PDA

Zobacz pełną wersję : Słoneczny Wrocław - Narzeczeńsko

dziadzior
25-06-2012, 19:44
Hej , Mała zapowiedz bardzo krótkiej Narzeczeńskiej . Niebawem podrzucę jeszcze 4 klateczki .

Ewa i Piotr .

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ubplanet.pl/uploads/images/UBPlanet-1340646405-U16821.jpg)

Lucas Z
25-06-2012, 19:58
Nie żebym się czepiał ale Wrocka z tytułu tu raczej tu nie widzę.

_Ocean_
25-06-2012, 20:12
Ja natomiast widzę słup i Panią, która na niego spogląda z wyrazem twarzy wskazującym na jedno - słup jej imponuje.

Edit: No i odblask!

dziadzior
25-06-2012, 20:23
Co nie zmienia faktu , że pózniej Wrocławia nie zobaczysz .

2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ubplanet.pl/uploads/images/UBPlanet-1340648838-U16821.jpg)

_Ocean_
25-06-2012, 20:37
A na tym drugim to aż razi obróbka zdjęcia! Mam tu na myśli obrzydliwe halo wokół tych Państwa. Znowu jakiś drągal - przeszkadzajka. Gdyby nie halo, drągal i prześwietlona twarz tamtego Pana - całkiem dobre. Tylko ciut krzywo <hic!>

Ale, ale! Zauważyłem, że tu na Nikoniarzach nawet dobre zdjęcia po gradobiciu agresywnych komentarzy okazują się idiotycznymi, chaotycznymi pstrykami człekokształtnych - uważam, że często niesłusznie. Dla Tamtych Państwa - wspaniała pamiątka. Arcydzieło - napewno nie. Jak żadne z prac zamieszczanych tu na forum. Dlatego ja na tak.

rafal1980
25-06-2012, 20:40
Nie leży mi taka obróbka. Kwestia gustu pewnie, ja nie byłbym zadowolony otrzymując takie zdjęcia ;)
Czekam na kolejne z tej serii, liczę, że się rozkręci ;)

dziadzior
25-06-2012, 20:45
napisałem wyżej , ze mieliśmy bardzo ograniczony czas , tylko 25 minut ;] Nie mielismy czasu na szukanie miejsca gdzie kawałek czegoś nie wchodziło by nam w kadr , bo bym skonczył na dwóch klatkach . Prześwietlona twarz ? Klatki robione w pełnym słońcu i niestety czasy 1/8000 jak widać nie starczyły .

Dodam , że to moja druga sesja narzeczeńska i niebawem drugi ślub i zdaje sobie sprawe , ze nikogo nie położę na kolana obróbkowo/kadrowo/technicznie . Uczę się:)

_Ocean_
25-06-2012, 20:49
Zdarza się. Aczkolwiek taka rada ode mnie odnośnie obróbki - gdy poprawiasz ekspozycję, rób to ręcznie (może korzystasz z automatów?), a zarazem dokładniej. Po prostu to halo spełnia zadania - para się wyróżnia - ale moim zdaniem nie pasuje i wskazuje na błąd w sztuce. Nie mówię zawsze - ale w tym wypadku na bank.

dziadzior
25-06-2012, 21:12
Nie nie korzystam z Autokontrastów/ekspozycji i innych rzeczy takich . Być może zbyć mocno całe otoczenie w stosynku do samej pary sciemniłem .

Dzięki za opinie .

durom
26-06-2012, 11:06
Jak dla mnie zbyt agresywna ta obróbka. Za mało Wrocławia albo zły tytuł.
To że mieliście mało czasu na wybór pleneru nie usprawiedliwia faktu że te badyle, słupy znalazły się w kadrze i przeszkadzają.

mihow
27-06-2012, 22:31
Na jedynce przeszkadza mi odblask...
Na drugim zdjęciu przeszkadza mi ten badyl po lewej stronie...

genghiskhan
28-06-2012, 22:03
Masz Fx-a i takie koszmarki robisz? Z całym szacunkiem ale, albo masz zjechany wzrok albo monitor. Poza tym kadry nieprzemyślane, wystająca latarnia z głowy, na 1 planie coś co mocno odwraca uwagę - no słabo.

RomanZWrocławia
29-06-2012, 08:34
Co sp... to już Koledzy napisali. Nie znam całego materiału z tej sesji, ale na tych pokazanych jest coś co Ci się udało. Ludzie wyglądają na tych zdjęciach naturalnie, swobodnie, ładnie i atrakcyjnie. Na pytanie czyja to zasługa: świetnych modeli, fotografa z taką wizją, lub właśnie bez jakiegokolwiek pomysłu na zdjęcia odpowiesz sobie sam.
Masz kiepskie kadry, z obróbką z kosmosu a ludzie na zdjęciach przyciągają radością i szczęściem

genghiskhan
29-06-2012, 08:39
[...]Masz kiepskie kadry, z obróbką z kosmosu a ludzie na zdjęciach przyciągają radością i szczęściem

Nie bardzo rozumiem. Sami ludzie na fotach niczego moim zdaniem nie przyciągają. Właśnie przez koślawe kadry i koszmarną obróbkę nie mam ochoty na więcej.

mihow
29-06-2012, 08:44
Masz Fx-a i takie koszmarki robisz? Z całym szacunkiem ale, albo masz zjechany wzrok albo monitor...

I gdzie tutaj szacunek dla drugiej osoby? To, że kogoś stać na FX to jego sprawa... Jeżeli ma FX'a to musi od razu robić super hiper zdjęcia? Litości... Od kiedy to FX jest miernikiem profesjonalizmu? Człowiek się uczy i na pewno tego typu komentarze nie nakierują go odpowiednio. Trochę więcej ogłady. Takie komentarze nic nie wnoszą do dyskusji a świadczą tylko o braku kultury...

Sorry, ale krew mnie zalewa jak czytam coś takiego...

genghiskhan
29-06-2012, 09:04
I gdzie tutaj szacunek dla drugiej osoby? To, że kogoś stać na FX to jego sprawa... Jeżeli ma FX'a to musi od razu robić super hiper zdjęcia? Litości... Od kiedy to FX jest miernikiem profesjonalizmu? Człowiek się uczy i na pewno tego typu komentarze nie nakierują go odpowiednio. Trochę więcej ogłady. Takie komentarze nic nie wnoszą do dyskusji a świadczą tylko o braku kultury...

Sorry, ale krew mnie zalewa jak czytam coś takiego...

Nie dorabiaj ideologii do tego co napisałem.
Szacunek to trzeba mieć do klientów, bo robienie takiego kiczu to całkowity brak szacunku. A jak się czegoś nie potrafi to nie powinno się pakować w to rączek.
To tak jakbyś poprosił kafelkarza o zrobienie łazienki, a ten przyszedł by napity i zrobił ją z materiałów z odzysku i powiedział, że jest okej.
Fotografia to sztuka, to rzemiosło. Ja wiem, że każdy się może uczyć, ale później wychodzi na to, "że młodym się podobało" i zamiast się starać delikwent tkwi w miejscu i robi dalej koszmarki.
Nigdzie nie napisałem, że mając FX robimy zajebiaszcze foty. To jest nonsens. Ja widzę tu niezłe przepały, straszny kontrast - w efekcie koszmarną obróbkę - i takie są fakty, jak kogoś to obraziło no to chyba powinien zasięgnąć porady psychologa.
FX daje sobie świetnie radę w kiepskich warunkach, ostre światło lub egipskie ciemności - tutaj, zamiast wykorzystać tego potencjał stało się zupełnie inaczej. Nie wiem czego to jest efektem, ale widziałem dużo prac obrabianych na jakiś złomiastych monitorach i skutki były podobne. Inna sprawa to ślepota i brak wyczucia.
Czy to jest obraźliwe? Niedługo na tym forum będzie można jedynie chwalić, a krytyczne komentarze trzeba będzie pisać co najmniej językiem Mickiewicza.

mihow
29-06-2012, 09:15
Czy to jest obraźliwe? Niedługo na tym forum będzie można jedynie chwalić, a krytyczne komentarze trzeba będzie pisać co najmniej językiem Mickiewicza.

To co teraz napisałeś oczywiście nie. To jest właśnie konstruktywna krytyka... Zgadzam się z Tobą.
Nie mogłeś tego napisać od razu zamiast tych dwóch pierwszych zdań wcześniej? Krytyczny komentarz przecież nie musi być obraźliwy...

genghiskhan
29-06-2012, 09:18
To co teraz napisałeś oczywiście nie. To jest właśnie konstruktywna krytyka... Zgadzam się z Tobą.
Nie mogłeś tego napisać od razu zamiast tych dwóch pierwszych zdań wcześniej? Krytyczny komentarz przecież nie musi być obraźliwy...

W pierwszym komentarzu było dosadniej ale zawarłem tam wszystko co chciałem. Jeszcze raz powiem, jeśli kogoś to obraziło to jest widocznie osobą bardzo wrażliwą. Ogólnie wypowiadanie się w necie niedługo będzie ciekawie wyglądało :P Nie będzie można nazwać rzeczy po imieniu, bo przecież można kogoś urazić. Ale to co pisałem wcześniej, na miejscu tych modeli też bym czuł się urażony - poziomem tych fotografii.

RomanZWrocławia
29-06-2012, 12:40
genghiskhan (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=29806) napisał
"Nie bardzo rozumiem. Sami ludzie na fotach niczego moim zdaniem nie przyciągają. Właśnie przez koślawe kadry i koszmarną obróbkę nie mam ochoty na więcej"
ja też nie mam ochoty na więcej takich zdjęć, ale fajni żywi ludzie ...."gadają?" do mnie z tych zdjęć. Cała koślawość i nieporadność techniki fotograficznej autora zdjęć nie zdołała tej energii, naturalności zatłuc. I tyle. I nadal jestem ciekaw ludzi z fotografii. Fotograf ani temu nie pomógł, ani nie zdołał przeszkodzić.