PDA

Zobacz pełną wersję : odwrotne mocowanie - 1 obiektyw a 2 obiektywy

~lxs
24-06-2012, 10:48
Witam,
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś taniego zestawu na początek przygody z makro, i zrodziły mi się w głowie 2 pomysły, chciałbym jednak rozwiać kilka wątpliwości z nimi związanych:

1 zestaw:
Do body podpinam normalnie 85/1.4, a do niego odwrotnie Heliosa 44M 58/2
-rozumiem, że będzie działał pomiar światła
-domyślam się, że pojawi się w takim zestawieniu winieta? (a raczej brak krycia całego kadru)
-jak się ma maksymalna skala odwzorowania w stosunku do zestawu 2?
-jak się ma minimalna odległość ostrzenia w stosunku do zestawu 2?
-o ile większa będzie strata światła niż w 2 zestawie?

2 zestaw:
Do body podpinam jedynie odwróconego Heliosa 44M 58/2
-pomiaru światła nie ma, ale to nie jest jakiś ogromny problem
-domyślam się, że kryje cały kadr?

W tej chwili przychylam się ku 2 rozwiązaniu, bo pomiar światła nie jest mi niezbędny. Zastanawia mnie jednak głównie różnica w odległości ostrzenia między tymi zestawami i skala odwzorowania. Dzięki za pomoc :)

markB
24-06-2012, 14:16
1. - tak
- oczywiście, będzie krążek w wizjerze
- obliczasz ze wzoru: ogniskowa głównego obiektywu/ogniskowa dołączonego obróconego obiektywu czyli 85 : 44 i ok. 2 : 1
- to trzeba sprawdzić praktycznie dla tego zestawu szkieł
2. - kryje
- skala ok. 1 : 1 (nieco mniej), ale jeśli umieścisz go odwrotnie na mieszku to do ok. 3.5 : 1.

Pierwszym zestawem trudno się posługiwać, zwykle umieszcza się go na szynie i ogniskuje przez poruszanie pokrętłem.

Niestety, nie pamiętam jakie są odległości robocze, może ktoś inny pomoże.

Fludi
24-06-2012, 17:58
W pierwszym przypadku największy minus takiego fotografowania to dosyć sporych rozmiarów "obiektyw", przez co czasami ciężko się fotografuje. I jak chcesz doświetlić kadr w grę wchodzi tylko zewnętrzna lampa błyskowa, która jest gdzieś bliżej kadru, bo taka luneta trochę zasłania.
Tutaj masz trochę teorii: http://chomikuj.pl/H0akina/E-booki-+Fotografia/Makrofotografia,148533987.PDF.

~lxs
25-06-2012, 22:54
Dziękuję za odpowiedzi, sporo mi pomogły.
Postaram się poszukać sklepu gdzie wszystko będzie na stanie i przetestować różne możliwości