Zobacz pełną wersję : Zakupy na ebay
Pierwszy raz bede to robil i od razu kilka przedmiotow (od jednego uzytkownika). Pytanie wiec do obeznanych w temacie; jak sie to odbywa w kontekscie ograniczenia kosztow zakupow? Jesli sprzedawca umozliwia ograniczenie kosztow do jednej przesylki (zapakowanie w jednej paczce), jak to wyglada podczas licytowania/kupowania – jesli chodzi o zaplate w serwisie (via PayPal)?
Sprzedający musi oferować zniżkę zryczałtowanych kosztów wysyłki.
W zakładce "wysyłka i płatność" powinna być podana cena za "Każdy dodatkowy przedmiot"
i taką cenę za dodatkowy przedmiot naliczy PayPal.
Ale trzeba to zrobić nie zamykając sesji, to znaczy że po zakupie pierwszego przedmiotu klikamy na "kup inne przedmioty tego sprzedawcy"
i dopiero na końcu po przejściu do zakładki zapłać, PayPal sumuje kwotę pierwszego przedmiotu w 100% a następne wg ceny za "Każdy dodatkowy przedmiot".
Po zamknięciu sesji danego przedmiotu i ponownym wejściu i np. ponownym zakupie tego samego przedmiotu
PayPal policzy wszystko osobno czyli 100% kosztów przesyłki za każdy przedmiot.
Często można się dogadać i poprosić sprzedającego o wystawienie jednej aukcji z kilkoma przedmiotami, które cię interesują.
Sprzedający wystawia taki secik, który jest widoczny tylko i wyłącznie przez ciebie,
z jednym kosztem przesyłki.
Woldemorth, ogromne dzieki za tak dokladna instrukcje!
Nawet po zakupie można poprosić o połączenie kilku pozycji w jedną pozycję i podanie kosztów wysyłki. Jest to standardowa opcja (czyli klikasz i samo się wysyła, nie trzeba znać języka).
Boryszuk
25-06-2012, 11:46
Dokładnie. Po zakupie nie płać od razu tylko 'zażądaj' faktury/zniżki. Jest gdzieś opcja (niestety, z pamięci nie napiszę gdzie), która daje sprzedawcy możliwość ręcznego wpisania ceny.
miron19j
25-06-2012, 11:49
czasem jest od razu z opcją na wpisanie ręczne ceny przesyłki
czasem jest od razu z opcją na wpisanie ręczne ceny przesyłkiAle jak? Ja, jako kupujacy mam wpisac ile kosztuje wysylka? :)
Po zakupie zaloguj się do ebay.pl, zaznacz pozycję i kliknij "poproś sprzedawcę o podanie łącznych kosztów przesyłki" (pisze z pamięci). Na jakiś czas dostaniesz nową fakturę do opłacenia.
http://pages.ebay.com/help/pay/paypal.html - ostatnia pozycja.
miron19j
25-06-2012, 11:56
Ale jak? Ja, jako kupujacy mam wpisac ile kosztuje wysylka? :)
tak. W opisie aukcji jest podane ile kosztuje wysyłka np. do USA 15 USD, do Kanady 20 USD, do Europy 30 USD.
Wtedy wybierasz, ile płacisz za przesyłkę. W PayPalu otwiera się okienko/pole do wpisania kwoty. Pozwala to połączyć płatność za kilka przedmiotów.
Albo po naszemu http://pages.ebay.pl/help/pay/paypal.html
Samemu bym nie wpisywał. Jeśli przedmioty są spore, to łączna przesyłka może być sporo droższa.
tak. W opisie aukcji jest podane ile kosztuje wysyłka np. do USA 15 USD, do Kanady 20 USD, do Europy 30 USD.
Mam konto na ebay.pl, wiec jakby automatycznie przyjmowany jest kraj wysylki. Kazdy przedmiot ma inna cene wysylki. I tak, dla jednego z nich:
USPS First Class Mail International – 6$ – Polska – kazdy kolejny przedmiot: bezplatnie
USPS Priority Mail International – 26$ – Polska – kazdy kolejny przedmiot: bezplatnie
Oczywiscie wybieram te 6$ (taka tez cena stoi na stronie glownej przedmiotu).
Rozumiem wiec, ze przeprowadzajac zakupy w jednej sesji, wybieram najpierw dla pewnosci przedmiot o najwyzszej cenie przesylki, a pozniej kolejne, ktore maja nizsza cene, zeby utrzymac zalozenie sprzedawcy, ze „kazdy kolejny przedmiot jest wysylany bezplatnie"?
Wtedy wybierasz, ile płacisz za przesyłkę. W PayPalu otwiera się okienko/pole do wpisania kwoty. Pozwala to połączyć płatność za kilka przedmiotów.Czyli nie jest to tak jak np. w Allegro i sprzegnietym z nim systemem elektronicznych przelewow, ze kwota do przelewu w systemie bankowym jest automatycznie powiekszana o kwote wysylki, juz na etapie formularza w systemie aukcyjnym?
Boryszuk
25-06-2012, 12:14
Jest, eBay sam sobie zsumuje cene wszystkich przedmiotow i wszystkich wysylek. Ale na tym etapie klikasz 'popros sprzedawce o laczna kwote' lub cos w ten desen (request total from seller w angielskiej wersji) i czekasz az sprzedawca wysle odpowiedz.
Albo po naszemu http://pages.ebay.pl/help/pay/paypal.htmlKurna, instrukcja do zakupu jednego przedmiotu, albo wielu przedmiotow od wielu sprzedawcow, a ja chce akurat za wiele przedmiotow od jednego sprzedawcy. :)
Jest, eBay sam sobie zsumuje cene wszystkich przedmiotow i wszystkich wysylek. Ale na tym etapie klikasz 'popros sprzedawce o laczna kwote' lub cos w ten desen (request total from seller w angielskiej wersji) i czekasz az sprzedawca wysle odpowiedz.Ooo... Juz cos jasniej. Dzieki.
Czy to od procamerarepair? Zwykle nie robią problemów z łączeniem przesyłek, choć kiedyś musiałem prosić 3 razy.
Czy to od procamerarepair? Zwykle nie robią problemów z łączeniem przesyłek, choć kiedyś musiałem prosić 3 razy.Tak – wlasnie od nich.
Kupuj, a potem proś o podanie łącznych kosztów. Pamiętaj, że przesyłka za $6 ma status listu. Nie jest w Polsce rejestrowana (do granicy można ją śledzić).
Jeżeli z USA to podziel przesyłkę, tak aby łączna kwota jednej paczki z przesyłką nie przekraczała 100$
Ps. Ja bym się nie obawiał przesyłki jako listu. Jak nie dojdzie to PayPal zwraca całą sumę.
miron19j
25-06-2012, 13:15
Czyli nie jest to tak jak np. w Allegro i sprzegnietym z nim systemem elektronicznych przelewow, ze kwota do przelewu w systemie bankowym jest automatycznie powiekszana o kwote wysylki, juz na etapie formularza w systemie aukcyjnym?
generalnie jest. Ale czasem nie jest. :-)
Czy to od procamerarepair? Zwykle nie robią problemów z łączeniem przesyłek, choć kiedyś musiałem prosić 3 razy.
Hm, ja czekam na drugą przesyłkę od nich bo pierwsza nie dotarła. Coś mam wrażenie że druga też nie dotrze a sporu już nie założę bo jest na to chyba 30 dni...
Jeżeli płaciłeś PayPal to masz na założenie sporu 45dni od daty dokonania wpłaty.
Hm, ja czekam na drugą przesyłkę od nich bo pierwsza nie dotarła. Coś mam wrażenie że druga też nie dotrze a sporu już nie założę bo jest na to chyba 30 dni...Uuu... No to teraz tez bede zyl w nerwach. :|
Mógłby mi ktoś jeszcze co nieco podpowiedzieć? Wylicytowałem wczoraj 3 interesujące mnie przedmioty. Ebay podsumował mi kwotę do zapłaty za przedmioty i również koszty przesyłki. Pojawił się jakiś automatyczny formularz kontaktowy, z prośbą o podanie kosztów całkowitych. Dopisałem jeszcze zdanie od siebie, że chciałbym poznać koszt wysyłki tej jednej przesyłki z 3 przedmiotami. No i od wczoraj cisza – zero odpowiedzi… Ile mam czasu na opłacenie wylicytowanych gratów i czy muszę to sfinalizować, jeśli sprzedający nie obniży mi kosztów wysyłki (mimo, że ustawieniach konta deklaruje „wysyłka każdego następnego przedmiotu – bezpłatnie”)?
Poczekaj kilka dni. Pamiętaj, że dopiero tam wstają. Jeśli wysłałeś formularz ze strony ebay, to jesteś kryty. Czekasz teraz na odpowiedź sprzedawcy.
A ja właśnie dostałem awizo o przesyłce wysłanej 15.06
Boryszuk
26-06-2012, 15:10
Z mojego doswiadczenia wynika, ze jesli piszesz grzecznie i kulturalnie to nikt nie robi problemow. Nie sadze abys sie awanturowal wiec nie masz sie czym martwic. Teraz pilka jest po stronie sprzedawcy wiec w razie jakiegokolwiek sporu jestes kryty (przy wszelkiej korespondencji via eBay warto zaznaczac opcje 'wyslij kopie na moj e-mail').
RobertMiernik
26-06-2012, 15:50
Jeśli ma zapis o tym, że kolejne przedmioty wysyła w cenie jednego, to przelej po prostu kwotę, którą wyliczyłeś i nie powinno być problemu.
Ale zapis może dotyczyć kilku sztuk z tej samej aukcji. Poza tym na paypal chyba nie da się wpisać mniejszej kwoty.
Uuu... No to teraz tez bede zyl w nerwach. :|
Nie ma potrzeby, wczoraj dotarło (uff). Morał z tego taki żeby nie brać tej najtańszej przesyłki bo to zwykły list jest i nikt za niego nie odpowiada.
Na plus procamerarepair jest to że wysłali zaginioną część jeszcze raz - co prawda dopłaciłem za przesyłkę 17$.
A i odpisują dosyć szybko, tutaj cennik za przesyłkę małej plastikowej części (więc nie wiadomo czy dla większej ilości będzie tak samo):
Upgrade methods of international shipping are the followiong:
Flat-Rate Priority - $17, no tracking, 5-10 day ETA
Priority - $30, tracking, 5-10 day ETA
EMS- $40, tracking, 3-6 day ETA
No i się rozwiązało. Właśnie się pojawiła przekalkulowana faktura. Poprzednie koszty wysyłki (sumaryczne) to ~25$, a teraz za wszystko razem 7$. Płacę i czekam, co będzie dalej. ;)