PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciszanie rzutnika

grissley
26-06-2012, 01:22
Czy ktoś bawił się kiedyś w jakieś wyciszanie rzutnika?
Mam Brauna (multimag-paximat), bardzo fajny rzutnik, ale wyje jak opętany. Rozkręciłem w nadziei, że może uda się zastąpić wentylator jakimś patentem z cichego wentylatora komputerowego, ale konstrukcja tego to wielki silnik z dziwnym wiatrakiem, raczej nie do podmianki. Dodatkowo, hałas generuje chyba nie tyle sam silnik, co głównie pęd powietrza.
Może są jakieś prawie-nie-grzejące się żarówki, przy których można by odłączyć wentylator? Albo może są jakieś inne patenty na wyciszenie?

RobertMiernik
26-06-2012, 08:24
Niestety często takie próby kończą się spaleniem żarówki.
Jasne projektory mają bardzo mocne a co za tym idzie mocno grzejące się żarówki, próba zasłonięcia wylotów czy zamknięcia projektora w za małej szafeczce (albo za słabo wentylowanej, może skończyć się mocno nieprzyjemnie (w tańszych modelach żarówka kosztuje często połowę wartości projektora).
Jedyne bezpieczne rozwiązanie to zawieszenie go w najdalszym możliwym punkcie, żeby najmniej przeszkadzał, możesz spróbować powiesić go pod sufitem, albo nawet w rogu pokoju jeśli ma możliwość prostowania obrazu.
Jeśli to nie wystarcza, to dodatkowo możesz zamknąć go w szafce 'serwerowej' koniecznie z wentylatorami (mają dużej średnicy wentylatory i zwykle są dość rozsądnie ciche).

sztefanek
26-06-2012, 08:37
A może po prostu go zagluszyć muzyką? ;)

grissley
26-06-2012, 09:01
Będzie w rogu pokoju pod sufitem, ale mimo to, jest zdecydowanie za głośny.
Miałem ochotę "przy okazji" czegoś innego puszczać sobie slajdy na ścianę (np - pogawędka z małżonką, a na ścianie, "w tle", lecą slajdy z wakacji, slajdy z dzieciakami itp).
Ale z takim wyjcem ta opcja nie przejdzie :(

**luk**
26-06-2012, 09:09
jedyna opcja to porozumiewanie telepatyczne bądź na "migi"

krzysztofz24
26-06-2012, 09:23
Czy ktoś bawił się kiedyś w jakieś wyciszanie rzutnika?
Mam Brauna (multimag-paximat), bardzo fajny rzutnik, ale wyje jak opętany. Rozkręciłem w nadziei, że może uda się zastąpić wentylator jakimś patentem z cichego wentylatora komputerowego, ale konstrukcja tego to wielki silnik z dziwnym wiatrakiem, raczej nie do podmianki. Dodatkowo, hałas generuje chyba nie tyle sam silnik, co głównie pęd powietrza.
Może są jakieś prawie-nie-grzejące się żarówki, przy których można by odłączyć wentylator? Albo może są jakieś inne patenty na wyciszenie?

Rzutnik musi miec dostep powietrza zeby mogl sie chlodzic/wentylowac, takze jakies zaslanianie/wyciszanie raczej odpada.
Troche mnie dziwi ta halasliwosc o ktorej piszesz. Mialem starego Zeissa z lat 80-tych. Wentylator mial metalowy wiatrak. I byl cichy. O wieeeele glosniejszy byl odglos przesuwajacego sie mechanizmu zmiany ramek.
Mialem tego Brauna o ktorym piszesz, tez uzywke. Wentylator ma tam chyba juz plastikowy wiatrak.
byl bardzo cichutki, cichszy niz Zeiss. Po prostu jakbys sobie postawil wiatraczek na biurku, ot jakis tam szum slychac.
Takze cos niestety masz nie w porzadku.
Moze lozysko/tuleja(nie jestem pewien jak to jest umocowane, nie rozbieralem) na ktorej jest osadzony wiatraczek ma luzy i wyje.
W mojej obecnej Reflectie po paru miesiacach od zakupu pojawilo sie uporczywe brzeczenie...wystarczylo przygiac o milimetr blaszke utrzymujaca szybke w torze optycznym:-).
Takze ja bym obadal szczegolowo wiatraczek. Czy ma luzy, czy jest dobrze zamocowany, czy kreci sie osiowo, czy moze "scentrowany, czy o nic nie obciera.

(........) (w tańszych modelach żarówka kosztuje często połowę wartości projektora).(.................)

Jesli mowimy o tanich kilkunastoletnich uzywanych rzutnikach z allegro;-), za mniej niz stowke, to tak.
Ale ogolnie halogeny 150/250W do rzutnikow sa za 15-40zl.

http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=28150&p=2

grissley
26-06-2012, 09:37
Takze ja bym obadal szczegolowo wiatraczek. Czy ma luzy, czy jest dobrze zamocowany, czy kreci sie osiowo, czy moze "scentrowany, czy o nic nie obciera.

Mam go rozkręconego, jeszcze dziś pooglądam. Wiatraczek nie jest zbyt cichy, ale da się go znieść (przy zdjętej obidowie). PO założeniu obudowy jednak pęd powietrza tak świszcze poniędzy otworkami, że w połączeniu z dźwiękiem samego wiatraczka jest to już mocno uciążliwe.
Trochę mnie to dziwi, bo żarówka to tylko 150W (swoją drogą, bez przyciemnienia oglądanie nie ma sensu - przynajmniej na ścianie. SPrawdzę jeszcze może z jakimś ekranem).
Wiatrak jest jednak bardzo duży, siedzi na robiącym wrażenie wielkością silniku i zapewnia faktycznie potężny przepływ powietrza.
Na razie przychodzi mi do głowy albo znaleźć mniej grzejącą się żarówkę i jakoś spowolnić wentylator (takich żarówek chyba nie ma, więc pomysł do kosza), albo wyciąć fragment obudowy nad wiatrakiem (będzie mniej świszczeć).
A jak nijak wyciszyć się tego nie da, to może żarówkę 250W wstawię - niech chociaż coś mam z tej wichury pod obudową...

Rzutnik wygląda +- tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img51.imageshack.us/img51/1742/40641740.jpg)

grissley
26-06-2012, 10:08
I widok z drugiej strony:

źródło (http://imgc.classistatic.com/cps/blnc/111014/006r1/8823j32_23.jpeg)

krzysztofz24
26-06-2012, 10:15
Mam go rozkręconego, jeszcze dziś pooglądam. Wiatraczek nie jest zbyt cichy, ale da się go znieść (przy zdjętej obidowie). PO założeniu obudowy jednak pęd powietrza tak świszcze poniędzy otworkami, że w połączeniu z dźwiękiem samego wiatraczka jest to już mocno uciążliwe.
Trochę mnie to dziwi, bo żarówka to tylko 150W (swoją drogą, bez przyciemnienia oglądanie nie ma sensu - przynajmniej na ścianie. SPrawdzę jeszcze może z jakimś ekranem).
Wiatrak jest jednak bardzo duży, siedzi na robiącym wrażenie wielkością silniku i zapewnia faktycznie potężny przepływ powietrza.
Na razie przychodzi mi do głowy albo znaleźć mniej grzejącą się żarówkę i jakoś spowolnić wentylator (takich żarówek chyba nie ma, więc pomysł do kosza), albo wyciąć fragment obudowy nad wiatrakiem (będzie mniej świszczeć).
A jak nijak wyciszyć się tego nie da, to może żarówkę 250W wstawię - niech chociaż coś mam z tej wichury pod obudową...

Rzutnik wygląda +- tak:

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/1742/40641740.jpg)

Mialem dokladnie taki sam. Moj byl cichy. Takze odpada chyba to swiszczenie powietrza przez otwory w obudowie.
Moze to sam silnik ktory porusza wiatraczek jest sprawca tych halasow?
Moze cos sie w elektronice "poprzestawialo", ktora steruje praca wentylatora. I wiatrak ma za wysokie obroty.

Jak kupilem moj rzutnik Reflecta, to pod koniec rocznej gwarancji zaczal mi szwankowac af.
Kupowalem w Wawie w firmie Intronex (sa na allegro)
Ogolnie, odeslali moj rzutnik w ramach gwarancji do serwisu Reflecty, kontakt do niego.

TEL DO SERWISU REFLECTY, Pan Patryk: 609-848-597.
Jak z nim rozmawialem, sprawial wrazenie kogos obeznanego z tematem. No i dobrze mi naprawil rzutnik.
Moze zadzwon. Moze to jakas typowa usterka tych Braunow i serwisant od razu bedzie wiedzial o co chodzi.

grissley
26-06-2012, 10:42
Gdyby przyczyną byłyt zbyt wysokie obroty, to sporo by to wyjaśniało...
p. Patryk nie odbiera - będe próbował :)
A w razie czego zaniosę może do takiej dziupli elektroniko-naprawiaczy. Mam koło domu, może coś wymyślą...

Przy okazji, skoro miałeś identyczny model - nie wiesz, czy da się do niego jakoś/jakąś karuzelę założyć?

krzysztofz24
26-06-2012, 11:00
Gdyby przyczyną byłyt zbyt wysokie obroty, to sporo by to wyjaśniało...
p. Patryk nie odbiera - będe próbował :)
A w razie czego zaniosę może do takiej dziupli elektroniko-naprawiaczy. Mam koło domu, może coś wymyślą...

Przy okazji, skoro miałeś identyczny model - nie wiesz, czy da się do niego jakoś/jakąś karuzelę założyć?

Tylko dodam, ze ta swoja naprawe rzutnika zalatwialem tak z rok temu i wtedy dostalem ten telefon.
Moze spruboj skontaktowac sie z firma Intronex z wawy. Rzutniki, akcesoria.
Chyba nawet czesc zarowek w tym linku, ktory podalem kilka postow wstecz wlasnie oni wystawiaja.
To na pewno dadza ci aktualny namiar na serwis.

Zreszta mam ich wizytowke:-).
Intronex 511-084-840.

Ten rzutnik mialem tylko 3 tygodnie. Popsul sie, i zwrocilem go sprzedawcy z allegro.
Takze nie wiem czy da sie do niego zalozyc magazynki typu karuzela.
Ja uzywam CS.

grissley
27-06-2012, 14:08
Dzwoniłem do p.Patryka - mówi, że wszystkie głośniki są głośne i taki ich urok. Pogadaliśmy też trochę o konstrukcji sprzętu i wychodzi na to, że niespecjalnie da się tam coś przerobić - wiatrak siedzi na wałku silnika, któy napędza wszystkie mechanizmy rzutnika, więc nie ma sposobu aby spowolnić tylko jego. Jedyna opcja to chyba przeróbka obudowy ,żeby powietrze nieco mniej gwizdało...