PDA

Zobacz pełną wersję : Włamanie do auta a AC

photoaction
28-06-2012, 17:14
Witam.

Ktoś próbował mi się włamać do auta. Gdy włączył się alarm zszedłem na dółł, ale nikogo nie było. Efekt - rozwiercony zamek a właściwie jego brak. Ktoś zabrał ze sobą wkład zamka (pewnie po to żeby dorobić kluczyk).

Rozumiem, że czeka mnie zmiana wkładów zamka i zapewne stacyjki.
Mam AC w PZU. Czy takie szkody podlegają pod ubezpieczenie?
Czy przy ewentualnym zgłoszeniu i naprawie przez firmę ubezpieczeniową zabiorą mi zniżki? Czy może lepiej po prostu naprawić to na własną rękę?

ropusz
28-06-2012, 17:32
Najlepiej zadzwoń na jakąś infolinię i zapytaj, gdyby to była szyba to byłaby szansa, że wypłacą za naprawę bez potrącania zniżek a tak to musisz zapytać. Natomiast może to nie być tanie. Mi kiedyś ukradli kluczyk i musiałem dorobić nowy (i nawet zamków nie wymieniałem) i w ASO to 600 PLN policzyli. Zapytaj też w ASO jaki byłby koszt. Porównasz co Ci się bardziej opłaca.

artfo
29-06-2012, 07:40
Kilka uwag (znajomi, podobne przypadki).
Przeczytaj umowę.
Przy włamaniu, zniszczeniu itp. najczęściej trzeba sprawę zgłośić na policję itp. bez tego możesz nie dostać odszkodowania.
Zniżki jw. zabiorą lub zabiorą przy drugim zdarzeniu (utrata % suma za pierwsze i drugie zdarzenie).
Może byłeś dodatkowo ubezpieczony od utraty zniżki.
Jeżeli wymiana zamka = wymianie kluczy (czy było robione zdjęcie kluczy w momencie zawierania umowy).
Zawierając kolejna umowę chyba podajesz czy posiadasz oryginalne klucze.

Badyl81
29-06-2012, 13:21
Możesz też przeczytać Ogólne Warunki Ubezpieczenia. Tam będzie opisane za co odpowiadają. Zniżki mogą polecieć. Najlepiej wybierz się do pizetju i spytaj.