Zobacz pełną wersję : Jaki aparat zgodny z nowoczesnymi obiektywami wybrać?
Nikodemo
27-06-2012, 22:29
Jaki aparat zgodny z nowoczesnymi obiektywami wybrać? Chodzi o to żebym mógł wymieniac obiektywy z D90, a używam serii G. I co ważne żeby był niedrogi. Z tego, co przeczytałem wiem, że F80 jest dobry ale można mieć problem z bateriami. Proszę o podpowiedż bo niewiele jest konkretnych opisów dotyczących modeli analogowych aparatów.
f 401 dziala z seria G. Mam, jest oki.
A.n.d.r.e.V
27-06-2012, 22:47
Dlaczego w f80 mozna miec problem z bateriami?
Nikodemo
27-06-2012, 23:10
"Trudno dostępne baterie, a w dodatku starczają na dość krótko " - http://foto.recenzja.pl/Nikon_F80-rec-173/
norbibxl
27-06-2012, 23:50
dlatego warto dokupic gripa i smigac na paluszkach z ikei - tanie i latwo dostepne :)
sorevell
28-06-2012, 08:03
Za Norbim: jeśli masz pieniądze, kup sobie F80 (ew. z gripem) lub F100, a wszystko będzie śmigało. Problem z CR123 jest moim zdaniem troszkę rozdmuchany. Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale ja mam pod samym domem (w promieniu 100m) dwa sklepy, w których dostępne są takie baterie. Dostaniesz je też w każdym fotograficznym, czy markecie typu MM, Saturn lub innym z elektroniką, o możliwości zamówienia przez internet nie wspominając.
A na dokładkę przytaczana w każdym tego typu wątku tabelka od Kena (http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm).
Tylko jak masz obiektywy DX, to musisz liczyć się z ograniczeniami w przypadku F80, jak i w przypadku każdego aparatu z pełna klatką.
sorevell
28-06-2012, 08:19
Dla porządku możesz napisać, jakimi szkłami dysponujesz.
A.n.d.r.e.V
28-06-2012, 08:52
"Trudno dostępne baterie, a w dodatku starczają na dość krótko " - http://foto.recenzja.pl/Nikon_F80-rec-173/
Baterie można dostać wszędzie, a na jednym komplecie robię ok. 30rolek więc niewiem czy to jest krótko
Z CR123 nie ma żadnego problemu!!!! Na allegówno pełno ofert, a baterie koszują ok 6zł ! Jak chciałem kupić w sklepie Kodaka w galerii handlowej, to za sztukę chcieli 18zł. To ja rozumiem, że jest bez sensu. Ale na aukcjach chodzą duracele, kodaki i inne markowe za ok 6zł. A starczają naprawdę na długo (20 filmów jak nie więcej), dłużej niż paluszki w gripie. Z gripem jest taki problem, że lepiej wkładać baterie niż ładowalne akumulatory, które mają chyba nieco niższe napięcie i aparat może świrować.
A.n.d.r.e.V
28-06-2012, 08:57
dokładnie :D
Nikodemo
28-06-2012, 18:27
Mam 18-105,35 1.8G i chce kupić 50 1.8G.
sorevell
29-06-2012, 08:07
Dwa pierwsze to szkła DX - teoretycznie nie pokryją całej klatki filmu, ich pole obrazowanie jest mniejsze - skutkuje to winietą. Z 50/1.8 nie będzie problemu - kup sobie to szkiełko, w połączeniu z F80/100 będziesz kontent.
MariuszJ
29-06-2012, 08:43
Dwa pierwsze to szkła DX - teoretycznie nie pokryją całej klatki filmu, ich pole obrazowanie jest mniejsze - skutkuje to winietą. Z 50/1.8 nie będzie problemu - kup sobie to szkiełko, w połączeniu z F80/100 będziesz kontent.
18-105 będzie właściwie bezużyteczne - kryje niewiele więcej niż crop. Za to 35/1.8 będzie mogło być spokojnie używalne - byle nie przymykać za bardzo i nie ostrzyć na za daleko. W razie czego możesz zawsze obciąć po szerokości i udawać że masz robisz w jakimś szlachetniejszym formacie np. 6x4.5 :D
Za to 35/1.8 będzie mogło być spokojnie używalne - byle nie przymykać za bardzo i nie ostrzyć na za daleko.
No to bardzo spokojnie. ;)
Używanie tej protezy na pełnej klatce i do tego wmawianie ludziom, że tak jest fajniej, ciekawiej czy po prostu tak ma być, uważam za co najmniej mało profesjonalne.
Ostatnio za to na jakimś plenerze podniosłem to szkło należące do kolegi, miałem wrażenie, że filtr, który nakręcam na swoje szkła wazy więcej, a szkło było z kompletem dekielków i osłoną. ;)
MariuszJ
29-06-2012, 09:21
No to bardzo spokojnie. ;)
Używanie tej protezy na pełnej klatce i do tego wmawianie ludziom, że tak jest fajniej, ciekawiej czy po prostu tak ma być, uważam za co najmniej mało profesjonalne.
Ostatnio za to na jakimś plenerze podniosłem to szkło należące do kolegi, miałem wrażenie, że filtr, który nakręcam na swoje szkła wazy więcej, a szkło było z kompletem dekielków i osłoną. ;)
Nie wmawiam nic ludziom. Mówię tylko, że w odróżnieniu od sytuacji w której miałby jedynie zooma, nie musi za wszelką cenę szukać obiektywu.
Co do wagi, no cóż - dla mnie to raczej zaleta. W razie gdyby mizerność tej wagi przeszkadzała, zawsze można powiesić na obiektywie siatkę na zakupy. Mam wrażenie, że ten obiektyw utrzyma jej ciężar równie dobrze jak inne wytwory firmy Nikon.
Nie wmawiam nic ludziom. Mówię tylko, że w odróżnieniu od sytuacji w której miałby jedynie zooma, nie musi za wszelką cenę szukać obiektywu.
Do Ciebie nic nie mam, ale wystarczy poszukać postów kotleciarzy. Mając D700 z reguły mają też 35 DX i argumentacja, że tak ma być, to taka winieta jest trendy, to powszechna praktyka.
sorevell
29-06-2012, 10:00
W razie gdyby mizerność tej wagi przeszkadzała, zawsze można powiesić na obiektywie siatkę na zakupy.
Co kto lubi, ale zwykle waga obiektywu jest wprost proporcjonalna do jego solidności.
Nikodemo
29-06-2012, 17:46
Ale widziałem też F80 w zestawie z AF Nikkor 28-80mm f/3.3-5.6G.
zeberek1
29-06-2012, 19:48
Ja do towarzystwa mojemu D700 dokupiłem właśnie na dniach wyśnionego od lat F-4s... Z wymiennością obiektywów jak można się domyślić problemu problemu nie uświadczam. A maszyna jest doprawdy piękna i ponadczasowa. jedno co mnie w nim urzekło a totalnie zaskoczyło to szybkość działania AF jak by nie patrzeć w modelu z 1988r! A ponadto ciekawostka: działają z nim obiektywy AF-S których jeszcze wtedy Nikon nawet nie produkował... Ot to się nazywa kompatybilność! Pozdrawiam wszystkich analogowo cyfrowych maniaków fotografii!
pastwisko
29-06-2012, 23:05
A ponadto ciekawostka: działają z nim obiektywy AF-S których jeszcze wtedy Nikon nawet nie produkował... Ot to się nazywa kompatybilność!
Kompatybilnośc i ciekawostka to by była jakby się dało podłączyć coś innego jak bagnet F..
Do Ciebie nic nie mam, ale wystarczy poszukać postów kotleciarzy. Mając D700 z reguły mają też 35 DX i argumentacja, że tak ma być, to taka winieta jest trendy, to powszechna praktyka.
nie robie kotletow,
a tez mam
i bardzo lubie
35mm 1.8G na d700
:P
Ja mam problem z 35 na moim F80. AF potrafi sie czasami naprawde zgubic i za cholere nie chce ustawic ostrosci, ale juz np 85mm bez problemow.
Ogolnie F80 jak najbardziej, a bateriami nie ma co sie przejmowac, 20-30 klatek spokojnie a to daje prawie ze 100 zdjec.
Ogolnie F80 jak najbardziej, a bateriami nie ma co sie przejmowac, 20-30 klatek spokojnie a to daje prawie ze 100 zdjec.
mógłbyś rozwinąć swą myśl, bo zastanawiam się nad wysłaniem ci podręcznika do matematyki :D
żeby nie było NTG, polecam F100
mógłbyś rozwinąć swą myśl, bo zastanawiam się nad wysłaniem ci podręcznika do matematyki :D
żeby nie było NTG, polecam F100
Sorry 20-30 rolek :) co daje okolo 1000 zdjec :) Chyba sie jeszcze nie obudzilem.
Podczepiłem pod F60 nikkora 18-55 dx i nie chce działać w nim A, wczesniej miałem podłączoną sigmę - w niej trochę działał A potem nie, potem zablokowało sie tez pierscien M. Czy ten Kit nikkor nie działa w tym modelu na A? :)
Nikodemo
30-06-2012, 12:32
A który byście wybrali - F75, F80 czy F100?
enthropia
30-06-2012, 18:05
Z CR123 nie ma żadnego problemu!!!! Na allegówno pełno ofert, a baterie koszują ok 6zł ! Jak chciałem kupić w sklepie Kodaka w galerii handlowej, to za sztukę chcieli 18zł. To ja rozumiem, że jest bez sensu. Ale na aukcjach chodzą duracele, kodaki i inne markowe za ok 6zł. A starczają naprawdę na długo.
No ja raz na takie 'markowe' duracele z aukcji trafiłem, wyczerpały się w połowie drugiej rolki. ;)
Ale za to swego czasu kupiłem takie baterie w Tesco, marki Tesco, już ze dwa lata siedzą w puszcze. ;)
A który byście wybrali - F75, F80 czy F100?
F100.
Tanio, kompatybilny z AFS (warunkowo z G) oraz EXTRA (pytacz nie pyta o to jak na razie) z manualami F90(x).
Ale po skreśleniu kryterium manuala chyba F80. Modele 65,75 i ta półka, dosłownie za grosze, może być ciekawe dla kogoś, kto nie wie co mu spasuje.
Nie wyobrażam sobie filmu inaczej niż cz-b przynajmniej w połowie *), a jak cz-b to problem filtra, świadomy dobór obiektywów. 50/1.8G ma chyba 55mm
*) jak ktoś chce kolor negatyw i oddawac do labu, to lepiej zostać przy cyfrze.
Nie powtarzaj tej bajek. Jesli 20-25 rolek na zestawie CR123 jest malo to ja Cie przepraszam. Mam/uzywalem F80 przez pare ladnych lat i nie narzekalem na zywotnosc bakcyli w tej zabawce.
A co do watku, poszukaj F100 i bedzie git. F80 to kastrat i solidnego oraz uniwersalnego systemu na nim nie zbudujesz.
F75 to takie niewiadomoco, ani F80 ani lepsze F65, do tego bardziej plastikowe niz F80. Ogolnie szkoda nim sobie glowe zawracac.
Nikodemo
02-07-2012, 20:15
Dzieki wszystkim za pomoc w wyborze, pozdrawiam Nikoniarzy.
sorevell
02-07-2012, 20:18
Dzieki wszystkim za pomoc w wyborze, pozdrawiam Nikoniarzy.
I kupił C...
:p
A co do watku, poszukaj F100 i bedzie git....
F75 to takie niewiadomoco... F65,
Wydaje mi się, że jesteśmy w takim punkcie czasoprzestrzeni: ktoś z cyfry przepytuje o analoga i nie wie, czy i co mu w ogóle spasuje. Porównujemy aparaty za 800-1100zł (F100), z aparatem za 400-600zł (F80), rzeczywiście plastikami ale (co nie jest tu od rzeczy) za 50zł czyli dwa filmy.
Ja sam rzeczywiście spoglądałem łakomie na wielopolowy AF w F80, ale zbyt dużo w torbie manuali abym to zrealizował. Pewnie przyjdzie czas kiedyś na F100, ale w miarę rozwoju.
Co do baterii CR123, nawet spoglądałem na kompaktową lampę błyskową, i przy ilościach zdjęć lampowych w analogu też by mnie nie zabiła kosztami eksploatacji. W analogu to są zuuupełnie inne ilości zdjęć.
Mialem SB-50DX zasilana CR123 i nie jeden slub z nia zrobilem. CR123 sa wydajnymi ogniwami, co prawda uzywalem albo Sanyo albo Panasonica.
Smok-analog
03-07-2012, 10:05
A czy tak naprawdę nie jest tak, że najlepsze jest dla nas to, do czego się przyzwyczaimy?
Ja parę lat temu nabyłem tanio F80, bo na F100 nie było mnie stać, ale się przyzwyczaiłem i jestem zadowolony:)
A tym bardziej przyzwyczajeniu się poddałem, bo dokupiłem stary 35-80D, bo taki miałem w starym F50, który mi ukradli i teraz już jestem nie zadowolony, ale szczęśliwy:D
Trzeba się cieszyć małymi radościami:)
Motorniczy
03-07-2012, 10:20
dlatego warto dokupic gripa i smigac na paluszkach z ikei - tanie i latwo dostepne :)
aaa, to ta firma co ketchup robi i golonke sprzedaje ?
Ja w ogole nie wiem co chcecie od F80-tki... No dobra, do F100 może mu nieco brakuje, ale jak się przesiadłem z cyfrowego D50, to stwierdziłem, że ten F80 jest o półkę wyżej chyba. Żeby d50 mial te wszystkie przełączniki na puszcze (a nie w menu) jak f80, to byłoby miło (np przełącznik trybu AF, czy pomiaru światla - dla mnie podstawa, żeby mieć to pod ręką). A czy plastikowy? Nie mniej niż d50 i inne puszki z tej półki. W cenie f100 mam 2-4 f80-tki. Wiadomo, ta F100-tka może przeżyć wszystkie 4 f80-tki, a może i nie. Ja jestem f80-tką zachwycony i pewnie będę drugą kupował. Choć może zasmakuje czegoś innego dla odmiany ;)
sorevell
03-07-2012, 11:16
Może F5? :D
Czego chcemy od F80? Aby nie byl kastratem, gadal z manualami i mial lepszy uklad AF.
D50-F80 to skopanie slabszego dSLRa przez duzo lepsza puszke analogowa. Parametry D50 odpowiadaja tym z F65, choc moze nawet tym z F55 wiec nie ma co porownywac. Dla Ciebie byl to skok to polke wyzej. Dla kogos kto ma D90, przesiadka na F80 nie da nic nowego czego nie ma w D90.
Dobra jestem zboczony przez F3, FE2 i D200.
Kobylasto wielkie i ciezkie oraz kup niezajechana puszke ... powodzenia.
sorevell
03-07-2012, 11:35
Kobylasto wielkie i ciezkie oraz kup niezajechana puszke ... powodzenia.
Wielkie, ciężkie i mam na wydaniu ;)
oj ten Twój F5 jest lalunia i chętnie bym go zanabył :( Tym bardziej, że Tokina od Ciebie sprawuje się bardzo dobrze, więc wróciłaby do duetu z F5... Ale niestety... budżet ograniczony mocno.
Smok-analog
03-07-2012, 11:43
Za ile to Ferrari?:)
sorevell
03-07-2012, 11:46
Za ile to Ferrari?:)
Jeśli mamy szukać motoryzacyjnych porównań, to raczej Merc G55 AMG :p
Smok-analog
03-07-2012, 11:52
Niech będzie:) Jak wpisałem F5 to mi się z Ferrari skojarzyło....
Nikodemo
03-07-2012, 22:07
Zastanowię sie jeszcze a wybór będzie zależał oczywiście od zasobności portfela, ale wybierać będe między F80 a F100. A pobawić się analogiem chcę po to żeby troszkę poćwiczyć. Bo cyfrówką można walić foty bez większego zastanowienia się a trzymając w rekach aparat na kliszę to już trzeba pomyśleć nad kadrem, ekspozycją, doborem przesłony.
miron19j
03-07-2012, 22:47
Bo cyfrówką można walić foty bez większego zastanowienia się a trzymając w rekach aparat na kliszę to już trzeba pomyśleć nad kadrem, ekspozycją, doborem przesłony.
Kolejny mit.
Włóż kartę 256 MB, zaklej ekran i będziesz miał jak w analogu.
Nikodemo
03-07-2012, 22:58
Dobry pomysł
sorevell
04-07-2012, 06:40
Dobry pomysł
Tańszy niż F80, ze szklarnią też nie będzie problemu :D