PDA

Zobacz pełną wersję : Domena- mała wskazówka?

Michaelg
27-06-2012, 17:33
heja, pytanko mam. Mam swoją stronę- portfolio (np qwerty.500px.com ). I teraz chciałbym aby jej adres to był np XXXX.COM.
1) Żeby tak mieć muszę kupić TYLKO domenę za przykładowo 100 zł i już mogę połączyć moje aktualne portfolio - qwerty.500px.pl pod adres XXXX.COM ?
2) Czy musze coś dodatkowo wykupić, mieć, wiedzieć?

3) Gdzie polecacie kupić domenę - czytałem u nas na forum , że nazwa.pl nie bardzo a ovh.com w miarę spoko?
4) Czy jeśli za 6 miesięcy będę chciał zmienić aktualną stronę to czy ta nową będę mógł podpiąć pod domenę wykupioną z nazwą XXXX.COM ?

Michał Jędrak
28-06-2012, 08:44
Jeśli chcesz, aby spod domeny xxxxx.com przekierowywało na jakąś inną stronę, to wystarczy sama domena. Jednak użytkownik po wpisaniu xxxx.com później zobaczy na górze, że adres to qwerty.500px.com - niby nic, ale jednak mało eleganckie rozwiązanie. No i google nigdy czegoś takiego nie będzie chciał wysoko zaindeksować, bo nie lubią przekierowań.

Domenę .com polecam kupić tam gdzie najtaniej i nie mam tu na myśli promocji za pierwszy rok, lecz ceny standardowej. No bo jaki sens płacić za pierwszy rok 20zł skoro za następne będzie się płaciło 60zł. Ja kupuję w joker.com, ale być może lepszą cenę ma godaddy, tucows itd.

Jak kupisz domenę to możesz ją sobie za pół roku podpiąć pod co tylko chcesz.

qualin
28-06-2012, 11:54
Przeciez mozna przekierowac tak, zeby nie pokazywalo adresu na ktorym siedzi nasza strona. Ja mam bloga na bloggerze z adresem lukaszkonieczny.blogspot.com, kupilem domene www.lukaszkonieczny.com i na nia przekierowalem. Po zmianie dnsow w ustawieniach domeny na pasku adresu pojawia sie www.lukaszkonieczny.com, a po wejsciu w jakis post jest www.lukaszkonieczny.com/2012/01/nazwaposta.html

rafal1980
28-06-2012, 12:11
Polecam domenę w nazwa.pl ( dodatkowo masz darmowy mail do domeny)

Michaelg
28-06-2012, 16:08
qualin czy jako laik umiałbym sobie z tym poradzić samemu- coby zrobić aby adres nie zmieniał się na qwerty.500px.com tylko pozostał tym nowym wykupionym XXXX.COM ? Czy ostatecznie, wystarczy kupić domenę --> https://dl.dropbox.com/u/11804238/domenaaaa.jpg tutaj wybrać pierwszą opcją czy też drugą? Bo wygląda to jakby cena ta sama.

Czy takie podłączenie (przekierowanie) na wykupioną domenę jest trudne czy prowadzi mnie odpowiedni formularz przez kolejne kroki?

I ostatnie pytanie czy na ovh.pl warto czy coś tańszego/lepszego kojarzycie? Nazwa.pl ktoś gdzieś na forum odradzał tutaj znowu RAFAL_ poleca . . .

jatoja2
28-06-2012, 17:13
kupiłem na nazwa.pl i był wybór czy to ma być ramka (nie zmienia adresu) czy zwykłe przekierowanie ;)

Michaelg
28-06-2012, 17:23
Zwykłe przekierowanie zmienia adres- tzn po wejściu (wpisaniu w przeglądarkę www.XXXX.COM) pojawia się strona , ale po chwili pojawia się w oknie wyszukiwarki nazwa, która została przekierowana czyli qwerty.500px.com ?

No i jak się spisuje ta nazwa.pl ? Opłaca się ona czy też nie ?

rafal1980
28-06-2012, 17:27
W nazwa.pl mam domeny z hostingiem ;)
Działa wszystko bezawaryjnie ;)
Cena nie jest najniższa ale jak już mówiłem, mnie głównie nakłonił dodatkowy mail z nazwą domeny ;)

Michaelg
28-06-2012, 17:37
Mail mi nie potrzebny jest za bardzo. Tak przejrzałem i widzę, że ovh jest okej i dość często się powtarza w poleceniach ludzi.
Czyli przechodząc przez ten cały proces to TYLKO rejestracja SAMEJ DOMENY bez TRANSFERU i HOSTINGU? Po roku ew myślę, że można coś dodać/zmienić/zrezygnować ?

skarcity
29-06-2012, 09:29
W nazwa.pl mam domeny z hostingiem ;)
Działa wszystko bezawaryjnie ;)
Cena nie jest najniższa ale jak już mówiłem, mnie głównie nakłonił dodatkowy mail z nazwą domeny ;)
co to jest "dodatkowy mail z nazwą domeny"?

Ja jestem zwolennikiem kupowania domeny w firmie, która nie oferuje hostingu. Nie ma wtedy żadnych problemów z przenoszeniem stron na inne serwery (w razie kiepskiego działania serwerów). Polecam rejestracjadomen.pl. Co do serwerów, to warto zacząć od tego jak będzie zbudowana strona. Czy zwykły HTML, a może jakiś CMS i jaki, jakie dodatki?. Bardzo dobre serwery wirtualne oferuje iq.pl , niestety nie najtańsze.

pozdrawiam

cube
29-06-2012, 11:07
"Awesome account" na 500px pozwala na podlaczenie wlasnej domeny pod ich adres

http://support.500px.com/customer/portal/articles/410722-what-is-an-awesome-account-

w praktyce zapewne wyglada to tak, ze kierujesz dns Twojej domeny na wskazane przez nich wpisy, a oni ustawiaja to we wlasnych apaczach.

Michaelg
29-06-2012, 17:08
MAm ten rodzaj konta na 500px.com

qualin
30-06-2012, 00:53
Ja domene bralem w nazwa.pl. Ustawilem przekierowanie na blogspota. W ustawieniach blogspota znalazlem instrukcje jak trzeba ustawic DNS na stronie dostawcy domeny, zeby nie zmianialo adresu na pasku.

Aeon88
30-06-2012, 10:36
Ja też korzystam z nazwy. Mam u nich serwer i kilka domen. Nie są najtańsi, ale nigdy (odpukać) nie miałem tam z niczym problemu. Miałem też domeny które wskazywały na serwer poza nazwa.pl i nikt mi nie robił problemu że nie używam hostingu nazwy, wystarczyło DNSy wpisać odpowiednie i po krótkim czasie przekierowanie na inny serwer gotowe. Wybrałem tą firmę bo ich panel zarządzania mi się podoba, wszystko jest przejrzyste i klarowne (czasem mam do czynienia z pseudopanelami klientów to pożal się Boże nie wiem kto to wdrażał, ciężko cokolwiek zmienić, znaleść ustawić, większe zmiany (np właśnie zmiana DNSow) trzeba robić na wniosek pisemny - w dobie internetu to jakaś makabra poprostu...). Tak jak napisałem, nie są oni jednak tani (serwer prawie 400zł/rok, domeny .pl po 123zł brutto/rok, .com 61,50/rok).

Ty chcesz pozostawić portfolio w obecnym miejscu a tylko adres zmienić, więc tu będzie potrzebna domena i ustawienie jej na przekierowanie. Ktoś tu pisał o DNSach - jest to możliwe w niektórych serwisach. Nie wszędzie jednak takie rzeczy udostępniają więc musisz się dowiedzieć jak to jest w serwisie 500px.com, bo Ty w domenie musisz dodać ich DNSy a oni Twoją domenę muszą dopisać do własnego serwera chyba, że mają to w jakiś sposób zautomatyzowane - tak czy siak, mail do 500pix.com będzie niezbędny. Ewentualnie może na stronie mają gdzieś jakieś info na ten temat to poszukaj.

Jeśli będzie możliwość przekierowania przez DNSy to ok, jeśli nie, to będzie lipa jeśli chodzi o pozycjonowanie w google czy linkowanie podstron wrzucając coś np na fejsa. A to dla fotografa bardzo duże ograniczenia bo ciężko Cię będzie znaleść w sieci. W takim wypadku polecał bym założenie własnej strony niezależnej od 500pix.com, czyli poprostu stworzenie własnej prywatnej strony www. Do tego oprócz domeny, będziesz potrzebował jakiś serwer, żeby tą stronę gdzieś umieścić. Pisałem o nazwie, ale oni tak jak powiedziałem tani nie są, i nie bardzo ci się to opyli.

Ja mam na serwerze kilka czy nawet kilkanaście różnych stron, to może mi się takie rozwiązanie opłacać. Portfolio fotografa natomiast to witryna mała, nawet jak ma bloga to wystarczy serwer z obsługą php5 i mysql, a dziś praktycznie każdy płatny to ma. Kup sobie najtańszy możliwy nawet za 50zł/rok, Twoja strona i tak będzie generowała tak mały ruch że nigdy go nie przeciążysz. Domena też tam gdzie najtaniej, nie ma co kombinować. Jedyne na co musisz zwrócić uwagę to żeby serwer nie miał limitu na transfer lub zeby miał na tyle duży żebyś spał spokojnie. Nie ma nic gorszego niż wyłączona strona z powodu przekroczenia transferu, a mając dużo zdjęć na stronie i wielu odwiedzających to w skali miesiąca wcale to trudne nie jest. Poza tym serwer powinien być odpowiednio ustawiony - niektóre systemy CMS typu joomla czy wordpress mają pewne wymagania, sprawdzane one są podczas instalacji CMSa, serwer musi je spełniać żeby CMS działał poprawnie. Przeważnie każdy serwer płatny ma bezpłatny okres testowy 7 lub 14 dni. Masz wtedy czas żeby postawić na nim CMS i sprawdzić czy się zainstaluje, czy wszystko będzie działać ok itp itd. Jak będzie wporządku to go opłacasz na rok z góry i gotowe.

Jeśli wybierzesz drugą wersję czyli stawianie własnej strony www czy to z blogiem czy bez, jeśli zechcesz mogę pomóc, moja firma świadczy usługi tworzenia stron www, jako przyjkład strony fotografa możesz obejrzeć moje portfolio, ostatnio przeszedłem z flasha na CMS właśnie. Jakby co pisz na PW.