Zobacz pełną wersję : Tryby półautomatyczne
Witam !
Zastanawia mnie pewna kwestja a mianowicie czy profesjonaliści używaja trybów półautomatycznych typu P, A, S i w jakich sytuacjach? Czy tylko i wyłącznie lecą na manualu.
Jestem kompletnym amatorek ktory zaczą dopiero zgłębiać tą obszerną dziedzinę i poprostu pytam z ciekawości.
Proszę nie doszukiwać się tu żadnej propagandy ani prowokacji. Poprostu jestem tego ciekawy.
Pozdrawiam !
Myślę, że jeśli jakiś tryb Cię nie ogranicza to należy go używać.
Profesjonalistą na pewno nie jestem i najczęściej używam trybu A lub M (gdy fotografuje z lampą)
Nawet czasami korzystam z AutoISO ;)
skarcity
28-06-2012, 08:44
A jeśli profesjonalista zrobi trochę fotek w trybie AUTO, to czy wtedy przestaje być profesjonalistą?
Czy tryby pracy aparatu są przypisane do kategorii użytkownika?
Czy ja będąc amatorem powinien zaprzestać używania trybu manualnego?
pozdrawiam
Już pisałem o tym nie raz. W 1979 roku, gdy sporej liczby użytkowników forum nie było jeszcze na świecie, ja sam radośnie jeszcze srałem w pieluchę, Nikon zaprezentował aparat F3. Jedną z nowości była bezstopniowa, sterowana elektronicznie migawka i związany z nią tryb priorytetu przysłony oznaczony A. Sterowanie elektroniczne pozwalało na dobieranie takiego czasu otwarcia migawki jaki wynikał z pomiaru. Mimo, że wyświetlacz LCD pozwalał na wyświetlenie czasów z odstępem 1 EV, to migawka w trybie A była otwierana dokładnie na taki czas jak wyliczyła światłomiarka aparatu. O tego czasu wszystkie sterowane elektronicznie migawki, a potem też przysłony działają na tej zasadzie.
Użytkowanie trybu M pozując na pro, jest niczym nieuzasadnione w większości wypadków, bo zużywając kółko nastaw nie ustawimy tak dokładnie jak zrobiłby to aparat.
Sam używam w 95% przypadków trybu A. Trybu M używam głównie w nocy i zawsze wtedy gdy doświadczenie pozwala mi stwierdzić, że aparat jednak myli się.
To może zapytam inaczej gdzie i w jakich okolicznościach najlepiej sprawdzi się dany Tryb?
skarcity
29-06-2012, 09:50
To może zapytam inaczej gdzie i w jakich okolicznościach najlepiej sprawdzi się dany Tryb?
To też jest bardzo płynny temat.
Mi się sprawdza najczęściej tryb A, a zaczął mi się sprawdzać kiedy kupiłem jasne szkło i tak już zostało.
Jeśli nie sprawdza mi się tryb A to przechodzę na M (np z lampą, albo ciemne sceny ponieważ w trybie A aparat je za bardzo rozjaśnia), rzadziej na S (szybki ruch).
Mojej żonie sprawdza się tryb AUTO, niezależnie od tego co fotografuje :)
pozdrawiam
krokus66
29-06-2012, 11:20
A jeśli profesjonalista zrobi trochę fotek w trybie AUTO, to czy wtedy przestaje być profesjonalistą?
pozdrawiam
Tryby są przypisane do rodzaju wykonywanych zdjęć. I tak:
* S - gdy najważnieszy jest dla nas czas, fotografujemy ruch lub w ruchu. Ustawiamy migawkę a przysłona jest wynikowa.
* A - gdy zależy nam na określonej głębi ostrości, małej lub dużej. Ustawiamy przysłonę, czas jest wynikowy.
* P - aparat sam ustawia przysłonę i migawkę. Nigdy ani razu nie korzystałem.
*M - wszystko ustawiamy ręcznie. Są różne sytuacje gdy ten tryb jest niezbędny, np. czas powyżej 30 sek (nie ma go w aparacie).
Tryby półautomatyczne (A lub S) są dla ludzi, po to aby im ułatwiać pracę i skracać czas. Ambitny fotograf, również amator, świadomie wybiera priorytet czasu lub przysłony oraz ich wartości wg. własnych potrzeb i oczekiwań.
skarcity
29-06-2012, 15:27
pozdrawiam
Tryby są przypisane do rodzaju wykonywanych zdjęć. I tak:
* S - gdy najważnieszy jest dla nas czas, fotografujemy ruch lub w ruchu. Ustawiamy migawkę a przysłona jest wynikowa.
* A - gdy zależy nam na określonej głębi ostrości, małej lub dużej. Ustawiamy przysłonę, czas jest wynikowy.
* P - aparat sam ustawia przysłonę i migawkę. Nigdy ani razu nie korzystałem.
*M - wszystko ustawiamy ręcznie. Są różne sytuacje gdy ten tryb jest niezbędny, np. czas powyżej 30 sek (nie ma go w aparacie).
Tryby półautomatyczne (A lub S) są dla ludzi, po to aby im ułatwiać pracę i skracać czas. Ambitny fotograf, również amator, świadomie wybiera priorytet czasu lub przysłony oraz ich wartości wg. własnych potrzeb i oczekiwań.
dzięki, ale ja już wiem co znaczą literki S,A,P,M :smile:
SeventhSon
29-06-2012, 17:05
To dobrze, bo zacząłeś sie interesować czymś więcej niż "Auto" w aparacie. chyba przechodzisz na kolejny etap. Teraz się baw. próbuj różnych utwawień S,A,P i M na tym samym obiekcie, przy tych samych warunkach oświetleniowych.
Nie baw się jednak w okolicznościach, kiedy potrzebujesz pewności, że wszystko"ma wyjść".
Znajdź czas i miejsce (bez zbędnego pośpiechu, nawet w domu, lub na ulicy), kiedy nikt cię nie popędza, nie mówi, co masz robić i jak. RÓB TO, CO CHCESZ SAM.
Będzie zabawnie! - powodzenia
krokus66
29-06-2012, 18:09
Dla czytelności odpowiedź dałem pełną z literkami. Przy literkach napisałem kiedy jaki tryb jest zalecany. M polecam tylko i wyłącznie wtedy gdy jest naprawdę potrzebny.
Kolejny i bardzo ważny etap zdobywania wiedzy teoretycznej i praktycznej, to:
- jaką migawkę zastosować; zależy to od kilku rzeczy jednocześnie,
- jaką przysłonę kiedy stosujemy, jak się rozkłada głębia ostrości,
- właściwości obiektywów krótkich i długich. Należy poznać i zrozumieć ich wady i zalety aby je świadomie wykorzystywać.
Podstawowej wiedzy - niezbędnej:!: do robienia udanych zdjęć, nie zastąpi nawet automat w najlepszym aparacie.
Miłej zabawy.
skarcity
29-06-2012, 21:18
To dobrze, bo zacząłeś sie interesować czymś więcej niż "Auto" w aparacie. chyba przechodzisz na kolejny etap. Teraz się baw. próbuj różnych utwawień S,A,P i M na tym samym obiekcie, przy tych samych warunkach oświetleniowych.
Nie baw się jednak w okolicznościach, kiedy potrzebujesz pewności, że wszystko"ma wyjść".
Znajdź czas i miejsce (bez zbędnego pośpiechu, nawet w domu, lub na ulicy), kiedy nikt cię nie popędza, nie mówi, co masz robić i jak. RÓB TO, CO CHCESZ SAM.
Będzie zabawnie! - powodzenia
Dla czytelności odpowiedź dałem pełną z literkami. Przy literkach napisałem kiedy jaki tryb jest zalecany. M polecam tylko i wyłącznie wtedy gdy jest naprawdę potrzebny.
Kolejny i bardzo ważny etap zdobywania wiedzy teoretycznej i praktycznej, to:
- jaką migawkę zastosować; zależy to od kilku rzeczy jednocześnie,
- jaką przysłonę kiedy stosujemy, jak się rozkłada głębia ostrości,
- właściwości obiektywów krótkich i długich. Należy poznać i zrozumieć ich wady i zalety aby je świadomie wykorzystywać.
Podstawowej wiedzy - niezbędnej do robienia udanych zdjęć, nie zastąpi nawet automat w najlepszym aparacie.
Miłej zabawy.
:), czytanie ze zrozumieniem to coraz rzadsza umiejętność
pozdrawiam
:), czytanie ze zrozumieniem to coraz rzadsza umiejętność
Nie wdawaj się w dyskusje z jednym z większych filozofów na forum, no chyba że masz czas i chęci na jałową dysputę.
W wiekszości przypadków używam A i pomiar matrycowy oraz pewnych sytuacjach punktowy.
Moim zdaniem stosowanie poszczególnych trybów, wiąże się z interpretacją światla danej sceny i dalej ze świadomą kompensacją ekspozycji, co da właściwe naświetlenie. Właściwe czyli takie jakie chcemy. Ewentualna potrzeba spójności naświetlenia wielu kadrów można tak samo dobrze kontrolować w A i M, choć nie zawsze trafiam w 10tkę.
Jestem bardzo ciekawy opini doświadczonych koleżanek/kolegów na temat owej spójności naświetlenia.
S można użyć kiedy czas ma być stały(np panoramowanie) ale można to zastąpić M i pokręcić kółkiem zeby uzyskać odpowiednią przysłonę
P najrzadziej, wtedy kiedy pokazuje zainteresowanym możliwości aparatu ;)
Nie używają mają zabronione od 1980 zawodowy fotograf (profesionalista)może tylko robic na M a kto nie zastosuje się do tych przepisów temu komisyjnie zaklejają wybieraki lub pokrętła zależy od danego modelu
W 99% tryb A, tryb M tylko kiedy mam stale warunki oswietleniowe i nie chce ryzykowac niedo/prze-swietlenia tematu zdjecia, bo cos ciemnego/jasnego wyskoczylo nagle w tle.