Zobacz pełną wersję : Sb-700
Witam
Poważnie przymierzam się do kupna SB - 700 lecz nie jestem pewny czy ta lampa jest warta swojej ceny (1050 pln).
co do lampy mam poważne plany i na pewno będę potrzebował dobrej lampy, natomiast sb 910 jest troszkę za droga.
Po roku używania mogę stwierdzić, że to świetna lampa, warta swojej ceny.
SB700 jest świetnie wyposażona w dodatki.
Ja kupiłem jakiś miesiąc temu. Bardzo fajna lampa. Znacznie lepiej wykonana niż Metz48, którego też posiadam.
W komplecie masz dyfuzor, filtry itd.
Warto kupić mz.
Faktycznie Metz48 przy niej to plastikowa wydmuszka z przetopionych kubeczków jednorazowych.
Sprzedałem używaną SB-600 trochę dołożyłem kupiłem SB-700 i to tak jakby z malucha wsiaść do mercedes s-klasy (fotografia produktowa głównie macro na body S5 PRO)
O SB600 trudno powiedzieć coś złego, GN ma nawet większą niż SB700.
Starsza konstrukcja jest jedynie mniej przyjazna w użytkowaniu, bo obsługa SB700 to bajka
Kupiłem ją do D90, teraz używam z D3s. Sprawdza się bardzo dobrze, nie brakuje mi mocy błysku, a gabarytowo jest o wieeeeele wygodniejsza niż sb-900.
Używam jej w 95% przypadków w trybie Manual i muszę przyznać, że sterowanie jest bardzo wygodne.
digitaltee
13-07-2012, 14:25
bardzo fajna lampa, też używam i też zadowolona (!!)
barlogpl
18-07-2012, 13:10
Ja używam jej od roku i uważam, że to niezbędnik każdego Nikoniarza i nie warto kupować starszego modelu.. Ja za swoją dałem wtedy 1400zl a i tak jestem bardzo zadowolony z niej :)
Dokładnie to samo potwierdzam
Endriu129
18-07-2012, 18:47
Jeżeli SB-910 jest dla ciebie za droga to z nowych, systemowych pozostaje Ci tylko SB-700.
Trochę przesadzacie z tymi pochwałami dla SB 700. Ja kupiłem ją ok. 3 m-ce temu i nie jestem z niej zadowolony z powodu tego wszechobecnego TTL BL, którego nie można wyłączyć.Wszystkie zdjęcia w pomieszczeniach przy ogniskowych 35 i 24mm miałem niedoświetlone i musiałem wprowadzać kompensacje błysku +0,5 i +0,7. Odstawiłem tą lampę i wróciłem do SB 22s ,która mnie jeszcze nigdy nie zawiodła. Może ten mój egzemplarz jest wadliwy?
J.P
sokolnik
18-07-2012, 23:57
bl można wyłączyć zmieniając tryb pomiaru światła
Tak, to wiem ale wtedy mamy wyłącznie pomiar punktowy światła , który raczej się nie nadaje do zwykłych zdjęć.
J.P
Zapytam tutaj żeby nie zakładać kolejnego tematu o przedbłyskach w SB-700. W lampie mam włączoną opcję przedbłysków, w body wyłączoną redukcję czerwonych oczu i nie zauważyłem przedbłysków. One są tak szybkie,że oko ludzkie ich nie zauważa czy występują w określonej konfiguracji (jakiej)?
mogę liczyć na małą podpowiedź z tymi przedbłyskami?
hipcio_stg
24-03-2013, 21:26
Są tak szybkie, że ich nie widać. Jedynie z innymi lampami z fotocelą idzie to zauważyć.
Można bez problemu zobaczyć - widać je w wizjerze przed zrobieniem zdjęcia.
Ale w przypadku pracy z fotocelą? W przypadku pracy z jedną lampą zamontowaną na korpusie nie widzę przedbłysków nawet patrząc prosto w lampę. Chyba, że mam przestawiony wzrok na inną częstotliwość...:-o
Ale w przypadku pracy z fotocelą? W przypadku pracy z jedną lampą zamontowaną na korpusie nie widzę przedbłysków nawet patrząc prosto w lampę. Chyba, że mam przestawiony wzrok na inną częstotliwość...:-o
Patrząc w lampę nic nie zobaczysz - oko za długo reaguje. Patrz przez wizjer robiąc zdjęcie (oczywiście lampa musi być ustawiona w TTL) - to musisz zobaczyć błysk wizjerze - bez tego nie może działać TTL.
A o co chodzi "w przypadku pracy z fotocelą"??
Zrobiłem szybki test i w wizjerze nadal nic nie widzę poza światłem AF...
Balantines
03-04-2013, 17:15
Czy w sb700 w trybie manualnym mozna ustawić wartość przyslony tak jak to jest w sb900?
trixiglk
03-04-2013, 17:43
Sb-700 nie ma automatyki własnej, nie ustawisz przysłony. Albo TTL albo pełen manual.
Warto pamiętać przy zakupie SB-700, że współpracuje ona w pełni jedynie z aparatami Nikona działającymi w systemie Creative Light System, z pozostałymi natomiast (seria D1, D100 i analogowe body oprócz F6, który ma CLS) - jedynie w manualu. Oczywiście nie będzie też wtedy działał zaawansowany bezprzewodowy system oświetlenia i kilka innych - mniej lub bardziej istotnych - funkcji.