Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] para
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/853/pol1b.jpg/)
Od jakiegoś czasu obserwuję forum ale rzadko decyduję się na pokazanie moich prac kiedy widzę takie mistrzostwo tutaj na forum.pozdrawiam wszystkich
geralttt
28-06-2012, 01:33
Ha ! Nie powinieneś się obawiać. Każdy jakoś zaczyna. A patrząc na to zdjęcie twierdzę, ze zaczynasz genialnie! :)
Malarskie ujecie. Technikalia to do forumowych kolegów, każdy od siebie cuś dorzuci i złoży się w misterną całość.
Ja oceniam klimat - a jest znakomity moim zdaniem. Najsłabszym elementem jest trawa na pierwszym planie, jednak w takiej konwencji broni się bez problemu. Plamę światła na polu jeśli da się - to podciągnąć i wyłuskać - taki zabieg może pomóc, ale nic na siłę jeśli po tym zobaczysz, ze zdjęcie traci...
Delikatny fot, subtelny - nie wiem czy nie straciłby po podniesieniu kontrastu,,czy nasyceniu. Wg mnie udana odsłona... :)
Bardzo dobre. Nareszcie trochę inne spojrzenie. Bardezo lubię takie klimaty, jak słusznie geralttt zauważył malarsko - graficzne.
Co do plamy światła obawiam się, że podkreślona mogłaby zacząć dominować, burząc delikatną równowagę. Ale trzeba spróbować, by się przekonać.
dzięki serdeczne za miły koment. Miałem taką próbę z rozjaśnieniem tej plamy i podniesieniem kontrastu ale po tym zabiegu wzrok kierował się właśnie w tym kierunku a raczej nie o to mi chodziło.pozdr
Dla mnie szkoda trochę tego światła, koloru który jest na pierwszym, nie ruszanym pagórku, tam gdzie "orałeś" CS-em jest tak trochę buro, ale jesli taki miałeś zamysł, to ok...
Nikonozaur
29-06-2012, 21:39
Fajna miejscówka, jednak brak światła zupełnie "wypłaszcza" fotę. Drzewka i drugi plan jeszcze jak cię mogę, za to trawa i trzcinki(?) nie wyglądają już ciekawie. F/36? Czy ja dobrze widzę? Po co?
Tak Nikonozaur światła mało ale to był ostatni moment przed wyjazdem i wiedziałem że lepiej już nie będzie więc wykorzystałem to najlepiej jak mogłem,kto niezna tego uczucia niech podniesie rękę. F/36 nie wiem ,nawet teraz nie pamiętam dlaczego ( bez sensu te F/36). pozdrawiam i dzięki za wytykanie błędów :)
Nikonozaur
30-06-2012, 00:19
Tak Nikonozaur światła mało ale to był ostatni moment przed wyjazdem i wiedziałem że lepiej już nie będzie więc wykorzystałem to najlepiej jak mogłem,kto niezna tego uczucia niech podniesie rękę. F/36 nie wiem ,nawet teraz nie pamiętam dlaczego ( bez sensu te F/36). pozdrawiam i dzięki za wytykanie błędów :)
Doskonale rozumiem rozterki. Wielokrotnie robię tak samo, pstrykam bo żal odpuścić jakieś fajne miejsce, a potem wszystko ląduje w koszu... ;)
brak światła zupełnie "wypłaszcza" fotę.
Jak dla mnie to wypłaszczenie jest tutaj zaletą.