Zobacz pełną wersję : Płyta CD z mp3
Może i głupie pytanie :) :) Ale czym nagrać płytkę z mp3 ale tak żeby można było te mp3 ułożyć na płycie w kolejności w jakiej się chce a nie tak jak są sortowane np przez Windows ?
numeruj utwory 01, 02 itd :)
czymś co nagrywasz to przerzucasz pliki na nośnik - nagrywarki nie decydują o kolejności sortowania.
jak chcesz w innej kolejności niż sortowanie to sobie w nazwie pliku na początku dodaj np. 001, 002, itp
męczące żeby wpisać ale efekt osiągnięty ;p
Ja się nie pytam jak sobie życie utrudnić tylko jak ułatwić :)
Nie ma możliwości wymuszenia kolejności plików innej niż ponazywanie ich odpowiednio. Kolejność dodawania i położenie na płycie nie ma kompletnie znaczenia.
donkiszot
26-06-2012, 17:27
Odpal jakąś przeglądarkę, która umożliwia Ci ręczne sortowanie oraz wsadową zmianę nazw (na dobrą sprawę i w oknie Windowsa da się zrobić -- tylko tu stracisz pierwotne nazwy, ale lepszy będzie choćby bridge). Poukładasz kolejność, zmienisz nazwy aby się zaczynały od odpowiednich znaków i już. Tylko uważaj na znaki specjalne typu "_" czy coś, bo bywają różnie interpretowane.
Można też wczytać wszystkie pliki do nagrania w jakiś odtwarzacz (nie wiem, jakiego tam na kompie używasz), tam poukładać w kolejności jaka Ci odpowiada, a potem zapisać z tego playlistę, którą także nagrywamy na CD. Potem tylko uruchamiamy plik playlisty i leci w takiej kolejności jak sobie ustawiliśmy.
RobertMiernik
26-06-2012, 19:24
Total Commander
Zaznaczasz w nim pliki do nagrania
CTRL + M
Pole "Matryca zmiany: nazwa pliku" ma wyglądać tak: [C][N]
Jeśli masz więcej niż 10 plików po prawej stronie w polu "Definiuj licznik" zmień pole "Cyfr" na 2 albo 3 (numerki będą wyglądały 01 albo 001).
Potem nagrywasz czym tam chcesz, w każdym razie nawet po nagrywaniu standardową nagrywarką windowsową (kopiowanie na płytę jak na dysk) system pyta czy nagrać jako dane czy jako muzykę (i wtedy odpala się windows media player).
CDBurnerXP - prosty i darmowy, nie tylko do MP3, na liście utworów, które masz do nagrania, możesz je dowolnie przestawiać.
Na liście pewnie tak. ale założę sie ze po nagraniu bedzie jaz zwykle :(
TO (http://www.brothersoft.com/mp3-compilation-creator-96583.html) podobno rozwiązuje problem. Tworzy sie kompilację a potem po prostu nagrywa katalog na CD. Sprawdzę w domu bo jeszcze siedze w robocie
Jeżeli zdecydujesz się na numerowanie plików to polecam Bulk Rename Utility (http://www.bulkrenameutility.co.uk/Download.php)
No, a np. Nero nie umożliwia przeciągania plików w górę i w dół po umieszczeniu ich na liście?
RobertMiernik
27-06-2012, 10:48
Umożliwia
No, a np. Nero nie umożliwia przeciągania plików w górę i w dół po umieszczeniu ich na liście?
I co z tego skoro jeżeli nagra jako dane z mp3, to eksplorer w windowsie i tak posortuje po swojemu.
I co z tego skoro jeżeli nagra jako dane z mp3, to eksplorer w windowsie i tak posortuje po swojemu.
"Sferyczne kurczaki w idealnej próżni" - czyli ja myślałem o zachowaniu się takiej płyty w odtwarzaczu, np. samochodowym. ;) Ale pewnie to błędne założenie z mojej strony. ;)
W nero jest możliwość poukładania kolejności plików bez względu na ich nazwę.
"Sferyczne kurczaki w idealnej próżni" - czyli ja myślałem o zachowaniu się takiej płyty w odtwarzaczu, np. samochodowym. ;) Ale pewnie to błędne założenie z mojej strony. ;)
Założenie dobre. Jeżeli ta płyta będzie nagrana jak AudioCD to i na kompie, wieży, w aucia, rowerze zachowa się tak samo - będzie tak jak ułożone w Nero. Jeżeli jako data mp3, to i w aucie i na kompie...będzie alfabetycznie...
W nero jest możliwość poukładania kolejności plików bez względu na ich nazwę.
Czyli automatcznie zmieni nazwy? Nawet jak nagrywasz jako data mp3, a nie audiocd?
RobertMiernik
27-06-2012, 11:27
Nie zmieni nazwę tylko bez względu na nazwę nagrywać będzie w określonej kolejności.
Nie zmieni nazwę tylko bez względu na nazwę nagrywać będzie w określonej kolejności.
Masz pewność że to dotyczy plików mp3 i płyty nagranej jako dane a nie CD Audio ?
Masz pewność że to dotyczy plików mp3 i płyty nagranej jako dane a nie CD Audio ?
Zależy jak dany odtwarzacz traktuje pliki MP3. Niektóre jako priorytet traktują tagi i tam trzeba wpisać właściwą kolejność. Dopiero jak pliki są bez tagów, to zauważa nazwy plików.
Możesz poczyścić tagi, nazwy plików zmienić w TC na takie z liczbami na początku i powinno być cacy.
paul.g.85
27-06-2012, 16:02
Do czego ta płyta ma być?
1. Jeśli do radia samochodowego to trzeba nazywać pliki alfabetycznie bo tak bynajmniej u mnie mp3 z DVD odtwarza.
Z kartami i pendrivami z kolei mam inaczej bo decyduje kolejność wrzucania na nośnik. Stąd też jeśli chcę mieć wszystko w mojej ulubionej kolejności to muszę wrzucać wszystie foldery i pliki w nich w odpowiedniej kolejności bo inaczej radio będzie odtwarzało w kolejności takiej jak zapisuje Windows na nośniku.
Ostatnia uwaga tyczy się również do teledysków i filmów wrzucanych na kart pamięci i pendrivy.
Nie wiem, może niektóre radia mają możliwości konfiguracji i odtwarzają z nośników tak jak zaprogramujemy czyli albo po nazwie albo po dacie, etc.
2. Jeśli chodzi o płytę do kompa to przecież to nie ma znaczenia ;) bo w odtwarzaczu sobie wszystko ustawiamy.
Pacz no... O tym nie pomyślałem. Przy audio odtwarzacz musi czytać tak jak zapisane. Przy empeczy faktycznie zależy to też od odtwarzacza. Niestety nie sprawdzę bo radio (JVC) w samochodzie w PL a ja jeszcze w UK. Ale zrobię w takim razie test - nagram jedną CD tak jak Winda każe, a drugą zrobię tym programem do tworzenia kompilacji mp3. Jak dolecę do PL to sprawdzę
paul.g.85
27-06-2012, 16:29
Pacz no... O tym nie pomyślałem. Przy audio odtwarzacz musi czytać tak jak zapisane. Przy empeczy faktycznie zależy to też od odtwarzacza. Niestety nie sprawdzę bo radio (JVC) w samochodzie w PL a ja jeszcze w UK. Ale zrobię w takim razie test - nagram jedną CD tak jak Winda każe, a drugą zrobię tym programem do tworzenia kompilacji mp3. Jak dolecę do PL to sprawdzę
Nie kumam.
Znaczy że ironia ? ;)
Chciałem pomóc tylko ale nie bardzo wiedziałem o co dokładnie Ci chodzi... :(
Żadna ironia. Naprawdę nie pomyślałem że to może też zależeć od sposobu w jaki odtwarzacz czyta dane. Może przecież czytać po tag'ach, może po nazwach a może mieć to w poważaniu i czytać alfabetycznie
Na liście pewnie tak. ale założę sie ze po nagraniu bedzie jaz zwykle :(
Niestety, masz rację - pochrzaniło mi się z CD-audio, gdzie faktycznie można sortować, a tu (za http://cdburnerxp.se/help/audio/mp3cd):
"Defining the order of the tracks
You cannot define the audio track order for MP3 CDs.
This is because data discs simply have no “order”. Just as the files on your hard drive, you cannot say which file is “first” and which one is “last”.
Instead, the playing device (that is, your CD or DVD player) can sort the files on the disc in any way you prefer, because the MP3 tags are also burned to disc. For example, you can have your MP3 player sort the tracks by artist or title. That is, if your player supports that feature.
Unfortunately, many players seem to sort files only by file name (alphabetically). If you want to ensure a particular playback order on such devices, prefix your files with numbers, for example “01_”, “02_”, and so on."
Więc tylko nazywanie 01, 02 itd pozwala na sortowanie.
Sugeuję od razy 3 cyfry dać ;) trochę tego jednak wchodzi.
Sugeuję od razy 3 cyfry dać ;) trochę tego jednak wchodzi.
Dowcipniś jeden :mrgreen::mrgreen:
Rozmawiałem z JVC Polska i już wiem że niezależnie od tego jak nagrana jest płyta to radio i tak czyta po numerkach a potem alfabetycznie. Czyli nawet jesli zrobimy sobie kompilację jakimś softem który umożliwi zapis empeczy w naszej kolejności to JVC ma to w poważaniu :) To tak dla potomnych
1. Jeśli do radia samochodowego to trzeba nazywać pliki alfabetycznie bo tak bynajmniej u mnie mp3 z DVD odtwarza.
Czyli nie odtwarza poprawnie? To po co zmieniać nazwę plików? :D
Polecam zapoznanie się z definicją słowa bynajmniej (http://bynajmniej.net/).
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że niektóre odtwarzacze układają utwory nie po nazwie a po tym co mają w tagu.
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że niektóre odtwarzacze układają utwory nie po nazwie a po tym co mają w tagu.
mp3 tag editor (http://www.mp3tag.de/en/) i po problemie.
Płytę już mamy, teraz pora na sprzęt:
http://www.nicekicks.com/2011/02/nashmoney-nike-air-force-1-sneaker-speaker-customs/
Musi nieźle tupać ;)