Zobacz pełną wersję : Jaka karta pamięci CF
Być może taki temat już istnieje, ale nie znalazłem żadnego aktualnego. Szukam około ośmiu GB pamięci do d70s. Myślałem do tej pory nad rozbiciem tego na 2x4GB.
Proszę o jakieś sugestie co do konkretnych modeli i informacji gdzie ich szukać, żeby nie kupić podróbki.
Forumowicze, za tydzień mam wesele więc czas nagli, bardzo proszę o jakieś sugestie. Wystarczy "Mam xxx i jestem (nie)zadowolony".
Michaelg
30-06-2012, 22:57
Też jestem za "rozbijaniem" . Jednak 4 to za mało. Ja polecam SanDiska Ultra 30 MB/s 8gb- niedawno kupiłem, wcześniej na 4GB jechałem i że była bardzo okej postanowiłem tą samą tylko większą kupić.
Lepiej mi gra niż Lexar Professional 8gb.
Tylko wiesz, na razie mam d70s, więc raz że nie jestem pewien czy 'pociągnie' więcej niż 4GB, a dwa, to na owe 4GB wchodzi 710 rawów.
rychu_cmg
01-07-2012, 12:50
Sandisk ultra II powinien Ci spokojnie starczyć, chyba, że myślisz o zmianie body na DXXX wtedy lepiej dołożyć do eXtreme.
Tu masz listę kart zatwierdzonych przez Nikona: https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27276/~/zatwierdzone-karty-pami%E4%99ci-dla-lustrzanek-cyfrowych#D3
Myślę o zmianie, ale kartę kupuję pod kątem d70s, bo przy zakupie takiego d700, 100zł na kartę to nie jest duży wydatek.
A co do listy którą podałeś - czy to znaczy że karty spoza listy nie będą działać?
rychu_cmg
01-07-2012, 13:20
Myślę o zmianie, ale kartę kupuję pod kątem d70s, bo przy zakupie takiego d700, 100zł na kartę to nie jest duży wydatek.
A co do listy którą podałeś - czy to znaczy że karty spoza listy nie będą działać?
Karty spoza listy mogą działać i w większości przypadków będą, choć Nikon nie gwarantuje ich poprawnego działania.
Michaelg
01-07-2012, 14:14
Sandisk ultra II powinien Ci spokojnie starczyć, chyba, że myślisz o zmianie body na DXXX wtedy lepiej dołożyć do eXtreme.
Dlaczego? Nie koniecznie, chyba , że chce fotografować np gimnastykę artystyczną albo rajdy samochodowe i złapać milion klatek na sekundę ;) Ultra II akurat jest po prostu dość wolna i stara - możliwe, że z D70s będzie grała okej i body i tak więcej nie wyciągnie, ale pisałem o Ultra (nie II )ponieważ tam używam posiadając DXXX i nawet przy seriach jest bardzo przyjemnie i pewnie.
wasilewk
01-07-2012, 14:42
Być może taki temat już istnieje, ale nie znalazłem żadnego aktualnego. Szukam około ośmiu GB pamięci do d70s. Myślałem do tej pory nad rozbiciem tego na 2x4GB.
Proszę o jakieś sugestie co do konkretnych modeli i informacji gdzie ich szukać, żeby nie kupić podróbki.
Ja zakładam taką kartę, jaka w danej chwili jest potrzebna. Chodzi o to, by jedną sesję obsłużyć jedną kartą. Mam to szczęście, że nie mam D800, więc karta 64GB wystarcza zawsze. W zasadzie to jest mi wszystko jedno czy w aparacie siedzi 2GB czy 64GB --> i tak dana karta ma obsługiwać jedną sesję (zawsze rozpoczęcie sesji to włożenie nowej karty - o pojemności zależnej od potrzeby).
Takie zasady stosuję od paru lat i nie mam problemów z katalogami, nazwami plików itp.
Tutaj muszę niestety nieładnie napomknąć, że stosuję tylko karty Sandiska - może dlatego nie mam problemów.
rychu_cmg
01-07-2012, 14:43
(...)Ultra II akurat jest po prostu dość wolna i stara - możliwe, że z D70s będzie grała okej i body i tak więcej nie wyciągnie(...)
Sam sobie odpowiedziałeś ;)
Mimo wszystko proponował bym przyszłościowy zakup SanDiska eXtreme lub podanego przez Michaelg SanDiska Ultra 30 MB/s.
dziadzior
01-07-2012, 14:46
też dodam od Siebie , ze stosuje tylko sandiski w swoim d700 8gb i 16 gb oby dwie extrimy III 30mb/s i w zupełności dla moich wymagań jest wystarczająca , przyjdzie czas i kasa kupi się coś znacznie szybszego i większego .
Michaelg
01-07-2012, 14:58
Tak stary XQD 6TB - może Ci styknie. . . Bez przesady.
To jeszcze jedno pytanie na koniec - ma ktoś z Was Nikona d70s i używa karty większej niż 4GB?
Ja ostatnio dokonywałem zakupu i postanowiłem jednak że zamiast 16Gb lepiej będzie 2x8Gb.
Cenowo oczywiście wychodzi drożej ale w trakcie sesji niech pójdzie coś nie tak z kartą to mam w plecy całą sesję jak i całe 16Gb.
Jest mniejsze prawdopodobieństwo że obie 8Gb się zepsują ;)
SanDisk ULTRA, co to? Nikon poleca ULTRA II...
Jak nie trzaskasz wielominutowych serii, to tak naprawdę każda karta będzie ok. 8GB spokojnie będzie działać. Ja używam Sandiska Extreme III (4GB i 8GB) oraz Lexara Professional (8GB), pierwsza i ostatnia jeszcze w D70s, z żadną nie miałem nigdy żadnych problemów. Niezłe i niedrogie są karty Transcenda, choć mało u nas popularne.
Jedyny problem z Sandiskiem to kupienie oryginału - karty te są tak masowo podrabiane, że najlepiej iść do jakiegoś MediaMarktu albo podobnego, bo na Allegro to loteria.
Kondi3012
09-07-2012, 10:08
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj, czy macie jakiś sklep czy też sprzedawcę na allegro, od którego braliście karty pamięci i są one oryginalne?
To jeszcze jedno pytanie na koniec - ma ktoś z Was Nikona d70s i używa karty większej niż 4GB?
8 GB chodzi u mnie bez problemu
Żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam się tutaj, czy macie jakiś sklep czy też sprzedawcę na allegro, od którego braliście karty pamięci i są one oryginalne?
Ja bralem w Morele... 100% oryginał :) w dobrej cenie
Ja karty brałem w FJ i śpię spokojnie.
rychu_cmg
13-07-2012, 22:35
Swoje karty kupowałem na fotozakupy.pl i w Komputroniku.
sandisk ultra do d70s ci styknie , 2x 8gb
Rafał_Sz
14-07-2012, 21:23
Ja karty brałem w FJ i śpię spokojnie.Też w FJ. Co prawda jeszcze nie śpię, ale jestem spokojny. ;)
Kupiłem Sandiska Extreme 60MB/s 8GB i jestem bardzo zadowolony :)
Również to, co kolega wyżej. CF 8GB Sandisk Extreme 60MB/s w trybie UDMA. Kupowałem w Saturionie bo było najtaniej.
Nie mogę polecić Pretec'a 32GB o szybkości 233x. Aparat włącza się wyraźnie dłużej - ok. 3s. Na karcie Sandisk (ułamek sekundy, może 0.5s)
marszull
24-07-2012, 10:11
a ja polecam sandiski utra i extreme, i jestem za rozbijaniem na jak najmniejsze karty, raz przy padzie, dwa przy zgubie jednak lepiej stracic mniej zdjec niz wiecej ;)
ja mam 2,4 i 8 GB karty i nawet na te 2 nie narzekam, kewstia ktora puszka robie i jakie pliki
wasilewk
24-07-2012, 13:52
... jestem za rozbijaniem na jak najmniejsze karty, raz przy padzie, dwa przy zgubie jednak lepiej stracic mniej zdjec niz wiecej ;)
...
Już mi gula zaczęła latać !
Jakie Sandiski są najmniejsze ? 512KB a może 128 ?
Chyba jednak jednak 32MB (nie 32 GB)...
Ludzie ! Nie dajcie się zwariować !
Jestem za wygodą i logiką: stosujemy karty, które są najwygodniejsze - nie zawsze potrzeba najszybszych, czasem potrzeba kart najbardziej niezawodnych. A nagrywamy tyle zdjęć ile nam się podoba: w przypadku bardzo ważnej sesji - należałoby zmieniać kilka razy karty --> dla pewności (oraz powtarzać po kilka razy te same ujęcia na różnych kartach).
Choć mam różne karty - to na codzienny wypad rowerowy biorę Sandiska III 16GB --> jeszcze nigdy od 5-ciu lat mnie nie zawiódł (5x365= ponad 1800 nagrywań --> i nic, wszystko ok.
No tak, ja wiem: latają meteoryty, nagle mnie też może jakiś w głowę trafi --> bo czemu by nie ? Prawdopodobieństwo takiego zdarzenia jest takie samo jak to, że przeleci daleko ode mnie...
Powtarzam: NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ.
Zakładam, że na kartę powinno wejść od 150 do 300 RAWów. Teraz zależy czy to karta do K-5, D700 czyli 4 czy 8GB. Jakbym miał D800 to pewnie odrazu kupiłbym 2x16GB albo 1x16GB i 1x32GB.
wasilewk
24-07-2012, 15:01
Zakładam, że na kartę powinno wejść od 150 do 300 RAWów. Teraz zależy czy to karta do K-5, D700 czyli 4 czy 8GB. Jakbym miał D800 to pewnie odrazu kupiłbym 2x16GB albo 1x16GB i 1x32GB.
Akurat Ty masz takie potrzeby. Ja po powrocie z wycieczki też ok. 300-400 fotek mam do przejrzenia (robię JPG + NEF oraz x2 - braketing). Ale są ludzie, potrzebujący więcej i szybciej --> wtedy dopasowują kartę do swoich potrzeb ---> i to jest to, o czym wcześniej pisałem.
Pzdr.
marszull
25-07-2012, 13:28
wasilewk nowych sandiskow mniejszych niz 2 GB nie kupisz a i z tymi pewnie nie bedzie latwo
i niech Ci tak gula nie lata, bo kazdy moze napisac co preferuje (patrz w moje wypowiedzi dokladnie zaznaczone "ja")
FAKE???
http://www.mymemory.co.uk/SDHC/SanDisk/SanDisk-4GB-Extreme-SD-Card-%28SDHC%29-30MB_s---Class-10
rychu_cmg
31-07-2012, 00:10
FAKE???
http://www.mymemory.co.uk/SDHC/SanDisk/SanDisk-4GB-Extreme-SD-Card-%28SDHC%29-30MB_s---Class-10
Nie ma ich na liście autoryzowanych dystrybutorów. Adres mają też dziwny . I duży rozstrzał opinii z wieloma negatywami http://www.trustpilot.co.uk/review/www.mymemory.co.uk