Zobacz pełną wersję : teatr i fotografia
polivkajan
10-03-2007, 15:32
jestem czechem nistety jesze nieumie pisat poprawnie po polsku,moje pytanie jest o nikon D200 do robienie teatralnych zdiet.Mialem D70 ktory niedawal rady i niesprawdzal sie w teatru czulost ISO wyzej jak 400 naprawdie niedobre zdietia ziarno i tak dalej.Kupilem objektiv AF-S 80-200 2,8f ktory se sprawdza ktory se sprawdza w teatru.Teraz chcem kopit nikona D200 i objektiv AF-S 17-55 2,8f .Jest do dobry pomysl czi nie ?Moj zawod jest scenograf i robie sobie zdietia wlasniej scenografie i kolegow.Chcialem zapitat o mozliwost kontaktu s tim tematem fotografii w teatru problem w sposobu patrzenia na fotografiu w teatru ktory ma ine zasady pokazywania i dokumentacii mialem mozliwost kontaktu s zawodowymi fotografi s gazet ktory niestety maji ine zainteresowiania glownie szybko zrobit dokument aktorow do gazet i pojsz na nastepne zadanie.Dla tego robie sam i znalezlem w tem zainteresowanie.
bukowy dziad
10-03-2007, 15:47
witam
jesli chodzi o wysokie ISO to lepszy od d200 bedzie chocby d50 - sporo od niego tanszy. do robienia samej scenografii (W sensie dokumentacji - bez aktorow i nie w trakcie przedstawienia) to najlepiej uzyc statywu. rozwaz tez nowe fuji s5 lub starsze s3 - przy dosc kontrastowym swietle w teatrze i wielu cieniach powininny sie sprawdzac najlepiej w calym systemie nikona (sa tez swietne na wysokich ISO).
pozdrawiam
ps. spodziewaj sie przeniesienia watku do innego dzialu forum.
Może zacznij od zakupu jasnych obiektywów. Na przykład Nikkory 50/1,4 i 85/1,4, Sigma 30/1,4 pozwolą Ci przy tych samych czasach otwarcia migawki zmniejszyć czułość cztery razy. Czyli nie ISO1600 tylko ISO400. Są tez dużo tańsze Nikory 50/1,8 i 85/1,8 oraz Sigmy ze światłem 1,8. Moim zdaniem te obiektywy w teatrze sprawdzą się lepiej, niż zoomy ze światłem 2,8.
statyw duzo zalatwi! robiles to ze statywem? co do stalek to sa problematyczne, chyba ze szerokie - w przypadku scenografii.
Madmips, ja się staram czytać posty, na które odpowiadam. Jeśli autorowi wątku sprawdził się Nikkor 80-200, to dlaczego mają się nie sprawdzić te obiektywy, o których napisałem?
napisal, ze czai sie na 17-55 i to jest lepszy wybor, z doswiadczenia wiem, ze stalka 50'ka o ktorej piszesz jest niewygodna bo troszke ciasna. skoro juz ma 80-200 to nie polecam 50'ki. Ot co.
P.S.
A ja np. staram się być uprzejmy :P
Tylko jasne stałki.(Max1,8)
Grzegorz
polivkajan
10-03-2007, 17:19
jest to dobry wybor 17-55? staly objektiw bych chtel kopit s 1,4f bardzo szirokontny
bukowy dziad
10-03-2007, 17:34
jeszcze jedno: czasem i na 2.8 glebia ostrosci moze byc za mala, zeby objac np. kilka planow scenografii, w przypadku jeszcze jasniejszych obiektywow to juz w ogole nie ma takiej opcji.
Nikkor 17-55 to bardzo dobry wybór - wiem bo mam i używam. A co do małej głębi ostrości, to po pierwsze - wszystko zależy od stylu fotografowania, a po drugie - dla ogniskowej 50 mm, przysłony f/1,4 i odległości 25 metrów szerokość głębi ostości dla matrycy DX jest większa niż 10 metrów. Zbyt mało dla niewielkiego teatru, który ma salę na 20 rzędów foteli?
polivkajan
11-03-2007, 13:26
dzienky za odpowied na teatr jeden raz mialem leiku s objektiwy i z tego wychodily najlepsze wyniky ostrost i kontrast naprawdie byli najlepsze ale niestety za bardzo drogi sprzent na mie.Ktory staly szirokontny objektiew by pasowal na blizke plany?
polivkajan
11-03-2007, 13:43
co se spotkat w poznaniu bendu ve wtorak i pogadat na miescu.Znawiam tam speaktakl w teatru polskim zabacz na jejich stronu robilem tam speaktakle HISTERIKON,KRAWIEC i teraz robie tam s direktorem MEWU premiera zaczatkem maja bendu tam czensto pokazem ti na miescu o co mie chodi.Nierobie tam dekoracii jak za zwyczaj sie tutaj w polsce widzi robie dosyc na warunki polska experimentowo glownie robie sie swiatlem.pozdrawiam i ufam do zabaczenia w poznaniu
bears_company
12-03-2007, 00:06
Może zacznij od zakupu jasnych obiektywów. Na przykład Nikkory 50/1,4 i 85/1,4, Sigma 30/1,4 pozwolą Ci przy tych samych czasach otwarcia migawki zmniejszyć czułość cztery razy. Czyli nie ISO1600 tylko ISO400. Są tez dużo tańsze Nikory 50/1,8 i 85/1,8 oraz Sigmy ze światłem 1,8. Moim zdaniem te obiektywy w teatrze sprawdzą się lepiej, niż zoomy ze światłem 2,8.
Hmmm co do Zoomu i światła to nie jest to takie proste. Powiązane to jest z odległością od sceny! Jak odległości sa olbrzymei to ja znowu preferował bym wiekszy lecz ceimniejszy (niestety) zoom. Jednakże system VR obowiązkowo.
Hmmm co do Zoomu i światła to nie jest to takie proste. Powiązane to jest z odległością od sceny! Jak odległości sa olbrzymei to ja znowu preferował bym wiekszy lecz ceimniejszy (niestety) zoom. Jednakże system VR obowiązkowo.
Co tu dużo gadać. Weź taki ciemny zoom z obowiązkowym VR i spróbuj. Póżniej weź jasną stałkę i też spróbuj. Porównaj efekty, to może skończą się te genialne pomysły.
slawi_3000
18-03-2007, 21:43
jest to dobry wybor 17-55?
Do fotografii teatralnej tak, ale musisz się wówczas liczyć z bliskim podejściem do sceny. IMO lepszy byłby zakres 28-70/2.8. Możesz wówczas robić zdjęcia na próbach z odejściem pozwalającym na dyskretną obecność (4-6 rząd krzeseł). Stabilizacja jest OK, ale nie jest konieczna. Przy dobrym 2.8 w szczątkowym świetle można bez stabilizacji robić ujęcia statyczne:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img370.imageshack.us/my.php?image=img8967psni22tnie7.jpg)
dynamiczne:
źródło (http://img509.imageshack.us/my.php?image=img9009tnkx6.jpg)
a zakres 50-70 wykorzystać do zbliżeń:
źródło (http://img382.imageshack.us/my.php?image=img8877atneo5.jpg)
Jeszcze lepsze odejście, no i możliwość ujęć twarzy, daje 70-200/2.8.
Pozdrawiam
oj, ja z fotografowaniem w teatrze miałam dużo gorsze doświadczenia...
zależy co rozumieć pod pojęciem "światło szczątkowe" - bo mam wrażenie że to światło przy którym ja miałam przyjemność próbować zrobić jakieś zdjęcia - było tragiczne...(bardzo słabe) - i niewiele zmnieni tutaj pewnie fakt, ze przy ogniskowych podobnych jak podałeś (bo 28-80) światło miałam nieco gorsze - bo 3.5... - czułość zmuszona byłam ciągnąć najwyżej jak można - zdroworozsądkowo - oczywiście - tak do max. 1200 ("gluty" jakie powstają już przy 1600 są dla mnie nie do przyjęcia...) tak czy inaczej - masakra...
ale doświadczenie - bardzo ciekawe - warto się z takim tematem zmierzyć - polecam! :)
Ps. ja raczej fotografowałam aktorów - do tego w dość ruchliwych ujęciach - z foceniem scenografii powinno być myślę, dużo łatwiej (statyw i takie tam) ;).
tak uważam, tak, tak sądzę -
- dobrze wydasz swe pieniądze
kup aparat, rób nim zdjęcia
efekt będzie do przyjęcia
jednak jakby tu nie patrzeć
robić zdjęcia chcesz w teatrze
tu aparat - do roboty
dobrze musi robić foty.
z ciemnym zoomem, spróbuj triki
z jasną stałką sprawdź wyniki
obiektywy różne zbadaj
z kolegami stąd pogadaj
problem Twój rozwiążą susem
Pozdrawia was nowy user!
nowy user - na tym forum raczej popisujemy się fotkami a nie rymami
bukowy dziad
03-04-2007, 23:25
nowy user - na tym forum raczej popisujemy się fotkami a nie rymami
buahahaha, to sie nazywa usadzic szczawika* w miejscu;)
znamienne, ze na forum neostrady spolecznosc klimat podchwycila i rymowany watek rozwinela do 3 stron (kaleczac przy tym sztuke niemilosiernie nietrzymaniem liczby sylab w wersach;) )
*bez urazy ofcorz;)
A może to ten sam od neostrady? ;-)
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9364)
witaj o2onk :)
A może szuka forum Mickiewicza. :)
big lebowski
02-05-2007, 14:03
Przy dobrym 2.8 w szczątkowym świetle można bez stabilizacji robić ujęcia statyczne:
źródło (http://img370.imageshack.us/my.php?image=img8967psni22tnie7.jpg)
Jak sądzicie - jakim obiektywem i puszką było wykonane to zdjęcie?
i czy ewentualnie D80+nikkor 60/2.8 jest w stanie wyprodukować taką jakość zdjęcia jak to powyższe? Rozumiem, że zdjęcie wykonane z dosyć krótkim czasem (wszak osoby są ostre, a nie sądzę aby wszystkie na raz zamroziły swoje ruchy - zwłaszcza ta dziewczyna, która najwyraźniej gdzieś idzie :-).
bukowy dziad
02-05-2007, 14:59
i czy ewentualnie D80+nikkor 60/2.8 jest w stanie wyprodukować taką jakość zdjęcia jak to powyższe?
jak powiedzial slepy dzokej na wielkiej pardubickiej: "nie widze przeszkód"
:)
A może szuka forum Mickiewicza. :)
...na Twoim miejscu nie wyrażałbym się brzydko w wątku założonym przez Czecha... :)
Jak sądzicie - jakim obiektywem i puszką było wykonane to zdjęcie?
Canon EOS 30D, ISO1600, przysłona 2.8, czas 1/200". Masz w EXIFie.
big lebowski
02-05-2007, 17:45
Canon EOS 30D, ISO1600, przysłona 2.8, czas 1/200". Masz w EXIFie.
taaaa....tak się zapatrzyłem w tą fotkę, że zapomniałem o exife :-)
canon powiadasz....iso 1600 .... no to po ptakach, jak to mówią starzy wyjadacze okruszków.
ciekawe tylko jakim to obiektywem było robione (43mm = czyżby jakaś stałka 28/2.8 ?) ? Ale pewnie autor zdjęcia już dawno odszedł na ciemniejszą stronę eos-mocy....
...na Twoim miejscu nie wyrażałbym się brzydko w wątku założonym przez Czecha... :)
Oj... :lol:
*Może wypatruje forum Mickiewicza!
Ot!
ja tylko chciałem powiedzieć że to światło to nie było szczątkowe na tych zdjęciach