Zobacz pełną wersję : Dysk do Dell m70
Sapphiron
29-06-2012, 00:06
No właśnie...
Potrzebuję zmienić w moim lapku dysk na jakiś nowy (ten czasem cyka więc pewnie zaraz zdechnie)...
Tylko problem bo nie mam pojęcia co w nim teraz siedzi i co może podejść. Prosiłbym jednak o powstrzymanie się od porad typu "zmień lapka" itp bo są bez sensu ;)
Tak więc jaki dysk będzie pasował do tego lapka? Czy SSD da radę?
Tak więc jaki dysk będzie pasował do tego lapka? Czy SSD da radę?
ATA, więc SSD odpada.
Dlaczego? Są SSD na ATA/IDE http://allegro.pl/dysk-twardy-2-5-ssd-32gb-ata-ide-pata-i2424555063.html
Sapphiron
29-06-2012, 08:19
dysk nie musi być wielki. aby pomieścił XP Home i 3-4 programy :) wszelkie rzeczy trzymam i tak na dyskach zewnętrznych
EDIT:
chociaż właśnie widzę że chyba xp home nie obsługuje SSD... no to spoko, wezmę z uczelni WIN7 ;) żaden problem i tak muszę system zmienić...
XP z tego co wiem nie obsługuje TRIM ... ale SSD jako takie chodzić będzie. Skoro masz tam PATA a dysk 32 GB kosztuje aż 300 zł, to i tak najlepszym wyborem będzie XP (na takim dysku jak zainstalujesz 7 to będzie praktycznie pełny x-P, a więcej kasy bym w takiego starego rzęcha nie inwestował {starego rzęcha bo nie ma SATA})
Pawel Pawlak
02-07-2012, 11:26
zmień "starego rzęcha PATA" na innego "starego rzęcha SATA" ;) Woczraj podpiąłem OCZ Agility3 60GB do mojego "starego rzęcha" - t5550, 2GB RAM i po istalacji windows8 64bit, przyżyłem szok - system ładuje się w 6s a szybkość pracy (oczywiście głównie internet) jest powalająca :) Ilość wolnego miejsca na dysku - ok. 45GB, koszt SSDka podobny jak ten transcend na allegro - tyle że pojemność i szybkość zupełnie inne.
wiem... miało nie być o wymianie notka, przepraszam ;)
Sapphiron
02-07-2012, 11:39
hehe, no wymiana dysku jest potrzebna ;) lapka niekoniecznie bo na serio daje radę z kolorami itp :)
A czy SSD PATA da radę podpiąć pod mojego rzęcha? bo niby są na allegro takowe.
Moim zdaniem jeżeli dysk ma interface PATA/IDE, to będzie pasował do każdego sprzętu obsługującego napędy z tym złączem. To jest standard i inaczej nie byłoby sensu tego produkować.