Zobacz pełną wersję : monitor 24'' tylko który?
trzecie oko
27-06-2012, 22:56
Witam serdecznie i proszę o pomoc w wyborze monitora do obróbki zdjęć.
Do tej pory mam NEC 1970NXp, monitor jest już stary i marzy mi się przesiadka na 24''.
I tutaj właśnie mam problem, bo nie wiem czy różnica pomiędzy niżej podanymi modelami jest tylko "kosmetyczna", czy może jednak któryś z nich jest wyraźnie lepszy od pozostałych?
NEC P241W
NEC PA241W
NEC 2490WUXi2
Eizo S2433W
Proszę serdecznie obeznanych w temacie o pomoc w podjęciu decyzji. Ceny tych monitorów są podobne i tym samym wybór trudniejszy. A może są lepsze modele?
NEC 2490WUXi2 nie jest już produkowany. P241W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-p241w-bk.html) ma wąskogamutową matrycę z nowej okrojonej serii eIPS. Gdybym to ja wybierał, te dwa byłyby skreślone.
NEC PA241W (http://monitory.mastiff.pl/promocje/monitory-nec-multisync-pa241w-bk.html) to profesjonalny monitor graficzny. Ogromny potencjał, ogromne wymagania odnośnie oświetlenia miejsca pracy, zupełnie nie uniwersalny, czyli nie istnieje komfort przy wieczornym "luźniejszym" użytkowaniu. Problematyczna jest też powtarzalność, coś ostatnio łatwo trafić na egzemplarz nierówno oświetlony. Jest jednak najtańszy z graficznych. Bezpośredni konkurent EIZO SX2462W (http://monitory.mastiff.pl/promocje/monitory-eizo-flexscan-sx2462w-bk.html) jest ok 10% droższy.
EIZO S2433W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-flexscan-s2433wfs-bk.html) to z kolei całkowite przeciwieństwo PA241W. Sprzęt bardzo uniwersalny, nieprzeciętnie elastyczny i wybaczający, ale jeśli chodzi o "osiągi" graficzne, zaledwie na poziomie dobrym amatorskim. Nie mylić jednak z chińszczyzną, to wszak monitor za ponad 3 kawałki. Jest to coś w rodzaju kompromisu który ma służyć jak najlepiej do wszystkiego, ale jak to kompromisy, coś za coś.
Rozważyłbym jeszcze zawodowe modele EIZO w tej grupie cenowej: SX2262W (http://monitory.mastiff.pl/monitor-eizo-flexscan-sx2262w-bk.html) i szczególnie CG223W (http://monitory.mastiff.pl/monitory-eizo-coloredge-cg223w-bk.html). Mniejsze, ale łączą zalety poprzednio wymienionych i co znacznie ważniejsze, nie przenoszą ich wad.
PS. Aby lepiej dopasować sprzęt dobrze byłoby znać więcej szczegółów z Pana pracy i warunki oświetleniowe w pomieszczeniu gdzie ów ma pracować.
Ja bym brał PA241W lub dopłacił do EIZO SX2462W .
trzecie oko
28-06-2012, 12:35
Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
Zajmuję się fotografią amatorsko, ale zależy mi, aby obraz przeniesiony na papier był identyczny z tym na monitorze. Wiem, że mój obecny monitor to najsłabsze ogniwo w całym procesie.
Czy posiadając monitor, który ma przestrzeń roboczą AdobeRGB, będzie to miało jakieś przełożenie na końcowy efekt zdjęcia papierowego, czy tylko fotografia będzie miała piękniejsze/pełniejsze przejcia tonalne i kolory na nim samym?
Pracuję w pokoju, gdzie okno wychodzi na zachód, raczej częściej wieczorami. W kwestii doboru oświetlenia proszę również o rady.
Szeroki gamut daje większe możliwości zobaczenia tego co zarejestrował aparat i większą kontrolę nad kolorem. Jeśli oświetlenie może Pan zrobić takie, aby było imitacją dziennego (na sufit lampy ze świetlówkami liniowymi, np Philips Graphica), może Pan interesować się monitorami graficznymi: NEC PA241W, EIZO SX2642W. Jeśli zamierza Pan pracować w bardziej kameralnym świetle, wówczas trzeba się interesować grupą: EIZO SX2262W, CG223W, CG241W.
Lepiej dopłacić do Eizo niż trafić na "łaciatego" Neca (ostatnio to prawie norma) i potem bawić się z niekompetentnym serwisem w "kotka i myszkę". Przy tej jakości podświetlania i ogólnie powtarzalności to Nec powinien kosztować połowę swojej ceny, nie wspominając o jakości serwisu :)
raptor88
28-06-2012, 16:01
A co z tym serwisem Nec'a, aż taka tragedia jest? Może teraz już jest pięknie i cacy a stara krzywdząca opinia została. :D
Tragedia jak była tak jest. Opinia jak najbardziej aktualna.
trzecie oko
04-07-2012, 15:54
Witam ponownie. Czas zmiany mojego starego monitorka jest już przesądzony. Po Waszych radach mam dwie opcje: S2433W lub PA241W. Jedna rzecz mi nie daje spokoju i jasności sytuacji. Załóżmy, że kupię szeroko gamutowego NECa i pięknie mi go skalibrują. Obrazek na nim będzie piękny i pokaże w pełni to, co zarejestrowała matryca mojego aparatu, czyli sukces :) I tutaj mam kolejne pytanie, czy te wszystkie niuanse będą widoczne na odbitkach? Na na nich najbardziej mi zależy. Czy może to jest tak, że na monitorze po obróbce w PSie będzie gitara, a na papierze marne sRGB? Podpowiedzcie proszę, gdzie się mylę, lub co przekręcam?, bo planuję zakup w tym tygodniu.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc.
spojrz na gamut przecietnego laba... nawet nieprzecietnego i zobaczysz ile zostanie z Twojego szerokogamutowca...
czy te wszystkie niuanse będą widoczne na odbitkach?
Dokładnie tak samo jak jest w pliku zdjęcia na pewno nie, ale od tego jest zarządzanie barwą, obróbka i różne metody konwersji między przestrzeniami, aby móc przenieść wrażenie estetyczne. Ale najpierw trzeba je widzieć. Doskonale widać różnicę między sRGB i AdobeRGB na zdjęciu przedstawiającym ścianę jesiennego lasu. Na pierwszym jest po prostu zielono, na drugim widać miliony niuansów w odcieniach.
spojrz na gamut przecietnego laba... nawet nieprzecietnego i zobaczysz ile zostanie z Twojego szerokogamutowca...
Spójrz na gamut drukarki za 300PLN - nawet nieprzeciętnie szerokogamutowy monitor nie będzie w stanie zreprodukować go w całości ;)
drukarki to nieco inny temat ;)
drukarki to nieco inny temat ;)
No niekoniecznie. Pytający podkreślił: "I tutaj mam kolejne pytanie, czy te wszystkie niuanse będą widoczne na odbitkach? Na na nich najbardziej mi zależy"
trzecie oko
05-07-2012, 10:08
Czyli co, do odbitek w labie taki monitor jest na wyrost, a do drukarki jeszcze mu brakuje. Ciężka dola wybierającego ;)
Czyli co, do odbitek w labie taki monitor jest na wyrost, ... .
...
No nie żartujmy sobie, wszak mając szeroki, masz wybór przy obcinaniu do wąskiego, bo z grubsza widzisz, co zanotowało body i choćby z tego powodu, warto dopłacać do szerokiego.
O ile uboższy we wrażenia jest świat wąskich i tylko wąskich. ;)
oofzabrab
09-08-2012, 16:04
Witam,
Podpinam sie do tego wątku bo też mam podobny dylemat.
Pracuję w AutoCAD i ArcGIS, obecnie na monitorze TN za 1k. Poza tym zajmuję się fotografią, jak na razie amatorsko.
Przeczytałem już bardzo dużo o monitorach, ale z racji tego, że mam zerowe doświadczenie w tej kwestii, proszę o poradę jaki monitor wybrać. Poniżej kilka keywordów opisujących warunki brzegowe:
co najmniej 24", duża rozdzielczość (najlepiej 1920x1200), amatorska (z aspiracjami profesjonalnymi :wink: ) obróbka fotografii, AutoCAD, praca w domu przy oświetleniu nieprofesjonalnym (w dzień -duże okno; w nocy -żarówki wolframowe), czasami chciałbym obejrzeć film wieczorem (przy zgaszonym świetle), przeglądanie internetu, cena raczej nie więcej niż 5k.
Jak na chwile obecną mój wybór to Eizo SX2462W. Zastanawiam się jeszcze nad NEC PA241W oraz P241W.
Eizo ze względu na: gwarancje, serwis, dobrze skalibrowany przez producenta.
PA241W ze względu na duże możliwości.
P241W ze względu na cenę.
Nie potrafię określić czy wystarczy mi P241W czy lepiej kupić któryś z pozostałych dwóch (albo inny) droższych.
Proszę o opinię profesjonalistów na temat tych monitorów (albo innych z tej półki cenowej) pod kątem moich wymagań.
Z góry dziękuję za odpowiedź.