Zobacz pełną wersję : ... odwieczny dylemat zakupu, jaki model wybrać?
Witam.
Jestem nowy na forum i powoli przeglądam różne posty, jak na razie nie znalazłem nic co utwierdziłoby mnie we właściwej decyzji zakupu body. Jeżeli ktoś ma wolną chwilkę to może zapozna się z tekstem poniżej i coś poradzi. Z góry dziękuję.
....................
BODY
Planuję zakup body, budżet to ok.2.700zł i dla większości z którymi rozmawiałem wybór powinien być oczywisty - nowy Nikon D90 (do wyjęcia za 2600zł). Ja jednak zastanawiam się czy wybór np. używany D300 nie byłby lepszym rozwiązaniem? Trzyletnie body z przebiegiem blisko 50tys. nie powinno kosztować więcej jak 3.000zł. Większość osób odradza mi zakup używanego aparatu. Nie wiem czy słusznie, czytałem na forum, że są sklepy, które trudnią się odsprzedażą sprzętu fotograficznego. Do zestawu planuję zakup szkła SIGMA 18-50 F2.8 MACRO, chciałem 17-50 f2.8, ale inna kasa i nie wiem czy różnica jest tak duża jak użytkownicy piszą.
Pozdrawiam,
Bruff
WielkieC
27-06-2012, 20:10
jak chcesz porady to napsiz co bedziesz glownie fotografowal, i czy zamierzasz powazniej zajac sie fotografia :) to duzo zmienia
adriansocho
27-06-2012, 20:33
A ja napiszę tak. Moim zdaniem różnice jakości i przeznaczenia między szkłami mają dużo większy wpływ na zdjęcia niż różnice między body. Kupujesz nowego Nikona za 2600 (a używki chodzą po 2000), mam nadzieję, że do tego planujesz zakupić szkła za co najmniej drugie tyle. Tamron 17-50/2.8 to bardzo fajne szkło na początek, pozwala się wiele nauczyć, a potem bardziej określić co do zakupu dalszych szkieł. Ja używam tego szkła na Soniaczku (mam w planach przesiadkę na N, zresztą stąd moja obecność na tym forum), ale po cichu marzę o szkiełku 10-20 mm. Oczywiście dla miłośników ptaków czy twórców portretów żadne z tych szkieł nie ma sensu...
Na poważnie nie zamierzam zajmować się fotografią, potrzebuję do fotografowania życia rodzinnego dwójki wspaniałych dzieciaków. Główne przeznaczenie spacery, wyjazdy plenerowe, kajaki (dlatego wybór aparatu z uszczelnieniem), imprezy domowe okolicznościowe.
Tamron czy Sigma? też o tym sporo myślałem...
(dlatego wybór aparatu z uszczelnieniem)
No to D90 odpada, pozostaje D300.
dzięki za info, ale czy uważasz że używany jest ok?
dzięki za info, ale czy uważasz że używany jest ok?
To zależy od kogo i w jakim stanie kupisz, pytaj na forum w dziale ogłoszenia (kupię), może ktoś chce sprzedać.
Znalazłem w dziale sprzedam: zobacz tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210086) oraz tu D300s (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210102)
patrzyłem, dowiem się za ile body, bo nie jestem przekonany do szkieł Tamrona, wolałbym Sigmę.
Ja swoje D50 jak i D90 kupiłem używane (za połowę ceny nowego) z przebiegiem ok.10 tys. i do dzisiaj działają bez zastrzeżeń.W końcu większość samochodów kupowanych jest też jako używane, a jeżdżą jeszcze wiele lat u kolejnych nabywców.
Za pozostałą kwotę sugeruję zakupić jakiegoś zooma np. 18-70.
co do drugiego D300s to przebieg 128 500 za 3500zł jest trochę duży, z tego co czytałem po niedługim czasie od zakupu będę musiał chyba o nową migawkę zadbać.
zależy mi na jasnym szkle typu f2.8, a jasne zoomy 18-70 to już dla mnie majątek..
(...) kajaki (dlatego wybór aparatu z uszczelnieniem)
Jeśli wpadnie Ci do wody to uszczelnienia nie mają żadnego znaczenia, ani D90, ani D300 nie jest wodoszczelny.
Weź nowy D90, przy zachowaniu ostrożności da radę do tego typu fotografii.
i nie zapomnij, że uszczelniony korpus to jedno, a uszczelnione szkła to drugie.
Borat1979
28-06-2012, 22:20
Na poważnie nie zamierzam zajmować się fotografią, potrzebuję do fotografowania życia rodzinnego dwójki wspaniałych dzieciaków. Główne przeznaczenie spacery, wyjazdy plenerowe, kajaki (dlatego wybór aparatu z uszczelnieniem), imprezy domowe okolicznościowe.
Do fotografowania u cioci na imieninach i na wakacjach nie potrzeba pancernego body z uszczelnieniami. Uszczelniony nie równa się wodoszczelny. Jak wypadniesz z kajaka to bez różnicy czy to D90 czy D300 :)
I tak biedzie po aparacie.
Za pozostałą kwotę sugeruję zakupić jakiegoś zooma np. 18-70.Jeżeli masz na myśli Nikkora 18-70 to tandeta i szkoda na to gówno pieniędzy.
Miałem ten obiektyw pół roku i nikomu nie polecam. Wykonanie na poziomie kita 18-55, jakość obrazu też niczym się nie rożni od wspomnianego kita. Szybko łapie luzy, zbiera do środka masę syfu.
Wanageddon
28-06-2012, 22:58
zależy mi na jasnym szkle typu f2.8, a jasne zoomy 18-70 to już dla mnie majątek..
Z własnego doświadczenia, a raczej użytkowania mogę polecić sigme 17-70 f/2.8 - 4.0. Spisuje się świetnie, a cena nie jest zbyt wygórowana, szczególnie za używkę. Szkło to, wbrew powszechnym opiniom rysuje ładniej niż np. N 18-105 (wiem, bo też mam na stanie).
Co do body (d90 i d5100 na stanie) vs d300 ciężko stwierdzić, brak tego ostatniego, ale suche dane przedstawiają się następująco:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/439|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/440|0/%28brand2%29/Nikon
pozdrawiam
...dobrze daruję sobie uszczelnienie, niezamierzam się kąpać z body u szyji.
z Waszych postów jak narazie wnioskuję, że wybór D90+Sigma 18-50 f2.8 DC Macro jest OK?
a jeżeli chodzi o szkło to jeżeli D90 ma wbudowany silnik to warto inwestować w HSM w Sigmie?
... i czy Autofocus 11-polowy w D90, a 51-polowy w D300 nie ma aż tak dużego wpływu, żebym powrócił do rozważania zakupu używanego D300.
Borat1979
29-06-2012, 13:23
... i czy Autofocus 11-polowy w D90, a 51-polowy w D300 nie ma aż tak dużego wpływu, żebym powrócił do rozważania zakupu używanego D300.
Spotkanie rodzinne i wycieczka na kajaki to nie Formuła 1 żeby AF D90 był za słaby :)
Co do body (d90 i d5100 na stanie) vs d300 ciężko stwierdzić, brak tego ostatniego, ale suche dane przedstawiają się następująco:
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/439|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/440|0/%28brand2%29/Nikon
pozdrawiam
Porównaj teraz: http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/439|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/440|0/%28brand3%29/Nikon :)
Zeb McKane
30-06-2012, 16:32
...dobrze daruję sobie uszczelnienie, niezamierzam się kąpać z body u szyji.
z Waszych postów jak narazie wnioskuję, że wybór D90+Sigma 18-50 f2.8 DC Macro jest OK?
a jeżeli chodzi o szkło to jeżeli D90 ma wbudowany silnik to warto inwestować w HSM w Sigmie?
Wybierając sigmę brałbym tylko 17-50 lub 17-70 i to dobierając z kilku sztuk. Ta pierwsza to już niestety kosmiczny wydatek. Aparaty serii D300 są fantastycze lecz idź i weź go sobie do ręki a następnie pomyśl że chciałbyś go mieć zawsze przy sobie. Jak dla mnie to body jest po prostu za duże (już wolałbym d90/d7K+ grip). Aparaty tanieją i jeżeli nie jesteś zdesperowany
zaczekaj chwilę. Może pojawi się nowy gracz i D300 będą po 2tys dobre używki.
Nie jestem zdesperowany lecz z takich co wybierają po długiej analizie, obecnie korzystam z kompaktu, a za prawdziwym aparatem rozglądam się od kilku miesięcy. Przeglądam aukcje i forum sprzedam i niejednokrotnie byłem o "włos" no może o kilka sekund od kupna tego wymarzonego sprzętu. Lecz nie było mi widocznie to pisane albo byłem za skąpy?
Co do szkła, o którym pisałeś (17-50 f2.8) to ponoć petarda, ale chyba jeszcze poczekam. Choć kusi zestaw używany D300 i używana Sigma 17-50 f2.8, ale jak pisali niektórzy wcześniej czy tak na prawdę jestem w stanie wykorzystać wszystkie atuty tak dobrze dobranego zestawu i czy dostrzegę różnicę? Zestaw D90 i Sigma 18-50 f2.8 i tak jest niektórych ok, a nawet więcej. Chyba marzenia trzeba odłożyć na później i resztę kaski przeznaczyć na kolejny spływ kajakowy lub inne atrakcje rodzinne.
czy zamawiać?
Bruff
Zeb McKane
03-07-2012, 20:45
... czyli ??? ... jak wnioskuję, że brak opinii odnośnie wyboru traktuję jako decyzję na "tak", czyli D90 + Sigma 18-50 f2.8 (opcja dodatkowa jakiś dalszy zoom).
czy zamawiać?
Bruff
A za ile? W obecnych czasach raczej problemowy bywa wybór/dobór obiektywów niż body. Zarówno d90 jak i d300 są ekstra choć ceny używek tego drugiego są za wysokie i wg. mnie w obecnej czasoprzestrzeni nieadekwatne. Wracając do obiektywów to ta sigma jest oczywiście tania lecz skąd się bierze taka cena odpowiedz sobie sam. Ja wybrałbym na twoim miejscu D90+N18-105
michaskro
03-07-2012, 20:48
Opcja dodatkowa zoom to N 70-300 VR, no ale masz dziurę pomiędzy 50-70... to podpowiada, że może jednak S 17-70? (nie jest złym szkłem)
a jednak Nikkor 18-105, nie będzie za ciemny? i jak większość piszę za "palstikowy"?
Opcja dodatkowa zoom to N 70-300 VR, no ale masz dziurę pomiędzy 50-70... to podpowiada, że może jednak S 17-70? (nie jest złym szkłem)
oglądałem 24-70 f 2.8 (jeszcze w przedziale cenowym na jaki mnie stać), ale według opinii wcale nie jest lepszym szkłem
mam pytanie? może nie potrzebnie jako początkujący chcę za wszelką cenę szkło f 2.8? ponoć łatwiej uzyskać lepsze zdjęcia, co i się przyda. Może darować sobie i poprostu kupić z kitem N18-105?
michaskro
03-07-2012, 21:02
Wydaje mi się, że właśnie załapałeś :) kup, spróbuj z tym szkłem. Jak się spodoba to zostaniesz przy nim, a jak nie to sprzedaż i problem powróci. Jeśli chodzi o 24-70 to w dx ucinasz sobie zakres krótkiej ogniskowej co w pomieszczeniu u cioci na imieninach może się przydać.
test Sigma 18-50 f2.8 i Sigma 24-70 f2.8
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=2&add0=618&add1=410
mam pytanie? może nie potrzebnie jako początkujący chcę za wszelką cenę szkło f 2.8? ponoć łatwiej uzyskać lepsze zdjęcia, co i się przyda. Może darować sobie i poprostu kupić z kitem N18-105?
Z zastrzeżeniem, że bierz lepszego 18-70, zamiast tego plastikowego czegoś.