PDA

Zobacz pełną wersję : Do obecnych i byłych posiadaczy- Tokina 11-16

oge
26-06-2012, 10:31
Zastanawiam się nad zakupem Tokiny 11-16, w sumie decyzja już zapadła.
W związku z tym mam do forumowej rodziny kilka pytań, jeśli ktoś mógłby się podzielić ze mną swoimi spostrzeżeniami byłbym wdzięczny. Przeszperałem trochę wątków na forum, często umieszczone linki do plików wygasły.

Obecnie będę używał jej z D300s, zapewne po przejściu na FF - może w tym roku - po "sezonie ogórkowym" będę chciał zostawić ów Tokinę do FF.
Wiem że to szkło DX ale ponoć dobrze działa (mam na myśl 15 - 16mm) na FF co potwierdza Ken Rockwell na
http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm#perf
ostra i w pełni użyteczna stałka 16mm ze światłem 2,8 na FF - miodzio
w ostateczności zawszę mogę używać trybu DX w body.

I tu moja ogromna prośba - czy ktoś z obecnych was ma w/w szkło i pełnoklatkowy korpus?
Mógłby wykonać kilka kadrów na 15-16 mm ze światłem 2,8 i innymi przysłonami.

Czy w LR4 można łatwo usunąć aberracje?

Jak jest z gwarancją? ile ona trwa, mam na myśli zakup w kraju UE, czy też będą takie same warunki jak w PL.

Na allegro używek brak, na ebayu jakieś są i nówki dużo tańsze niż w PL ale jakoś boję się tym kanałem kupować.
Szukam w miarę najtańszej opcji ale rozsądnej ( na każdy taki zakup muszę długo odkładać pieniążki) - bo w obecnych czasach dać się oszukać nie trudno - więc lepiej dołożyć stówę i spać spokojnie.
Na allegro jest kilka nówek najtaniej w Polsce - ale uzyszkodnik - tzn. jego sklep w Warszawie słynie bardzo złą opinią - dzięki wątkom na jego temat zamierzam ten sklep ominąć z daleka.

Czy macie jakieś uwagi na co zwracać uwagę kupując to szkło, czy jest rozbieżność jakościowa?

Jeśli znajda się osoby które poświecą kilka chwil aby coś skrobnąć w tym wątku będę miał jeszcze kilka drobnych pytań i dozgonną wdzięczność.

pozdrawiam Oge.

Pierre
26-06-2012, 19:05
Też się kiedyś przymierzałem do tej Tokinki i chciałem kupić nówkę na ebayu w UK (było dużo taniej niż w Polsce i bez opłat celnych i Vatu) ale z ciekawości poszedłem do sklepu w którym była jedna sztuka na wystawie i podpiąłem ją aby sobie postrzelać i... chyba mieli tą jedyną sztukę walniętą, gdyż ostrość była fatalna. Odechciało mi się kupować bez sprawdzania.
Ale nie wiem czy wiesz - ma się pojawić nowa wersja z silnikiem, która ma zastąpić dotychczasową. Oczywiście dużo droższa...

oge
26-06-2012, 19:16
Tak słyszałem o nowej wersji, ale niestety nie będę mógł sobie na nią pozwolić - tylko ze względu na cenę.
Myślę że obecna wersja i tak będzie świetną alternatywą na DX i FX. Z niedoskonałościami pierwszej wersji będę musiał sobie radzić w post-procesie. I tu mam kolejne pytanie do odwiedzających wątek.
Czy ma ktoś jakiś profil obiektywu do lightrooma?

Niestety w Polsce trudno z dostępnością używek, a ebay-u nie ogarniam :(

Pierre
26-06-2012, 19:35
Dodam jeszcze, że będąc na Twoim miejscu zdecydowanie dopłaciłbym i wybrał Sigmę 12-24 wersję II zamiast tej Tokiny. Będzie Ci działać zarówno na DX jak i FX. Minusem jest światło 4.5-5.6 plusem fantastyczny zakres, zwłaszcza na FX. Ale wybór należy do Ciebie...

karolt
26-06-2012, 21:59
I tu moja ogromna prośba - czy ktoś z obecnych was ma w/w szkło i pełnoklatkowy korpus?
Mógłby wykonać kilka kadrów na 15-16 mm ze światłem 2,8 i innymi przysłonami.

Przecież cytowany przez Ciebie Rockwell właśnie takie także sample tam umieścił, na co Ci kolejne?
Szkło jest w pełi użyteczne w zakresie 15-16 na FX, fakt powszechnie znany.

Co do reszty - nie słyszałem, żeby ktokolwiek narzekał po kupieniu Tokiny 11-16/2.8. Osobiście znam jednego kolegę, który ją ma i się zachwyca.

Rozważ nową wersję, ma własny cichy silnik.

oge
27-06-2012, 05:49
Sigma niestety odpada - stanowczo za ciemna.

Natomiast nie stać mnie będzie na nową Tokine - już zakup starszej wersji spowoduje opóźnienie w zakupie FF, choć z tym zakupem mi się nie śpieszy.
Natomiast ogromnie się "napaliłem" na 11-16 - też czytałem dużo pochlebnych opinii.
Nie wiem ile nowa wersja będzie droższa - jeśli 200-300 zł (co jest mało realne ) jeszcze może bym sobie na nią pozwolił. Silnik nie jest mi potrzebny, wystarczy śrubokręt; natomiast lepsze powłoki są kuszące.
Wszystko niestety jak już wspominałem rozchodzi się o cenę.

Sample Kena są bardzo malutkie, wiem iż poglądowo wystarczą by widzieć że jest na 15-16mm pokrycie pełnej klatki.
Ciekawi mnie winieta z filtrem slim i bez niego, jakość obrazu, zniekształcenia itp...
I nie wiem jak jest z tą gwarancją przy zakupie w UK lub Czechach.

KUBAS95
27-06-2012, 07:42
Zależy do czego będziesz używać, bo jeżeli do architektury i pejzażu to za ciemna nie będzie, a zakres jest bajeczny tak jak napisał Pierre. Natomiast jeżeli będziesz używać tego do wnętrz to faktycznie odpada. Sam miałem S10-20/4-5,6 - sporo osób pisało, że obiektyw ciemny, ale mi to nie przeszkadzało i jak na moje zastosowania była idealna dopóki nie przeszedłem na FX. Wymieniłem ją na S15-30/3,5-4,5 i mogę powiedzieć to samo co o 10-20 - super szkło, stosunek cena/jakość - 10/10.

karolt
27-06-2012, 09:17
wiem iż poglądowo wystarczą by widzieć że jest na 15-16mm pokrycie pełnej klatki.
Ciekawi mnie winieta z filtrem slim i bez niego, jakość obrazu, zniekształcenia itp...

Niepotrzebnie dzielisz włos na czworo.

Wybór jest prosty:
- potrzebujesz szkło bez kompromisów, którego zadaniem jest "szeroko i jasno", to bierzesz Tokinę 11-16/2.8
- godzisz się na kompromisy, bo chcesz szkło "tylko szeroko" - rozważasz też Sigmę (10-20, jedną z dwóch)
- ewentualnie Nikkor 10-24, też fajny.

Co do pełnoklatkowej Sigmy 12-24 się nie wypowiem, bo jej nie znam, ja wolałem zaufać Nikkorowi 14-24/2.8 w myśl zasady, że wolą mieć "jasno i pewnie".

oge
27-06-2012, 12:23
Najważniejsze dla mnie jest światło, do krajobrazów zawszę mogę domknąć a 2,8 w reporterce, we wnętrzach będzie dawało duże możliwości.

Już godzę się na kastracje ogniskowej na FF.
Obecnie najszerszym obiektywem nie licząc Samyanga 8mm był Tamron 17-50mm,
więc Tokina na DX 11mm a na FX 16mm to i tam będzie dla mnie bardzo szeroko.

Szkło już wybrałem i raczej nic innego nie wchodzi w grę ale dzięki za różne alternatyw, nad sigmą się przez chwilkę zastanawiałem - ale jednak dla mnie za ciemna.

Nikkor 14-24/2.8 - o nim śnię, zero kompromisów, ale nie na moją kieszeń. Może kiedyś :)

karolt
28-06-2012, 11:59
Nikkor 14-24/2.8 - o nim śnię, zero kompromisów, ale nie na moją kieszeń. Może kiedyś :)

Nowa Tokina 11-16 - 2700 zł
Używany Nikkor 14-24 - 3500 zł

Przestań śnić, obudź się, do roboty, i się rozglądaj za okazją :-)

Pierre
28-06-2012, 18:40
Używany Nikkor 14-24 - 3500 zł

Mógłbyś wskazać gdzie jest do wyrwania w takiej cenie ?

FHR
28-06-2012, 18:54
Mógłbyś wskazać gdzie jest do wyrwania w takiej cenie ?

Karolt już w kilku miejscach pisał o tej cenie wspomnianego Nikkora. Jednak nie ma co się tym podniecać, trafiła mu się po prostu super okazja i się chwali, tyle ;) W ostatnim czasie na forum nie pojawia się jakoś to szkło, a na allegro nie ma co liczyć na cenę poniżej 5000zł.

oge
28-06-2012, 20:14
Dlatego biorę pod uwagę tylko Tokine 11-16.
Na fotografii kokosów nie zbijam, więc chyba pokuszę się o jakąś dobrą używkę Tokiny.

Przeszperałem mnóstwo zagranicznych for i Tokina na FF jako stalka 16mm naprawdę daję rade.
Będzie to mój złoty środek na jasno, szeroko, ostro po przejściu na FF.
Przez kilka miesięcy na pewno będzie świetnie sprawdzał się z D300s ( mam nadzieję )
Później w wolnej chwili wrzucę kilka ciekawych linków.

QubaKpl
28-06-2012, 22:10
Mam tą tokinę od jakiegoś czasu i powiem tyle... jest to bardzo dobre szkło. Przy f2.8 nie mydli zdjęcia są ostre. Dobre odwzorowanie kolorów itp uważam iż zdjęcia wychodzą ciut ale to ciut lepiej niż z sigmy 10-20 f4-5.6 którą też miałem.
Jeśli zależy ci na f2.8 bierz tokine jeśli f4 styknie ci sigma to bdb wybór ;)

Taki pstryczek z tokinki ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/824/dsc0277rj.jpg/)

karolt
29-06-2012, 16:05
Karolt już w kilku miejscach pisał o tej cenie wspomnianego Nikkora. Jednak nie ma co się tym podniecać, trafiła mu się po prostu super okazja i się chwali, tyle ;) W ostatnim czasie na forum nie pojawia się jakoś to szkło, a na allegro nie ma co liczyć na cenę poniżej 5000zł.

Nie śledzę alledrogo namiętnie, ale na serio to 3500 jest aż tak abstrakcyjne? OK, fakt, że to było jakiś rok temu albo i lepiej już, ale mimo to zaskakuje mnie to. Do 4000 się nie wyrwie w jakiejś okazji? (5000 raczej bym nie dał za używkę tego szkła, to już bym wolał kupić nowe).

FHR
30-06-2012, 10:29
Nie śledzę alledrogo namiętnie, ale na serio to 3500 jest aż tak abstrakcyjne?

Tak, jest moooocno abstrakcyjne.

Do 4000 się nie wyrwie w jakiejś okazji? (5000 raczej bym nie dał za używkę tego szkła, to już bym wolał kupić nowe).

Nie, nie wyrwie.

oge
30-06-2012, 10:54
Zakupiłem od forumowego kolegi tokine 11-16.
Nikkor nie brany pod uwagę - cena.

Poniżej trochę sampli jak to działa na FF.

http://jbipix.com/?s=11-16+full+frame

http://www.youtube.com/watch?v=Z7tXgFuf-qY&feature=youtu.be

http://pixel-peeper.com/adv/?lens=12955&camera=972&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3

http://www.flickr.com/photos/27562582@N07/tags/tokina1116mmfx/

http://www.flickr.com/photos/toguko/tags/tokina1116/

Walle
08-02-2013, 00:12
Mam pytanie do użytkowników Tokiny 11-16.
Prawdopodobnie jeszcze w lutym kupię taki obiektyw i chciałbym od razu dokupić filtr, którego zadaniem ma być ochrona przedniej soczewki obiektywu. Mam na oku filtr B+W w wersji normalnej (nie slim) i pytanie brzmi, czy na 11mm filtr nie będzie winietował?

Coman
11-02-2013, 01:44
Z filtrem HOYA jest minimalna winieta w rogach na 11mm ale jest ona na tyle mała że można ją zobaczyć fotografując jednolitą białą ścianę. W normalnym użytkowaniu nie powinno mieć to większego znaczenia.

MaciekW
11-02-2013, 07:47
Mam pytanie do użytkowników Tokiny 11-16.
Prawdopodobnie jeszcze w lutym kupię taki obiektyw i chciałbym od razu dokupić filtr, którego zadaniem ma być ochrona przedniej soczewki obiektywu. Mam na oku filtr B+W w wersji normalnej (nie slim) i pytanie brzmi, czy na 11mm filtr nie będzie winietował?

Wydaje mi się, że z normalnym filtrem będzie winietować. Ja ze swoim poprzednim body używałem Tokina z filtrem Marumi slim i było OK, tylko drogi trochę ;)

witboy
12-11-2013, 01:29
panowie szukam wtyczki do lightrooma 4.0 aby usunac aberacje i ogolnie wtyczke obiektywu korygujaca do tej tokiny szukam i znalesc nie moge

GonzoG
12-11-2013, 02:27
Do usuwania aberracji nie potrzeba żadnych profili. LR robi to niezależnie, wystarczy zaznaczyć tę opcję.

Co do usuwanie winiety i dystorsji - odpowiedni profil jest już w LR. Jak robisz JPEGi - niestety musisz się pogodzić z brakiem wielu profili. Zawsze możesz poszukać czy Adobe dysponuje szukanym za pomocą aplikacji Adobe Lens Profile Downloader - niestety profil oprócz obiektywu jest przypisany do modelu aparatu. Poza tym nie są to profile od Adobe, a przesłane przez ludzi, którzy je zrobili.

esk2
19-02-2014, 13:28
pochwali sie ktoś może jakimiś sampelkami z tej Tokiny? najlepiej na 2.8 i dajmy na to ogniskowa: 11, 13, 15, 16mm

KaarooL
19-02-2014, 21:39
Miałem ten obiektyw (v1). Świetny jak na swoją cenę, trwały i ostry. Nieco aberruje, ale takie słoiki się po prostu przymyka. Przy 16mm rzeczywiście kryje FF - sprawdziłem przed sprzedażą.

arturmsi
17-02-2016, 13:04
Przesiadał się ktoś lub ma porównanie 11-16 do nowszej wersji 11-20 2.8? Głównie chodzi o jakość i ostrość obrazu na pełnej dziurze.

arturmsi
27-04-2016, 20:58
Przesiadał się ktoś lub ma porównanie 11-16 do nowszej wersji 11-20 2.8? Głównie chodzi o jakość i ostrość obrazu na pełnej dziurze.
....nikt?

notdot
27-04-2016, 22:32
nie miałem ani 11-16 ani sigmy 10-20, mam tylko 11-20 więc nie porównam