PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Falochron

Nikonozaur
28-06-2012, 23:35
Jeszcze jeden "władysławowski".

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/morze51neff.jpg/)

Zapraszam

mirekvampirek
28-06-2012, 23:43
ależ fajne kolory i ta "miękkośc"

diablo1
28-06-2012, 23:43
Jestem pod wrażeniem,jakie kadry z Twojej puszki ostatnio wyskakują :)

Bartekkw
29-06-2012, 00:02
Bardzo przyjemne Andrzeju

Limax7
29-06-2012, 00:16
Jestem pod wrażeniem,jakie kadry z Twojej puszki ostatnio wyskakują :)

Tu wrażenia nie ma. Kadr jest zły. Falochron w samym środku, eee, a wystarczyło skierować aparat trochę w lewo. Poza tym jakoś za pusto na zdjęciu...

Pienia
29-06-2012, 09:21
Tu wrażenia nie ma. Kadr jest zły. Falochron w samym środku, eee, a wystarczyło skierować aparat trochę w lewo. Poza tym jakoś za pusto na zdjęciu...

ciekawe..ciekawe..

Bartekkw
29-06-2012, 09:22

;)
No i nie ma dramatycznych chmur :)

Limax7
29-06-2012, 09:32
;)
No i nie ma dramatycznych chmur :)

Ta fota jest bardzo słaba i tyle. Tylko dlatego, że zdjęcie zapodał Nikonozaur to je z góry chwalicie. Bez sensu.

Złe kadrowanie, pusto i kolory nie takie. Pomysł dobry ale wykonanie chyba za szybkie.

Bartekkw
29-06-2012, 09:47
Ta fota jest bardzo słaba i tyle. Tylko dlatego, że zdjęcie zapodał Nikonozaur to je z góry chwalicie. Bez sensu.

Złe kadrowanie, pusto i kolory nie takie. Pomysł dobry ale wykonanie chyba za szybkie.

Nie chwalimy bynajmniej dlatego że Autorem jest Andrzej vel Nikonozaur.....
Zdjęcie jest po prostu dobre i tyle. Jest dobry kolor i dobry kadr. Jest też dobre światlo.

Co masz na myśli pisząc zły kadr ?? Uzasadnij to proszę. Dla mnie podchodząc książkowo do kadru to podział i linia horyzontu jest prawie w 1/3 od góry, falochron rozpoczyna się w silnym punkcie kompozycji i prowadzi wzrok wgłąb kadru kończąc się na przeciwległym punkcie kompozycyjnym.
W kwestii kolorów to bardzo miłe dla oka jest trójpodział - piasek od dołu, błękit wody i delikatnie pastelowe niebo. Nie zabrakło również światła które dobrze jest widoczne na falochronie......

Dla mnie zdecydowanie dobre, stonowane kolorystycznie zdjęcie.

ART69
29-06-2012, 09:58
Kadr i obróbka jak najbardziej podobać się może :-) Limax7 czy Twoja opinia nie jest przypadkiem złośliwością po krytyce ostatniej Twojej pracy? Takim sposobem nikt więcej Ci nic nie napisze :-(

Nemeth
29-06-2012, 11:43
Mam uraz do falochronów więc o kadrze nie będę się wypowiadać :D
Światło i kolory są natomiast fantastyczne. Przyznaj się Andrzeju: nie bawisz się jakimś NIK przypadkiem? ;)

Limax7
29-06-2012, 11:44
Nie chwalimy bynajmniej dlatego że Autorem jest Andrzej vel Nikonozaur.....
Co masz na myśli pisząc zły kadr ?? Uzasadnij to proszę. Dla mnie podchodząc książkowo do kadru to podział i linia horyzontu jest prawie w 1/3 od góry, falochron rozpoczyna się w silnym punkcie kompozycji i prowadzi wzrok wgłąb kadru kończąc się na przeciwległym punkcie kompozycyjnym.

Znam te zasady. Wiem, że bliższa część falochronu jest w mocnym punkcie jednak on sam w perspektywie nie oddala się aż tak bardzo by nie sprawiać wrażenia jednego wielkiego obiektu w CENTRUM.
Co do pustki to nie znam tej plaży. Być może nie było tam żadnego kamienia, konaru drzewa leżącego na plaży czy choćby ptaka lecącego w kadrze. A szkoda.
Jeśli Nikonozaur pozwoli to podam wersję mojego punktu (kadrowania i koloru) i sami ocenicie, tylko obiektywnie proszę.

Kadr i obróbka jak najbardziej podobać się może :-) Limax7 czy Twoja opinia nie jest przypadkiem złośliwością po krytyce ostatniej Twojej pracy? Takim sposobem nikt więcej Ci nic nie napisze :-(

Prawda, że jestem tu od niedawna. Może zbyt pochopnie się zarejestrowałem bo teraz dopiero widzę że tu nie ma równości. Inaczej opiniuje się zdjęcia "starych wyg" a inaczej "nowicjuszy". Inaczej mam na myśli mniej lub bardziej kulturalnie.

Limax7
29-06-2012, 11:50
A tak wogóle to Nikonozaur robi świetne foty, lecz ta mu nie wyszła...

Bartekkw
29-06-2012, 11:53
Prawda, że jestem tu od niedawna. Może zbyt pochopnie się zarejestrowałem bo teraz dopiero widzę że tu nie ma równości. Inaczej opiniuje się zdjęcia "starych wyg" a inaczej "nowicjuszy". Inaczej mam na myśli mniej lub bardziej kulturalnie.

Równość zawsze była, jest i będzie i taki komentarz jak Twój też od czasu do czasu sie pojawia napisany ręką "nowicjusza" - zwłaszcza po tym jak ktoś negatywnie oceni jego dość słabe zdjęcie ;)
Jeśli piszesz komentarz w stylu "zły kadr i złe kolory" to uzasadnij to i podaj swój punkt widzenia - wszyscy sie tu uczymy i każdy komentarz rozsądnie napisany wnosi coś nowego.

Henio Jawa
29-06-2012, 12:23
Jeśli piszesz komentarz w stylu "zły kadr i złe kolory" to uzasadnij to i podaj swój punkt widzenia

Nikt nie wymaga uzasadnień dla "fajne" czy "przyjemne".
Czemu on ma uzasadniać?

Piszesz o prowadzeniu wzroku przez falochron. Do czego prowadzi?
Z jednego mocnego punktu do drugiego i z powrotem?
To wystarczy?

Trójpodział. No jest. Razem z falochronem daje nawet pewną symetrię. Niektórzy twierdzą, że to estetyka.... :-)

IMHO to jest jak pisze Nemeth. Kolor i światło bardzo dobre. Reszta dyskusyjna.

Natomiast oczywiście nie zgadzam się z opinią, że "jest bardzo słabe".
Moim zdaniem nie jest. Ma słabsze i mocniejsze strony. Absolutnie mnie nie dziwi, że autor chce to zdjęcie pokazać.

hateom
29-06-2012, 12:31
Bardzo przyjemna tonacja, a i kadr wyważony i spokojny :)

Bartekkw
29-06-2012, 12:45
Nikt nie wymaga uzasadnień dla "fajne" czy "przyjemne".
Czemu on ma uzasadniać?

A nie chciałbyś przeczytać kometarza negatywnego uzasadnionego ?
Wystarczy jak ktoś Ci lakonicznie napisze "zły kadr i kolor" ??
A teraz w drugą stronę - ktoś Ci pisze "fajne, kupuje" - pytasz się i dochodzisz co dokładnie rzeczonej osobie się podobało....no chyba nie ?? ;)

Piszesz o prowadzeniu wzroku przez falochron. Do czego prowadzi?
Z jednego mocnego punktu do drugiego i z powrotem?
To wystarczy?

Jak na moje oko wystarczy. Wystarczy bo oko nie lata po zdjęciu szukając punktu zaczepienia tylko skupia się na tym co Autor chciał na zdjęciu i w tytule pokazać - na falochronie. A dobre światło tylko w tym pomaga ... I koniec dywagacji.....;)

Henio Jawa
29-06-2012, 13:15
A nie chciałbyś przeczytać kometarza negatywnego uzasadnionego ?

Zawsze:-)
Niestety bardzo rzadko zdarza się rzeczowa dyskusja o samym zdjęciu. W oderwaniu od autora zdjęcia lub autora komentarza. Zamiast szukać podtekstów dlaczego ktoś źle ocenia obrazek należy go (obrazka) merytorycznie bronić jeśli uważamy, że na to zasługuje. To nie jest akurat przytyk do Ciebie.

Mnie jedynie zawsze odrobinę mierzi napadanie na "negatywnych" w wątkach uznanych na forum autorów. Inna sprawa, że właśnie u takich autorów próbują najczęściej zaistnieć:-)

Przepraszam Nikonozaura za wprowadzenie OT.

Limax7
29-06-2012, 13:31
Jeśli piszesz komentarz w stylu "zły kadr i złe kolory" to uzasadnij to i podaj swój punkt widzenia - wszyscy sie tu uczymy i każdy komentarz rozsądnie napisany wnosi coś nowego.

Kolego przeczytaj moje komentarze do tego zdjęcia i powiedz czy nie napisałem wyczerpująco co mi się nie podoba ? Nie pisałem w stylu "fajne" "nie fajne" lecz wydaje mi się wyczerpująco i to dwa razy więc nie rozumiem tego co napisałeś w zacytowaniu wyżej.

Bartekkw
29-06-2012, 14:42
Nie pisałem w stylu "fajne" "nie fajne" lecz wydaje mi się wyczerpująco i to dwa razy więc nie rozumiem tego co napisałeś w zacytowaniu wyżej.

Odnosiłem się do Twojej pierwszej wypowiedzi:

Tu wrażenia nie ma. Kadr jest zły....

i drugiej wypowiedzi:

Hoobie
29-06-2012, 17:46
Widziałem już tę pracę i powiem szczerze, że bardzo mi się spodobała i zatrzymała na dłużej.
Centralny kadr jak najbardziej na miejscu, niemniej ogromną zaletą tej pracy jest koloryt.
Tak 3maj Andy ;)

Limax7
29-06-2012, 18:02
Odnosiłem się do Twojej pierwszej wypowiedzi:

Tu wrażenia nie ma. Kadr jest zły....

... a po kropkach które już nie zacytowałeś wyjaśniłem co z kadrem nie tak i dodałem, że jakoś pusto na zdjęciu i już w trzecim poście napisałem szerzej o tej pustce. Ale tego już nie zdążyłeś pewnie przeczytać i zacytowałeś tylko to co chciałeś :p

Bartekkw
29-06-2012, 18:48
... a po kropkach które już nie zacytowałeś wyjaśniłem co z kadrem nie tak i dodałem, że jakoś pusto na zdjęciu i już w trzecim poście napisałem szerzej o tej pustce. Ale tego już nie zdążyłeś pewnie przeczytać i zacytowałeś tylko to co chciałeś :p

Aaaaa ....w sensie ze po kropkach jest "Falochron w samym środku" ;)
....... faktycznie wyjasniles ;p

A dobrnales do drugiej części mojej ostatniej wypowiedzi czy tylko zatrzymales sie na pierwszej a drugiej już nie zdazyles pewnie przeczytać ? :p
Dla mnie EOT - nie chce już mi sie na ten temat pisać .....;)

jarekf34
29-06-2012, 19:53
Zdjęcie jest po prostu dobre i tyle. Jest dobry kolor i dobry kadr. Jest też dobre światlo.

I wszystko w temacie :) Ja tam lubię "memłańce" i ta fotka bardzo mi się podoba.

Nikonozaur
29-06-2012, 21:05
Mam uraz do falochronów więc o kadrze nie będę się wypowiadać :D
Światło i kolory są natomiast fantastyczne. Przyznaj się Andrzeju: nie bawisz się jakimś NIK przypadkiem? ;)

No właśnie, dopiero teraz olśniło mnie, że od falochronów trzymasz się z daleka. No, ale skoro prawie na nich mieszkasz... ;)
Wszystko robię w PS, tylko to potrafię w miarę obsługiwać. Światło bardzo pomogło, we Władku w czerwcu o zachodzie słonaczko daje palikom prosto w twarz. :)

Szanowny Limaxie z Białegostoku.
Tak się składa, że zanim zaprezentuję zdjęcie na Nikonie poddaję go pod ocenę szerokiej publice na innym portalu. Ku mojej radości pokazywane tam fotki są anonimowe, ludzie głosują zupełnie w ciemno. No i patrz jaki pech, nie dość, że powiedzieli, że fota dobra to jeszcze wysłali do czegoś co zwą "Galerią Niską", czyli awansowali. Zaryzykuję więc twierdzenie, że fotka podobała się, tak zwyczajnie, choć może to się wydać wręcz niewiarygodne w zestawieniu z Twoją miażdżącą krytyką. Jeśli w swoich wywodach sugerujesz mityczne TWA to przytoczony tu przykład powinien Cię z tego wyleczyć.
Oczywiście szanuję Twoją opinię na temat mojej pracy jednak w zestawieniu z faktami trudno ją uznać za trafną. Pozdrawiam.

Limax7
01-07-2012, 11:11
Aaaaa ....w sensie ze po kropkach jest "Falochron w samym środku" ;)
....... faktycznie wyjasniles ;p

Po kropkach drogi Bartekkw jest to

""... Falochron w samym środku, eee, a wystarczyło skierować aparat trochę w lewo. Poza tym jakoś za pusto na zdjęciu..."

Chyba z sensem wyjaśniłem że trzeba było skierować aparat w lewo ?
End Of Topic z mojej strony.

Użytkownika Nikonozaur przepraszam, że tak zaśmiecam jego post.

Fota nie jest dla mnie zła. Ale nie jest jakaś miażdżąca. Poprostu zwykła. Technicznie wykonana poprawnie. Co do koloru to dla mnie za dużo żółtej dominaty.

tormentol
01-07-2012, 13:08
Trochę odnoszę wrażenie, że koledze Limax7 niektórzy usiłują wmówić, że zdjęcie ma mu się podobać. A może on ma inne oczekiwania odnośnie kompozycji, szuka czegoś innego w zdjęciach?

Mnie się fotografia podoba. Lubię taką estetykę i centralne kadrowanie. Lubię Bałtyk i jego falochrony. Wykonanie techniczne na bardzo wysokim poziomie.