PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 50mm 1.4G problem z Focusem - reklamacja

Daniel_Dash
26-06-2012, 13:43
Witam,

Niedawno zakupiłem w jednym w warszawskich sklepów Fotojoker obiektyw Nikkor 50mm 1.4G. Zaraz po przyjściu do domu podpiąłem pod D800 i zrobiłem kilka testow. Od razu okazało sie ze ma wielki problem z Focusem. Ściślej mówiąc występował BackFocus, którego nie dało się wyregulować z poziomu aparatu. Obiektyw ostrzył dopiero w okolicach przysłony f7.

Następnego dnia zaniosłem obiektyw do sklepu z reklamacją. Przyjęli na zasadzie rękojmi i wysłali do serwisu Nikona.
Po dwóch tygodniach (czyli dzisiaj) zawitałem do sklepu po odbiór. Teraz już z własnym body aby sprawdzić na miejscu (szkoda, że go nie sprawdziłem od razu przy zakupie). Oczywiście poprawy nic. Uzasadnienie od serwisu Nikona:

"Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła dokonano weryfikacji wszystkich funkcji"

Czyli ogólnie rzecz biorąc nie zrobiono nic. Gościu z Fotojokera powiedział, że lepiej samemu udać się do serwisu Nikona bo ich działka to tylko wysyłanie kurierem do serwisu.
Planuje więc jutro przejechać się do Nikona na ul. Łopuszańską 38B w Warszawie i osobiście to wyjaśnić.

I teraz pytanie do Was. Jakich argumentów mogę użyć aby nie dać się zbyć jakiemuś "technikowi" który mi będzie wmawiał, że ten obiektyw tak ma albo że tak powinno być?

W tej chwili tym obiektywem nie da się praktycznie zrobić ostrego zdjęcia. Inny obiektyw 85mm 1.8G jest ostry już od przysłony 1.8 tak, że można policzyć wszystkie rzęsy.

z góry dzięki za rady

MariuszJ
26-06-2012, 13:54
Zrobiłeś w warunkach domowych to, co oni robią przed odesłaniem obiektywu do klienta z notką "spełnia normy producenta"? Chodzi mi o test z odległości 50x ogniskowa (2.5m), ostrzenia na płaską, kontrastową ale nie błyszczącą powierzchnię (proponuję jakieś pudełko z napisami), z ustawionymi z boku punktami odniesienia (proponuję słynne bateryjki, po dwie z każdej strony - przy rozkładzie GO dla 50 cm ustaw je 10cm i 20cm za oraz analogicznie przed). Oświetlenie w miarę zbliżone do dziennego, statyw, przeostrzanie od MFD i od nieskończoności.

Wyniki przedstaw (wraz z objaśnieniem) przyjmującemu technikowi.

Trzy 50/1.4g które przeszły mi przez ręce były skalibrowane bardzo podobnie - prawidłowy rozkład głębi pojawiał się w okolicy f2, nawet f2.8. Na jaśniejszych przysłonach był front-focus, na ciemniejszych - back-focus, na skutek przykrej aberracji sferycznej tego obiektywu.

Daniel_Dash
26-06-2012, 14:02
Robiłem testy na wydrukowanej na kartce A4 tablicy pomiarowej z jednej ze stron. Ale żeby zobaczyć, że źle pracuje focus nie trzeba nawet robić specjalistycznych testów. Chodzi o to jakich argumentów (dowodów) użyć aby mnie nie zbyto. Bo "technik" zobaczy te nieostre zdjęcia i powie że tak ma być i już. A każdy średnio ogarnięty fotograf wie, że tak być nie powinno.

MariuszJ
26-06-2012, 14:06
Robiłem testy na wydrukowanej na kartce A4 tablicy pomiarowej z jednej ze stron. Ale żeby zobaczyć, że źle pracuje focus nie trzeba nawet robić specjalistycznych testów. Chodzi o to jakich argumentów (dowodów) użyć aby mnie nie zbyto. Bo "technik" zobaczy te nieostre zdjęcia i powie że tak ma być i już. A każdy średnio ogarnięty fotograf wie, że tak być nie powinno.

Kartki z wydrukowaną skalą nie nadają się do niczego. Obiekt na którym łapiesz ostrość MUSI być równoległy do matrycy i nie może być nawet cienia wątpliwości, że czujnik AF został zmylony przez cokolwiek innego, co znalazło się w obszarze jego pracy (sprowadza się to do tego, że obiekt musi być WYRAŹNIE większy od pola na matówce).

Napisałem Ci dokładnie, co masz zrobić, żeby Cię nie zbyto. Jeżeli będziesz tam gadał o braku potrzeby specjalistycznych testów, prosisz się o zignorowanie od razu, bez względu na to za jak rozgarniętego fotografa się uważasz.

Tu masz zdjęcie "ścieżki" z serwisu Canona i Sony na Żytniej. Tablicę ostrzenia przekręca się o 90 stopni, aby sprawdzić obie połówki czujnika krzyżowego.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=866977&postcount=2