PDA

Zobacz pełną wersję : Photoshop Elements 10 - Zapis do Internetu

mplutek
30-06-2012, 16:20
Photoshop Elements 10 gdy wykonuję operację "Zapisz dla Internetu" zawsze ustawia domyślnie gifa.
Czy da się zmienić aby domyślne ustawienia była na jpg z jakością np 80?

remnaj
01-07-2012, 13:07
widze ze mamy podobny problem. Nie moge znależc na to rady, wczesniej korzystalem z wersji 6 i tam domyślnie sie sam ustawial :(

dzejms
01-07-2012, 13:55
http://www.johnrellis.com/psedbtool/photoshop-elements-faq.htm#_Allow_Save_For

mplutek
01-07-2012, 14:42
http://www.johnrellis.com/psedbtool/photoshop-elements-faq.htm#_Allow_Save_For

Zrobiłem trochę inaczej niż jest tu opisane (albo moje tłumaczenie było kiepskie) ale zadziałało (windows 7, Photoshop Elements 10)
...Folder Photoshop Elements 10 -> właściwości -> Zabezpieczenia -> i dla każdej grupy lub użytkowników zaznaczyłem "zezwalaj".

Dziękuje za pomoc.

remnaj
01-07-2012, 15:14
Super... nie chce otwierac nowego watku, moze tutaj mi ktos pomoze. Jak wyłaczyć alt? nie wiem jak to dokladnie wyjasnic. po wcisnieciu ALT w menu pojawiaja sie podkreslniki i dzieki temu po nacisnieciu litery rozpoczynajacej nazwe danegj opcji pokazują sie podopcje

dzejms
01-07-2012, 15:15
A to chyba każda aplikacja tak robi w Windows.

I would suggest you to try turning on the option “Underline keyboard shortcuts and Access keys” and restart the computer.
Later turn off the option again and check if it works.

To do this follow the steps below:

a. Click on Start.
b. Navigate to control panel and Ease of Access Center.
c. Click on “Make Keyboard easier to use”.
d. Select the option “Underline keyboard shortcuts and access keys”.
e. Click on Apply and Ok.
f. Restart the computer.

Repeat the above steps and uncheck the option “Underline keyboard shortcuts and access keys” and check if it helps.

remnaj
01-07-2012, 15:20
do czego zmierzam.przyklad robie winiete koszystajac ze skrotow klawiszowych. zaznaczam obszar, alt+ctrl+D nadaje wtapianie, i teraz zaczyna sie problem poniewaz chcaz zrobic odwrotnosc musze wcisnac sam alt zeby wylaczyc podkreslnik poniewaz inaczej nie moge zrobic opcji zaznacz odwrotnie czyli alt+ctrl+i. wczesniej mialem win xp i PSE 6 i nie mialem tego problemu.

dzejms
01-07-2012, 15:21
Więc spróbuj wyłączyć:

To do this follow the steps below:

a. Click on Start.
b. Navigate to control panel and Ease of Access Center.
c. Click on “Make Keyboard easier to use”.
d. Deselect the option “Underline keyboard shortcuts and access keys”.
e. Click on Apply and Ok.
f. Restart the computer.

remnaj
01-07-2012, 15:39
hmm , dzieki za pomoc, jednak to nie ten alt jest temu winny, nadal musze wcisnac alt zeby zrobic odwrotne zaznaczenie. eh bedzie trzeba sie nauczyc z tym zyc :)

Majek
05-07-2012, 14:17
Ja właśnie dzisiaj zanabyłem sobie PSE10 i wbrew moim obawom całkiem fajny ten program jest. Mocno do dorosłego PS zbliżony. Aż z ciekawości sprawdziłem i w moim przypadku ten problem z Altem nie występuje.

Mam za to inną zagwozdkę. Nie będę zakładał nowego wątku, może tu mi ktoś pomoże? ;-)

W PS przy aktywnym narzędziu Free Transform (Ctr+T) jak przytrzymamy Shift, to zmienia rozmiar z zachowaniem proporcji. Jak to zrobić w PSE?

dzejms
05-07-2012, 14:25
Wg Adobe powinno być tak samo:

http://help.adobe.com/en_US/photoshopelements/using/WS287f927bd30d4b1fef992ca12e28aa8015-7fd0.html

Majek
05-07-2012, 15:08
Ok... Shift mi się chyba przyblokowuje momentami... :mrgreen:

mplutek
05-07-2012, 18:48
U mnie bez Shift jest z zablokowaniem proporcji.