PDA

Zobacz pełną wersję : Tańszy odpowiednik Olympusa OMD E-5

Jarkod
28-06-2012, 00:03
Przymierzam się do zastąpienia wysłużonego Canona S3 IS czymś nowszym. Wymogi są następujące:

mała masa max ok. 650 gramów z baterią, kartą i obiektywem
koniecznie wbudowany wizjer; obojętne elektroniczny czy optyczny. Jeśli ten pierwszy to musi być dobrej jakości. Drugi zresztą też - atrapa jak w p7100 odpada.
raczej nie Fuji, bo AfterShot Pro obsługuje tylko Fuji X100
możliwość robienia zdjęć w trybie raw
możliwość dokręcenia filtrów
gorąca stopka

Z powodu masy odpadają raczej lustrzanki. Wszystkie NEXy, PENy, itp są albo bez wizjera, albo mają jakąś dołączaną protezę. Punkt trzeci dyskwalifikuje kompakty Fuji, X100 z kolei ma stałą ogniskową. Piąty - to kolejny argument przeciwko p7100, szósty raczej nieobowiązkowy, ale bardzo pożądany.

Po przejrzeniu oferty wstępnie wybrałem Olympusa OMD E-5, ale że cena jest zabójcza, to szukam jeszcze jakieś tańszej alternatywy, która spełniałaby powyższe wymagania. Może jakieś Sony z nieruchomym lustrem, ale tu masa kompletu będzie pewnie zbyt duża.

Dpreview, po wpisaniu powyższych kryteriów i zawężeniu do dwóch ostatnich lat, pokazało poniższe modele

Panasonic Lumix DMC-G2
Panasonic Lumix DMC-G3
Panasonic Lumix DMC-G10
Panasonic Lumix DMC-GH2
Samsung NX5
Samsung NX10
Samsung NX11
Samsung NX20

Czy któryś z nich jest na tyle dobry, by wybrać go zamiast OMD E-5? Celowo nie piszę, do jakiego typu fotografii aparat będzie używany, bo najwłaściwszą odpowiedzią będzie do wszystkich oprócz wesel, ślubów, komunii, fotografii studyjnej, makro, reporterskiej. Po prostu aparat na wyjazdy wakacyjne, wycieczki, spotkania rodzinne, zwiedzanie, itp. dla osoby niezaawansowanej fotograficznie.

orchidea
28-06-2012, 00:39
Ja mam na rodzinne prywatne wypady nx5 + 20mm + 30mm i zadawala mnie całkowicie tym bardziej że kosztuje to tyle co nowa Lampa do nikona. Chciałam tanie naleśniki i aparacik z wizjerem. Musisz określić sobie budżet i wtedy szukać , pewnie że bym wolała nx20 ale nie za tą kasę w jakiej jest teraz.

Jarkod
28-06-2012, 00:54
Ja mam na rodzinne prywatne wypady nx5 + 20mm + 30mm i zadawala mnie całkowicie tym bardziej że kosztuje to tyle co nowa Lampa do nikona. Chciałam tanie naleśniki i aparacik z wizjerem. Musisz określić sobie budżet i wtedy szukać , pewnie że bym wolała nx20 ale nie za tą kasę w jakiej jest teraz.

Budżet nie większy niż cena OMD E-5 z obiektywem, czyli jakieś 5,5 tys.

Jasand
28-06-2012, 07:28
Aby spełnić Twoje załozenia został jeszcze Sony NEX-7. Ja miałem takie same dylematy jeszcze 3 tygodnie temu. Wybrałem OM-D E-M5 i nie żałuję..

elfi
28-06-2012, 07:50
Wszystkie NEXy, PENy, itp są albo bez wizjera, albo mają jakąś dołączaną protezę.

Nooo, tu pojechałeś po całości....Nex-7 nie ma żadnej protezy...

MAF
28-06-2012, 09:58
Aby spełnić Twoje załozenia został jeszcze Sony NEX-7. Ja miałem takie same dylematy jeszcze 3 tygodnie temu. Wybrałem OM-D E-M5 i nie żałuję..

NEX-7 jest fajny, tyle że wybór optyki raczej ubogi.

Nooo, tu pojechałeś po całości....Nex-7 nie ma żadnej protezy...

Jak nie ma protezy? Ma EVF, czyli proteza ;-)

jendrusz
28-06-2012, 10:22
Miałem podobny dylemat - teraz mam OM-D :)

Cena OM-D spadnie, straci status nowości i już Olympus zapowiada coś lepszego od OM-D.

Jasand
28-06-2012, 10:23

OM-D fajniejszy i ma optyke zarówno swoją jak i od starszego brata 43 a także od innych systemów przez stosunkowo tanie adaptery.

A tak wogóle to nie ma tańszego odpowiednika OM-D - nie ta bajka.

downandout
28-06-2012, 10:52
Wystarczy się zarejestrować na forum Olympusa, trochę się poudzielać żeby móc zdobyć status OlyJedi i cena OM-D będzie znacznie atrakcyjniejsza ;)

Jarkod
28-06-2012, 11:44

Właśnie przeczytałem sobie recenzję NEX-7 na dpreview i sprawdziłem dostępność obiektywów. Bardzo słabo.

elfi
28-06-2012, 11:57
OM-D fajniejszy i ma optyke zarówno swoją jak i od starszego brata 43 a także od innych systemów przez stosunkowo tanie adaptery.

A tak w ogóle to nie ma tańszego odpowiednika OM-D - nie ta bajka.

no i stało się...zasiałeś wątpliwość...byłem zdecydowany na Nexa-7, ale poczytałem o Olku i ....już nie wiem sam co mam kupić...:???:

Jasand
28-06-2012, 12:37
Właśnie przeczytałem sobie recenzję NEX-7 na dpreview i sprawdziłem dostępność obiektywów. Bardzo słabo.

Właśnie dlatego wybrałem OM-D. A wracajac do NEX-ów to 5N jest lepszy od 7 no ale ... ale nie ma wbudowanego wizjera a to dla mnie podstawa

lukaszD1x
28-06-2012, 12:38
Kup fuji x100 ;P a tak poważnie to Olek jest naprwdę baaardzo fajnym aparatem dużo fajnych filtrówi i masa optyki

Jarkod
28-06-2012, 12:46
Kup fuji x100 ;P a tak poważnie to Olek jest naprwdę baaardzo fajnym aparatem dużo fajnych filtrówi i masa optyki

X100 ma obiektyw stałoogniskowy i niewymienny. Niestety.

downandout
28-06-2012, 12:53
Jarkod - jeśli nie pali Ci się z zakupem i możesz poczekać kilka miesięcy, to zrób tak jak napisałem. Na pewno nie będziesz żałował ;)

Jarkod
28-06-2012, 13:23
Jarkod - jeśli nie pali Ci się z zakupem i możesz poczekać kilka miesięcy, to zrób tak jak napisałem. Na pewno nie będziesz żałował ;)

A możesz coś więcej napisać? Próbowałem znaleźć zasady tego OlyJedi, ale jakoś bez skutku.

hades9
28-06-2012, 15:03
OlyJedi dostępne jest tylko dla aktywnych klubowiczów. Drobny bonus za udział w życiu forum. Ktoś kto nie ma ochoty brać udziału w dyskusjach, pokazywać zdjęć, raczej się nie ma szans na uczestnictwo.

Niezarejestrowanemu raczej będzie trudno to znaleźć.

matys
28-06-2012, 15:26
oooook tylko jaki to daje profit????

downandout
28-06-2012, 15:26
nie ma nic za darmo ;) Olympus jest chyba firmą, która najlepiej współpracuje z forumowiczami, fajne zloty, program OlyJedi, wypożyczalnia sprzętu do testów (Fatman miał okazję być jednym z pierwszych testerów OM-D w Polsce).

apz
28-06-2012, 16:02
Życie poza profitami składa się także z drobnych przyjemności, radości i satysfakcji i bycia z ludźmi, przynajmniej moje.
A EM-5, to bardzo przyjemny aparacik , wiem co mówię - używam od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam AP.

Jasand
28-06-2012, 16:43
Życie poza profitami składa się także z drobnych przyjemności, radości i satysfakcji i bycia z ludźmi, przynajmniej moje.
A EM-5, to bardzo przyjemny aparacik , wiem co mówię - używam od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam AP.

Andrzej - i tak trzeba trzymać.....

Jarkod
28-06-2012, 17:06
OlyJedi dostępne jest tylko dla aktywnych klubowiczów. Drobny bonus za udział w życiu forum. Ktoś kto nie ma ochoty brać udziału w dyskusjach, pokazywać zdjęć, raczej się nie ma szans na uczestnictwo.

Niezarejestrowanemu raczej będzie trudno to znaleźć.

Takich warunków się domyślam, ale jak liczy się zaangażowanie, czy wszystkie wiadomości są równocenne? Widziałem, że liczą tam jakąś reputację. Bierze się ją pod uwagę, czy tylko liczbę wiadomości? Już się zarejestrowałem, więc pewnie więcej mógłbym zobaczyć, tylko nie potrafię znaleźć

P.S.
I czy pokazywanie zdjęć zrobionych Nikonem na forum Olympusa też się liczy? No bo jeśli miałbym czekać na zostanie OlyJedi, to zdjęcia mógłbym robić albo D90, albo S3 IS.

apz
28-06-2012, 18:04
Skoro się zarejesrtrowałeś , to pierwsze koty za płoty. Nie pytaj , czyń Waść powinność pod właściwym adresem.
Pozdrawiam AP.

hades9
28-06-2012, 20:13
Takich warunków się domyślam, ale jak liczy się zaangażowanie, czy wszystkie wiadomości są równocenne? Widziałem, że liczą tam jakąś reputację. Bierze się ją pod uwagę, czy tylko liczbę wiadomości? Już się zarejestrowałem, więc pewnie więcej mógłbym zobaczyć, tylko nie potrafię znaleźć

P.S.
I czy pokazywanie zdjęć zrobionych Nikonem na forum Olympusa też się liczy? No bo jeśli miałbym czekać na zostanie OlyJedi, to zdjęcia mógłbym robić albo D90, albo S3 IS.

Myślę, że to nie miejsce na pisanie o rzeczach właściwych dla innego forum.

Ale szczerze? Z tym podejściem możesz nigdy nie zobaczyć OlyJedi. To może być trudne do osiągnięcia, jeśli ustawisz sobie to za cel bytności na OC. Irytacja tym, że nie zdobywasz punktów tak szybko jakbyś chciał zniechęci Cię.

Ps. Aparat nie ma znaczenia jeśli robisz zdjęcia, które ludzie chcą oglądać.

Jarkod
28-06-2012, 21:10
Myślę, że to nie miejsce na pisanie o rzeczach właściwych dla innego forum.

Ale szczerze? Z tym podejściem możesz nigdy nie zobaczyć OlyJedi. To może być trudne do osiągnięcia, jeśli ustawisz sobie to za cel bytności na OC. Irytacja tym, że nie zdobywasz punktów tak szybko jakbyś chciał zniechęci Cię.

Ps. Aparat nie ma znaczenia jeśli robisz zdjęcia, które ludzie chcą oglądać.

Nie widzę powodu, żeby zakładać sobie klapki na oczy i udawać, że świat poza tym forum nie istnieje.

A co do podejścia, to o jakie Ci chodzi? Że pytam? Bo nie rozumiem. Irytacja? Skąd Ci to przyszło do głowy. Może nie mierz innych swoją miarą.

qbic
28-06-2012, 21:43

Hallowed are the oli !

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/olyc/hollowed.jpg)

Jasand
28-06-2012, 21:58
Coś Ci sie pokiełbasiło - to nie Oly tylko Ori:)

qbic
28-06-2012, 22:00
To wyjaśnij ten aparat !

Jasand
29-06-2012, 06:57
A co to wogóle ma do tytułu wątku ?

qbic
29-06-2012, 09:21
A co to wogóle ma do tytułu wątku ?

Ma tyle co wypowiedz do której się ustosunkowałem.

hades9
30-06-2012, 20:36
Q, jak zwykle, w dobrej formie :). Choć myślałem, że popracujesz trochę nad rozmyciem PEN-a względem tła, by dodać obrazkowi realizmu, bo wyszedł zwykły kolaż. Ale do sedna.

Z napisaniem tego posta trochę zaczekałem. Myślałem, że kolega Jarkod zaloguje się ponownie na forum OC by spróbować raz jeszcze znaleźć ważne dla niego informacje (a znalazłby je tym razem bez problemu, o czym dalej). Miałem prawo przypuszczać, że są dla niego ważne, jednak nie zawsze ma się czas by to zrobić, bo... różnie bywa.

Qbic, wiesz przecież, że jeśli chcesz coś zyskać musisz poświęcić trochę zasobów (czasu, intelektu lub pracy fizycznej). Jak można dowiedzieć się czegoś o OlyJedi, jeśli po rejestracji na forum, gdzie OJ obowiązuje i bardzo krótkotrwałej bytności na nim, zaraz po zarejestrowaniu, nie zajrzało się na nie do tej pory? Ba, nawet nie szukało się na nim pomocy tylko wraca się do tego wątku i próbuje się tutaj zdobyć informacje. To tak jakbyś próbował zapytać przechodnia w Warszawie jak trafić na Bracką w Krakowie? Nawet jeśli trafi się krakowianin przypadkiem odwiedzający stolicę, to jego tłumaczenia nic nie pomogą, bo jest się w inny mieście. OJ to program dla aktywnych klubowiczów, ale aktywnych na forum gdzie OJ obowiązuje i tam trzeba szukać informacji lub pomocy w jej znalezieniu.

Poza tym Q, gdyby kolega Jarkod był zainteresowany uczestniczeniem w dyskusjach, udziałem w galerii, czy innych aktywnościach na forum OC, to zalogowałby się już kilka razy i próbowałby zapoznać się z tamtym forum, a nawet znalazłby to czego szuka. I to w niewiarygodnie prosty sposób. Dostałby komunikat, że otrzymał prywatną wiadomość o 16.00 w dniu kiedy się zarejestrował. Gdyby ją otworzył, to znalazłby link i to czego szukał szczegółowo wylałoby się na ekran. A tym czasem o 17.06 tego samego dnia napisał tu:

Już się zarejestrowałem, więc pewnie więcej mógłbym zobaczyć, tylko nie potrafię znaleźć

Wydaje mi się, że wykazałem zrozumienie dla problemu i okazałem wystarczającą pomoc koledze Jarkodowi pisząc tu, i zadając sobie odrobinę trudu by znaleźć go na OC, gdzie przesłałem mu odpowiedni link. W dodatku wykazałem odrobinę taktu i nie spamowałem tego forum informacjami o jakimś programie dla klubowiczów z zupełnie innego forum. Zresztą, z jakiego powodu takie informacje miałyby być rozsyłane poza zalogowanych klubowiczów? Jakiś zasad trzeba się trzymać. Faktycznie jeśli tak ciężko wejść na forum OC i zapytać o zasady na nim panujące, to OlyJedi jest rzeczywiście dla Jedi.

A na koniec.

Jarkod, przepraszam jeśli moje poprzednie wyjaśnienie podejścia do OJ uraziło Cię. Ale wydaje mi się, że zależy Ci bardziej na punktach niż na wejściu w życie innego forum. Rozumiem Cię. Ale zrozum też to do kogo adresowany jest OJ, jak i to, że trzeba poświęcić trochę czasu by te punkty nazbierać, co dzieje się to przy okazji zwykłej codziennej aktywności forumowej. Mimo kilku niejasności zapraszam na forum. Nieporozumienia się zdarzają, ale trzeba iść dalej.

qbic
30-06-2012, 22:12
Qbic, wiesz przecież, że jeśli chcesz coś zyskać musisz poświęcić trochę zasobów (czasu, intelektu lub pracy fizycznej). Jak można dowiedzieć się czegoś o OlyJedi, jeśli po rejestracji na forum, gdzie OJ obowiązuje i bardzo krótkotrwałej bytności na nim, zaraz po

...ciach....

Wszystko prawda, rozbawił mnie jedynie pompatyczny ton wypowiedzi :)

hades9
01-07-2012, 04:59
Wszystko prawda, rozbawił mnie jedynie pompatyczny ton wypowiedzi :)

Chciałem krótko... a wyszło jak wyszło.

Jarkod
01-07-2012, 19:55
[...] Jarkod, przepraszam jeśli moje poprzednie wyjaśnienie podejścia do OJ uraziło Cię. Ale wydaje mi się, że zależy Ci bardziej na punktach niż na wejściu w życie innego forum. Rozumiem Cię. Ale zrozum też to do kogo adresowany jest OJ, jak i to, że trzeba poświęcić trochę czasu by te punkty nazbierać, co dzieje się to przy okazji zwykłej codziennej aktywności forumowej. Mimo kilku niejasności zapraszam na forum. Nieporozumienia się zdarzają, ale trzeba iść dalej.

Zdziwisz się, ale nie zależy mi na żadnych punktach, rankingu, itp. z jednego prostego powodu: tak zwana przez ciebie "forumowa codzienność" tak naprawdę oznacza na ogół bezproduktywne spekulowanie na temat właściwości i jakości aparatów i obiektywów, których nawet nie ma jeszcze w sklepach, komentowanie zdjęć na zasadzie "podoba mi się", czy bicie piany na temat co ile może kosztować. Nie bawią mnie takie dyskusje. Jeśli potrzebuję konkretnej informacji, to zaczynam od forumowej wyszukiwarki - bardzo często nie mam już potem potrzeby pytać o nic na forum (wyjątek OliJedi akurat potwierdza regułę). Co do zdjęć, to uważam, że nie mam się czym chwalić, więc też nie nabiję sobie czymś takim punktów.
Downandout ewidentnie wiedział coś, czego ja nie wiedziałem, wiec naturalnie spytałem tutaj, gdzie taka rzecz wypłynęła. Raczej z ciekawości niż z chęci późniejszego wykorzystania tej wiedzy. Wiem, jak "działam" na tym forum - raczej pasywnie; 126 wiadomości w ponad dwa lata to nie jest raczej rekord aktywności - więc nie spodziewam się nagłego przypływu aktywności na innym, dla mnie pobocznym, forum.

na forum Olympusa pewnie jeszcze nie raz zajrzę - o ile kupię OMD EM-5, ale nie w celu nabijania sobie statystyki, tylko z konkretnymi (choćby tylko dla mnie) problemami.