PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki statyw do D5100 + 18-105 (w przyszłości 55-300VR lub 70-300VR)

hitatsura
28-06-2012, 09:37
Witam,

Noasze sie z zamiarem zakupu statywu do ww sprzętu, ze względu na zapędy do fotografii nnocnej. Budżet myśle że max 300PLN. Czy za te pieniądze kupię coś przyzwoitego co na przyszłość da rade z 70-300?? Co możecie polecić w takim zakresie cenowym?

Maciej90
28-06-2012, 10:37
Cześć. Pytając kiedyś ''Jaki statyw kupić?" dostałem od użytkowników forum jak najbardziej trafną odpowiedź, która brzmiała "Kupuj z głową,
bo chytry dwa razy traci". Ludzie pisali, że musieli kupować drugi lub nawet trzeci statyw już za 'normalne' pieniądze, bo pierwszy przez nich kupiony za 100 zł sprzęt okazał się plastikową, niestabilną tandetą. Nawiązując do tej odpowiedzi ze swojej strony mogę jedynie podpowiedzieć by nie kupować sprzętu tańszego niż dwie stówki, a do tego spełniającego pewne podstawowe wymogi. Twoim 'przyzwoitym' statywem może być SLIK PRO 330 DX (http://www.euro.com.pl/statywy/slik-pro-330-dx.bhtml?from=ceneo#opis). Jego maksymalny udźwig wynosi 4kg (ponad dwukrotnie więcej niż ciężar własny) więc waga D5100 i 70-300 z VR'em nie będzie nawet najmniejszym wyzwaniem. Gorzej jest z maksymalną wysokością operacyjną, która wynosi 160cm, a przecież by pracowało się wygodnie statyw powinien być mniej więcej Twojego wzrostu lub nawet wyższy.
Nie wiem co polecą koledzy użytkujący sprzęt ze stajni Manfrotto, ale za 300 zł pewnie też się coś znajdzie.

Dager
28-06-2012, 11:57
Wiele zależy od tego jak chcesz używać statywu. Jeżeli chodzi o okazjonalne bliższe wypady, gdzie nie jesteś objuczony toną innych rzeczy to możesz sobie pozwolić na coś cięższego tym bardziej, że nocą stabilność jest większym priorytetem niż mobilność: FreePower (http://fripers.pl/product_info.php/info/p38_Statyw-180-cm--3d--pasek--pokrowiec-PROFESJONALNY.html) - to jeden z najsolidniejszych statywów z jakimi miałem do czynienia. Co do zalet: bardzo stabilny, metalowe, sprężynowe zaciski, fajna głowica, którą można zamontować również od dołu, poziomice, modyfikowalne stopki, które można dostosować do podłoża (niestety nie wszystkie statywy to mają, a szkoda bo taki banał ma bardzo duży wpływ na stabilność), poza tym jest wysoki. Wady: waga - mógłby być nieco lżejszy, ale wiadomo, że zawsze odbywa się to kosztem czegoś innego. Powodzenia w poszukiwaniach :)

hitatsura
28-06-2012, 12:07
"Kupuj z głową,
bo chytry dwa razy traci"

Otóż to, nie raz już sparzyłem sie tanim zakupem i wiem że za przyzwoitą jakością musi iść cena. Stąd też podałem taką kwotę, widziałem gdzieś post o statywach za 100-150 pln i niestety pozytywnie nie było. Obydwa statywy które zalinkowaliście sprawiają wrażenie solidnych. Czy jest jeszcze ktoś kto mogłby w tym temacie zabrać głos, najlepiej ktoś kto organoleptycznie miał okazje porównać różne statywy...?

Fludi
29-06-2012, 17:45
Może to przekracza 300zł, ale ostatnio stałem przed podobnym wyborem i postawiłem na Velbon Sherpa 600R. Z wysyłką około 350zł, ale naprawdę warto. Wysoki, stabilny, dobra głowica, którą można wymienić później na inną z wyższej półki. Wadą może być waga, około 2kg, ale nie da się osiągnąć stabilności, kosztem niskiej wagi.

Artreserved
03-07-2012, 21:25
Żeby nie zakładać nowego wątku zapytam tu - czy ktoś może porównywał stabilność, wytrzymałość etc. statywów Manfrotto 055XPROB i jego węglowego odpowiednika 055CXPRO3?

norbert_p1
28-10-2013, 15:10
Jaki statyw SLIK polecacie do aparatu z tytułu wątku z tym samym obiektywem? Widziałem w saturnie Slik Pro EZ i Slik Pro 330 DX... Nie wiem za bardzo na co zwracać uwagę... Jak dla mnie to musi utrzymać aparat z obiektywem, nie ważyć dużo i nie być jakimś kolosem (czyli nie mieć sporych wymiarów).