PDA

Zobacz pełną wersję : D800 syf na matrycy :(

romek257
26-06-2012, 10:40
Witam. Zrobilem kilka zdjec z przyslona f16 i niestety na zdjeciu widac plamki i jeszcze cos (nie wiem co to jest - jakies jasne paprochy) Mam pytanie czy aparat wyslac do serwisu, czy sam probowac czyscic (nigdy tego nie robilem) a moze ktos z "nikoniarzy" z okolic Plocka mogl by mi pomoc (oczywiscie odplatnie)..
na dole zamieszczam sample..
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/1074/dsc1934nik.jpg)
2. crop

źródło (http://img856.imageshack.us/img856/1116/dsc1934crop2.jpg)
3.

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/4862/dsc1934crop.jpg)
Z gory dziekuje za zainteresowanie

radius_bo
26-06-2012, 10:43
Kupujac D7000 balem sie oleju na matrycy (efekt czytania slynnego watku). Po kupnie sprawdzilem matryce. Mialem trzy kropki (takie jak TY). Podnioslem lustro i podejrzalem. Nie wygladalo to jak olej:), ale jak zwykle paprochy. Kilkukrotne czyszczenie matrycy pomoglo i pozstal tylko jeden.

Ja bym sprobowal dmuchnac grucha, jesli to paprochy to powinno pomoc.

Na marginesie - niezly crop:)

EONOnly
26-06-2012, 10:49
Matryce się brudzą i żaden aparat nie jest od tego wolny. Jeśli plamek nie przybywa w lawinowym tempie tylko w jednym regionie matrycy (a to by wskazywało na chlapiący olej), to chyba raczej nie ma się czym przejmować. Jeśli korzysta się z wysokich przysłon, to czyszczenie matrycy raz na kilka miesięcy (albo nawet częściej) to konieczność.

romek257
26-06-2012, 10:51
guchy nie mam... no ale kupie w piatek i dmuchne.. tez naczytalem sie watku o d7000 i dlatego postanowilem sprawdzic moj aparat i... nagle panika mam olej na matrycy.

Nie moge juz edytowac... a chcialem jeszcze zapytac czy czyszczenie matrycy w serwisie to usluga gwarancyjna, czy trzeba za nia zaplacic?

elarco
26-06-2012, 12:19
Gwarancyjna :)

soja
26-06-2012, 14:04
jak to paprochy to płacisz, olej usuwają za free

romek257
26-06-2012, 14:22
Mieszkam w Belgii a tam jest tylko jeden serwis gwarancyjny w Brukseli, niestety godziny otwarcia nie pasuja mi wogole.. Oddam do autoryzowanego serwisu na czyszczenie - koszt 29Eur. Niestety nie wiem na ile czasu trzeba oddac aparat. Jesli bedzie to olej i po czyszczeniu znowu pojawia sie plamy oddam aparat do serwisu gwarancyjnego.. Tyle pieniedzy wydane za sprzet z niedorobkami... Czytalem tez watek o chlapaniu olejem w D4. Nikon - wstydz sie!

radius_bo
26-06-2012, 14:30
Podnies lustro, podejdz do okna (swiatlo dzienne) i spojrz. Chyba odroznisz kropke oleju od paprocha - przynajmniej mi sie udalo:)

Ja juz zamowilem gruszke i sprobuje to zdmuchnac.

romek257
26-06-2012, 14:44
no wlasciwie to ja tam nic nie widze :D wiec stawiam na olej :/

EONOnly
26-06-2012, 15:43
no wlasciwie to ja tam nic nie widze :D wiec stawiam na olej :/

???

romek257
26-06-2012, 16:05
Po podniesieniu lustra, na matrycy nie widze ani plam ani paprochow.

EONOnly
26-06-2012, 16:23

Ale skąd pomysł, że skoro nic nie widzisz na matrycy (filtrze), to kropki na zdjęciach to jest olej? To właśnie raczej paprochy ciężko zauważyć, olej gołym okiem widać raczej dosyć wyraźnie.

Na Twoim miejscu tymi kilkoma kropkami w ogóle nie zawracałbym sobie głowy. Chyba że niespodziewanie zacznie ich przybywać.

romek257
26-06-2012, 16:42
A ja myślałem ze paprochy lepiej widać. Do czyszczenia oddam tak czy siak bo teraz co zdjęcie to będę szukał plam :)

skynyrd
26-06-2012, 17:07
Nie moge juz edytowac... a chcialem jeszcze zapytac czy czyszczenie matrycy w serwisie to usluga gwarancyjna, czy trzeba za nia zaplacic?

Moja D800 była już czyszczona dwa razy w Warszawie ( bezpłatnie ) i dwa razy w Krakowie. Jeżeli to zwykły kurz, to jest szansa że można go usunąć gruszką albo specjalnym odkurzaczem do matryc - jeżeli zauważysz plamki wcześnie i szybko zareagujesz. Niestety w moim przypadku był to olej ( plamki z jasnymi obwódkami ) lub pyłki roślinne ( te usuwa się nawet trudniej niż olej ).
Warto zawsze starannie odkurzyć obiektywy przed wymianą - większość kurzu jest przez nie pompowane.
Mam w budżecie przewidziane środki na cykliczne czyszczenie i niestety pozostaje mi się z tym pogodzić.

romek257
26-06-2012, 17:29
Moja D800 była już czyszczona dwa razy w Warszawie ( bezpłatnie ) i dwa razy w Krakowie. Jeżeli to zwykły kurz, to jest szansa że można go usunąć gruszką albo specjalnym odkurzaczem do matryc - jeżeli zauważysz plamki wcześnie i szybko zareagujesz. Niestety w moim przypadku był to olej ( plamki z jasnymi obwódkami ) lub pyłki roślinne ( te usuwa się nawet trudniej niż olej ).
Warto zawsze starannie odkurzyć obiektywy przed wymianą - większość kurzu jest przez nie pompowane.
Mam w budżecie przewidziane środki na cykliczne czyszczenie i niestety pozostaje mi się z tym pogodzić.

No to nie pocieszyles mnie.... Chyba trzeba będzie nauczyć się czyszczenia matrycy żeby co
miesiąc nie szukać serwisów.

skynyrd
26-06-2012, 20:45
No to nie pocieszyles mnie.... Chyba trzeba będzie nauczyć się czyszczenia matrycy żeby co
miesiąc nie szukać serwisów.

Sugeruje naukę na znacznie tańszym sprzęcie. Do czyszczenia matrycy pełnoklatkowej trzeba mieć rękę chirurga i cierpliwość mnicha.

romek257
26-06-2012, 22:51
jak ogladam film na youtube to wydaje sie to dziecinnie proste, ale jak pomysle ze wydalem cale oszczednosci na ten aparat i moglbym go sam zepsuc to rzeczywiscie lepiej nie ruszac :) w piatek zawioze go do specjalistow :)

soja
27-06-2012, 07:55
youtube nie da gwarancji, że po czyszczeniu będzie dalej działać ;)
u "specjalistów" przynajmniej masz gwarancję ;)

Grzybu
27-06-2012, 12:39
A czy szukałeś w dobrym miejscu?
Wiesz że obraz z matrycy jest obrócony?
(pewnie wiesz)

zgera
27-06-2012, 13:26
youtube nie da gwarancji, że po czyszczeniu będzie dalej działać ;)
u "specjalistów" przynajmniej masz gwarancję ;)

Polecam ten artykuł: CZYSZCZENIE MATRYCY (http://www.fotografuj.pl/Article/Czyszczenie_matrycy/id/25/page/1#content)

romek257
30-06-2012, 17:51
Aparat wrocil dzis z prania marycy. Na szczescie wystarczylo tylko czyszczenie "na sucho" kosztowalo 29Eur.

M_J
30-06-2012, 19:21
wystarczylo tylko czyszczenie "na sucho" kosztowalo 29Eur.

Czytaj: przedmuchali gruchą ;)

Desperados
30-06-2012, 19:47
no to ładnie 120 zł :D to byś sobie takich gruszek nakupił cały karton :D

Jacek S.
30-06-2012, 20:14
100 takich operacji i masz nowy aparat ;)

radius_bo
30-06-2012, 21:45
no to ładnie 120 zł to byś sobie takich gruszek nakupił cały karton

Fakt. Ja zamowilem gruche za 12 zl z przesylka i po paprochu:)

romek257
30-06-2012, 22:01
Tam gdzie czyscili kupiłem odrazu gruche :)

enthropia
30-06-2012, 22:39
Tak czytam, czytam, uśmiecham się pod nosem, bo moja grucha kosztowała w aptece chyba 6.70zł... jakoś tak.
Ale z drugiej strony, jeśli kogoś stać na D800 to stać go także na czyszczenie matrycy za 29 ełro.

Kryhu
30-06-2012, 23:29
A ja się tak zastanwaiam jaki właściwie wpływ może mieć na zabrudzenie matrycy stosowanie obiektywów uszczelnionych, które chyba nie "pompują" kurzu z zewnątrz?
Powiedcie jakich szkieł używacie z tymi D800tkami, może tu leży problem zabrudzenia matrycy?

Mam 4 uszczelnine nowe Nikkory, bywam w różnych dziwnych miejscach, nie zwracam uwagi na środowisko w jakim zmianiam szkła.
Tylko podczas deszczu wymieniam je tak, żeby nie napadało do środka :)
I jakoś nic w D700tkach mi nie włazi, matryce czyściłem pewnie na początku roku gruszką i są sobie małe 3 paprochy ale że zazwyczaj jadę na otwartych przysłonach to nie chce mi się z tym walczyć.

pawelsul
30-06-2012, 23:30
kupilem dzisiaj gruche - D700 i D800 wyczyszczone pieknie. Koszt 6zl.
W kazdej aptece mozna dostac gruszki za te pare zlotych. Ja akurat w srodku nie mialem zadnego proszku (talk) ale mimo wszystko przeplukalem, wysuszylem.

enthropia - skoro kogos stac na D800 to mysle, ze tez powinien umiec poradzic sobie z taka czynnoscia jak dmuchanie w srodek aparatu :) Aparatu tez nie trzeba zostawiac w serwisie na pare godzin czy np dzien.

pozdr.
P

romek257
30-06-2012, 23:34
W Polsce ledwo starczało mi na papierosy, a zagramanica raz na rok można sobie pozwolić na taki wydatek. Radości z tego aparatu nie umiem nawet opisać. :) dlatego życzę wszystkim czytającym zarobków takich żeby kupno d800 nie stanowiło problemu. Też używam uczelnianych obiektywów i dbam o to żeby przy ich zmianie aparat był zawsze skierowany do dołu ale cóż paprochy były. Nikona d90 używam już 2 lata, matryca nigdy nie czyszczona a czysta jak łza..

Aethelred
01-07-2012, 00:37
Popieram z tym d90 - u mnie ponad 3lata, 32000 klapniec, 5 szkiel w uzyciu I nic. Jak to mozliwe ze d800 lapie Kurz? Gdzie the systemy czyszczenia? No Chyba ze ktos zmienia szkla aparatem do gory nad morzem przyszlosci silnym wietrze.

esener
11-07-2012, 01:54
W mojej 800 po zakupie zobaczyłem linie na lustrze, jakby z kleju lub coś w ten deseń, spotkał się ktoś z czymś takim? Chyba nie wypada próbować czyścić tego na własną rękę ?

raider
11-07-2012, 11:16
W mojej 800 po zakupie zobaczyłem linie na lustrze, jakby z kleju lub coś w ten deseń, spotkał się ktoś z czymś takim? Chyba nie wypada próbować czyścić tego na własną rękę ?

To najprawdopodobniej krawędź dolnego lustra które widać przez półprzepuszczalne górne, czyli nic nie robić.

Malikus
28-04-2013, 19:18
A ja dzisiaj odkryłem jaką to ma dla mnie niespodziankę moja d800e:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/_dsc1803p4ujb-1.jpg
źródło (http://abload.de/image.php?img=_dsc1803p4ujb.jpg)

Olej jak sie patrzy :x

PS.

Używał ktoś może tego zestawu: Dust-Aid Wand Kit (http://allegro.pl/dust-aid-wand-kit-zestaw-do-czyszczenia-matrycy-i3194659174.html)

6868
28-04-2013, 20:03
Ja używałem tego. (http://www.green-clean.at/kamera/sensor-cleaning-system/) Rezultat zadowalający :)

Malikus
28-04-2013, 20:09
Ja używałem tego. (http://www.green-clean.at/kamera/sensor-cleaning-system/) Rezultat zadowalający :)

A walczyłeś z kurzem czy olejem ? :)

6868
28-04-2013, 20:19
Raczej z kurzem i slina, bo jak sobie dmuchnelem ... :)

Malikus
28-04-2013, 22:07
Raczej z kurzem i slina, bo jak sobie dmuchnelem ... :)

Pieknie :) To ja wyprobuje ten zestaw Dust-Aid. Zobaczymy jak sie spisze.

Malikus
08-05-2013, 13:52
Jestem juz po "zabiegu" czyszczenia. Pelna satysfakcja, wszystko zniknelo i jest czysto. Ostatecznie zdecydowalem sie na ten zestaw: Green Clean Wet and Dry FFS (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/green-clean-wet-and-dry-ffs-szpatulki-mokra-i-sucha-(pelny-format)-3-kompl.html)

Maciek N
11-05-2013, 20:49
Jestem juz po "zabiegu" czyszczenia. Pelna satysfakcja, wszystko zniknelo i jest czysto. Ostatecznie zdecydowalem sie na ten zestaw: Green Clean Wet and Dry FFS (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/green-clean-wet-and-dry-ffs-szpatulki-mokra-i-sucha-(pelny-format)-3-kompl.html)

Osobiście nigdy nie grzebałem w lustrzance ale myślę że prędzej czy później mnie to czeka:( Możesz umieścić kilka zdjęć co tam dokładnie wycierałeś i na co zwrócić uwagę?

Malikus
11-05-2013, 21:03
Osobiście nigdy nie grzebałem w lustrzance ale myślę że prędzej czy później mnie to czeka:( Możesz umieścić kilka zdjęć co tam dokładnie wycierałeś i na co zwrócić uwagę?

Na tym filmiku dobrze pokazali jak to trzeba zrobic: LINK (http://www.youtube.com/watch?v=YK9gpkMd_iA)

Napiszę Ci jak ja to osobiście robiłem:

1. Zrobienie zdjęcia wyjściowego
2. Podniesienie lustra
3. Obrócenie puszki matrycą do dołu
4. Dmuchnięcie pare razy gruszką
5. Obrócenie puszki matrycą do góry
6. Mokrą łopatką Green Clean przejechałem wzdłuż dłuższego boku matrycy 4 razy ( zmienijąc za każdym razem stronę łopatki )
7. Suchą łopatką zrobiłem to samo czyli 4 razy przejechałem wzdłuż dłuższego boku matrycy
8. Wyłączyłem aparat i podpiałem obiektyw
9 . Zdjęcie kontrolne

Cała procedura zajeła mi jakies 3-5min. Rezultat był bardzo dobry. Reasumując - nie jest to takie straszne ;)

Maciek N
11-05-2013, 22:40
te filmik sporo wyjaśnia tylko czemu mu się tak ręce trzęsą?:) Czuje że u mnie przy pierwszym razie będzie podobnie:)

Malikus
11-05-2013, 22:52
Moze czyscil nie swoj sprzet :)

Karrampuk
12-05-2013, 10:10
te filmik sporo wyjaśnia tylko czemu mu się tak ręce trzęsą?:) Czuje że u mnie przy pierwszym razie będzie podobnie:)

... to najpierw poćwicz układanie domków z kart
To wyrabia pewność ręki :-)

Panerai
12-05-2013, 12:13
... To najpierw poćwicz układanie domków z kart
to wyrabia pewność ręki :-)
i love :)

Michal_C
13-05-2013, 13:10
Malikus, niestety filmik, który pokazałeś uczy źle - kilka razy tą samą stronę szpatułki czyszczą z tej samej strony matrycę. Twój opis jest lepszy, dokładniejszy. Na dodatek nie jestem zwolennikiem GreenClean. Używam Sensor Swab (http://www.photosol.com/store/pc/viewContent.asp?idpage=10#). Na ich stronie pokazują lepiej jak poprawnie czyścić matrycę

Malikus
13-05-2013, 13:23
Malikus, niestety filmik, który pokazałeś uczy źle - kilka razy tą samą stronę szpatułki czyszczą z tej samej strony matrycę. Twój opis jest lepszy, dokładniejszy. Na dodatek nie jestem zwolennikiem GreenClean. Używam Sensor Swab (http://www.photosol.com/store/pc/viewContent.asp?idpage=10#). Na ich stronie pokazują lepiej jak poprawnie czyścić matrycę

Masz racje co do filmu. Dlatego umiescilem krok po kroku jak ja to robilem. Co do preparatu o ktorym wspomniales, tez go rozwazalem. Ale spotkalem w internecie opinie gdzie ludzie zniszczyli sobie matryce przez niego. Bardziej podejrzewam blad w uzyciu niz destrukcyjne dzialanie plynu.

Reasumujac ,najwazniejsze jest to aby system czyszczenia ktory sie wybierze byl poprostu skuteczny. Green Clean u mnie rozwiazal problem, i to wzorowo. Dlatego ma u mnie duzego plusa.

remos
13-05-2013, 18:37
A ja taki opis znalazłem:
"Zestaw szpatułek o szerokości 24mm do czyszczenia matryc pełnoklatkowych.
Tylko wtedy gdy jest to konieczne po odkurzeniu użyj WET & DRY - dwóch szpatułek do usuwania plam, smug i zanieczyszczeń mocno przylegających do powierzchni przetwornika.
Mokra, nasączona specjalnym płynem rozpuszcza brud, który następnie usuwa się suchą szpatułką. Czyszczenie powinno się przeprowadzać delikatnie, nie naciskając zbytnio na przetwornik, ruchami od wszystkich krawędzi do środka, a następnie jednym ruchem przez całą długość."

Karrampuk
30-05-2013, 20:13
... i się dorobiłem. Olej w mojej D800E jak się patrzy :-( I to pięknie zaschniety. Raczej skorzystam z serwisu. Na przysłośc jednak się zaopatrze w zestaw czyszczący. Czy ktoś próbował czyścić eterem? Raczej powinien być obojętny dla matrycy.

Malikus
01-07-2013, 15:39
Dobry zestaw do czyszczenia i po problemie. U mnie pomoglo rewelacyjnie, a trwalo to 5 min. ;)

GregB
03-07-2013, 21:32
... i się dorobiłem. Olej w mojej D800E jak się patrzy :-( I to pięknie zaschniety. Raczej skorzystam z serwisu. Na przysłośc jednak się zaopatrze w zestaw czyszczący. Czy ktoś próbował czyścić eterem? Raczej powinien być obojętny dla matrycy.

Używam Lenspenu oraz Sensor Swab. Green Clean to ****, nikomu nie polecam. Co do eteru.... nie radze używać niczego oprócz specjalnego oczyszczonego isopropilowego alkoholu, jeśli już musisz, bo Sensor Swaby na prz. są już nasączone..

Malikus
03-07-2013, 22:59
Używam Lenspenu oraz Sensor Swab. Green Clean to ****, nikomu nie polecam. Co do eteru.... nie radze używać niczego oprócz specjalnego oczyszczonego isopropilowego alkoholu, jeśli już musisz, bo Sensor Swaby na prz. są już nasączone..

A u mnie Green Clean usunal caly problem i w sumie jestem mega zadowolony.

Karrampuk
02-08-2013, 21:07
spróbowałem czyścić matryce płynem "Rotin do matryc". Uff. Udało się...
za trzecim podejściem. Po czyszczeniu na mokro trzeba uważać by nie zalać wnętrza aparatu, a po czyszczeniu na sucho warto spojrzeć na matryce pod różnym kątem i przy różnym natężeniu światła. Po pierwszym razie myślałem, że wszystko jest OK. "Oleum" znikło. Kurz też. Niestety okazało się to złudne. W rogach matrycy pozostały prawie nie widoczne zacieki, które znikły po trzecim podejściu. Nie ma się co bać. Sprawa czyszczenia matrycy jest w miarę prosta. Trzeba tylko naprawdę się spieszyć by płyn nie zasechł. Ponadto nie radzę dociskać suchej szpatułki by nie porysować matrycy. Kierunek czyszczenia wydaje mi się być nie istotny. Ważne, żeby to zrobić na "krzyż" np. tak #

ShutterStill
04-08-2013, 22:42
A ja się tak zastanwaiam jaki właściwie wpływ może mieć na zabrudzenie matrycy stosowanie obiektywów uszczelnionych, które chyba nie "pompują" kurzu z zewnątrz?
Powiedcie jakich szkieł używacie z tymi D800tkami, może tu leży problem zabrudzenia matrycy?

Mam 4 uszczelnine nowe Nikkory, bywam w różnych dziwnych miejscach, nie zwracam uwagi na środowisko w jakim zmianiam szkła.
Tylko podczas deszczu wymieniam je tak, żeby nie napadało do środka :)
I jakoś nic w D700tkach mi nie włazi, matryce czyściłem pewnie na początku roku gruszką i są sobie małe 3 paprochy ale że zazwyczaj jadę na otwartych przysłonach to nie chce mi się z tym walczyć.

24-70 2.8 to największa pompa kurzowa a jest uszczelniony :)

spróbowałem czyścić matryce płynem "Rotin do matryc". Uff. Udało się...
za trzecim podejściem. Po czyszczeniu na mokro trzeba uważać by nie zalać wnętrza aparatu, a po czyszczeniu na sucho warto spojrzeć na matryce pod różnym kątem i przy różnym natężeniu światła. Po pierwszym razie myślałem, że wszystko jest OK. "Oleum" znikło. Kurz też. Niestety okazało się to złudne. W rogach matrycy pozostały prawie nie widoczne zacieki, które znikły po trzecim podejściu. Nie ma się co bać. Sprawa czyszczenia matrycy jest w miarę prosta. Trzeba tylko naprawdę się spieszyć by płyn nie zasechł. Ponadto nie radzę dociskać suchej szpatułki by nie porysować matrycy. Kierunek czyszczenia wydaje mi się być nie istotny. Ważne, żeby to zrobić na "krzyż" np. tak #

Ja używam lens pen sensor klear czy jakoś tak i działa super.
Koszt ok 35 zł

tomint
05-10-2013, 13:49
http://www.green-clean.at/en/cleaning-systems/camera-cleaning-system-en

Karrampuk
05-10-2013, 21:45
24-70 2.8 to największa pompa kurzowa a jest uszczelniony :)

jest szczelny - kurz wpuszcza ale go nie wypuszcza :-D
Dlatego jest poza kręgiem moich zainteresowań.
Czy ktoś ma jakieś zastrzeżenia do Rotin? Mi pomógł 2x, ale może powinienem się go pozbyć?

ShutterStill
06-10-2013, 12:31
jest szczelny - kurz wpuszcza ale go nie wypuszcza :-D
Dlatego jest poza kręgiem moich zainteresowań.
Czy ktoś ma jakieś zastrzeżenia do Rotin? Mi pomógł 2x, ale może powinienem się go pozbyć?

:)
Dobre! Ale taka prawda.
Ja kiedyś czyściłem na mokro ale zawsze jakieś paprochy przy krawędziach zostawały, a od kiedy używam lens pen wszystko super czyste. Polecam :) zainteresowanym mogę na maila przesłać zdjęcia przed i po czyszczeniu :)

zgera
06-10-2013, 12:50

Używam tego płynu i szpatułek, czyści skutecznie, czyściłem tylko kurz, oleju nie miałem więc w tej kwestii się nie wypowiem.