ?

radius_bo
30-06-2012, 22:11
Serwis Nikona pewnie sie podejmie, tylko za jaka kwote. Nie zaszkodzi zapytac czy mozna dostarczyc wlasna czesc i za ile to przeloza.

Chodzilo mi o to, zeby kupic aparat z duzym przebiegiem, bo bedzie tanszy. Elektronika nie eksploatuje sie tak szybko jak migawka (przynajmniej tak mi sie wydaje). Jesli plyta w aparacie, ktory ma 100 000 przebiegu dziala, to nie widze jakiejs wyzszosci nowej plyty nad ta "stara", ale dzialajaca. Z drugiej strony na nowa pewnie dostaniesz jakas gwarancje.

Aroo
30-06-2012, 22:39
Może faktycznie masz racje, kupić coś w miarę rozsądnej cenie zbliżonej do ceny naprawy obecnego i użytkować już do bólu, chodź z drugiej strony jak już ten siadł, to może czas kupić coś lepszego D7000 ale czytając opinie o chlapaniu oliwą itp oraz fakt ze u mnie w aparacie za tyle kapusty siada coś po raptem 1,5 roku eksploatacji trudno ponownie zaufać Nikonowi.

rg2000
30-06-2012, 22:55
Serwis zawsze będzie szedł po najmniejszej linii oporu i będzie wymieniał całe podzespoły. Na własnych częściach serwis nic nie zrobi, bo nie da na to gwarancji i nie będzie godził w swój interes. Generalnie przełożenie płyty to niej fizyka jądrowa i da się to zrobić. Być może nawet nie jest to usterka płyty głównej.

Aroo
01-07-2012, 08:01
Też tak sądzę że nie koniecznie musi to być wina płyty głównej, dlatego przed ostatecznym przyjęciem do wiadomości faktu, iż jest to płyta główna, mam zamiar oddać go jeszcze do 1-2 innych serwisów. O ile w Łodzi się orientując, tak np w Warszawie mógłby ktoś polecić jakiś dobry serwis.

radius_bo
01-07-2012, 08:34
Na własnych częściach serwis nic nie zrobi, bo nie da na to gwarancji i nie będzie godził w swój interes. Generalnie przełożenie płyty to niej fizyka jądrowa i da się to zrobić. Być może nawet nie jest to usterka płyty głównej.

No wlasnie, wiec niekoniecznie musi byc to serwis Nikona, tylko jakis dobrze ogarniety serwis foto.

Ja bym polowal na D90 w tragicznym stanie z duzym przebiegiem (zakladajac, ze Twoj jest w lepszym i z mniejszym przebiegiem) i wymontowal z niego plyte i przelozyl do swojego (z pomoca serwisu oczywiscie:))

puciek
01-07-2012, 08:58
Albo płytę zakupić tu: http://www.ebay.pl/itm/Original-OEM-Mainboard-Motherboard-MCU-PCB-for-Nikon-D90-repair-Part-/320929767527?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item4ab8e7a067

Aroo
01-07-2012, 10:03
A czasem takiej płyty nie trzeba kalibrować ? :)

zgera
01-07-2012, 10:12
A czasem takiej płyty nie trzeba kalibrować ? :)

Samej płyty raczej nie, ale systemu autofocusa oraz wgranie nowego oprogramowania może być konieczne.

radius_bo
01-07-2012, 11:07
Albo płytę zakupić tu: http://www.ebay.pl/itm/Original-OEM-...item4ab8e7a067

Cena jest smiesznie niska w porownaniu z cena serwisowa. To bedzie najlepsze wyjscie. Nawet z kalibracja AF i oprogramowaniem powinno wyjsc zdecydowanie najtaniej.

Aroo
02-07-2012, 16:27
Zakupiłem "nową" płyte na ebay. Teraz pytanie kto mi to przełoży, dzwoniłem do dwóch serwisów i nikt nie chce się tego podjąć, a sam, obawiam się że mogę coś zepsuć.

rg2000
02-07-2012, 17:57
Zapytaj tu minilab.bydgoszcz.pl, no ale do Bydgoszczy musiałbyś wysłać. Człowiek sprawdzony jest i wielu osobom sprzet uratowal.

MARYJAN
03-07-2012, 18:16
Zakupiłem "nową" płyte na ebay. Teraz pytanie kto mi to przełoży, dzwoniłem do dwóch serwisów i nikt nie chce się tego podjąć, a sam, obawiam się że mogę coś zepsuć.

Nie ma się czego obawiać, przełożenie płyty jest banalnie proste i zrobi to właściwie każdy, kto wie w którą stronę się odkręca śrubki. Mnie taka operacja zajęła jakieś 30 minut, wraz z czyszczeniem wszelkich dostępnych zakamarków aparatu. Manualnie najtrudniej jest z flexami, taśmami z naniesionymi ścieżkami, małe zapasy długości. Co prawda przez długi czas zajmowałem się naprawą telefonów i jakieś doświadczenie z drobną elektroniką mam, ale myślę że ktoś kto zrobił coś takiego, jak wymiana płyty, zgodzi się ze mną, że to banał wręcz.

Aroo
27-07-2012, 07:33
No i stało się - naprawiony :) !! bardzo gorąco polecam serwis naprawy aparatów fotograficznych "Zakład Mechaniki Precyzyjnej" w Łodzi Piotrkowska 85. Genialna i szybka robota i do tego za małe pieniądze.
Dziękuje Wam użytkownicy forum za pomysły i pomoc w sprawie naprawy aparatu.