PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 85 mm 1.8 D na DX - jaka osłona?

paul.g.85
22-06-2012, 14:45
Witam

Zakupiłem osłonę do mojego szkła. Jednak dopiero po czasie dowiedziałem się że do używania Nikkora 85 1.8 D na DX potrzebuję innej osłony. Oryginalna osłona HN-23, czyli taka jaką nabyłem podobno sprawdza się tylko gdy używamy tego obiektywu na FX.

Co więc zrobić teraz?
Z tego co zdążyłem temat ogarniać to np. do niektórych szkieł dodawane są adaptery które pozwalają użyć danej osłony gdy szkło używane jest na DX (przykład Sigma 85 mm 1.4).

Nie zawracał bym gitary wam gdyby to nie był problem ale z tego co wiem to ten obiektyw najlepiej używać właśnie z osłoną przeciwsłoneczną żeby jego wady się nie uwydatniały zbytnio na zdjęciach.

Badyl81
22-06-2012, 14:50
A winietuje Ci z tą osłoną którą posiadasz?

paul.g.85
22-06-2012, 14:57
A winietuje Ci z tą osłoną którą posiadasz?

Ja żadnej winiety nie dostrzegam...
Bardziej mi chodziło czy osłona będzie wystarczająco dobrze spełniać rolę jaką osłona powinna spełniać...

Badyl81
22-06-2012, 15:04
Będzie. Nie zapominaj, że na DX widzisz tylko część z kadru FX, więc osłona będzie jak najbardziej ok. Mam na myśli to, że jak spełnia swoje zadanie na FX to na DX tym bardziej :]

TOP67
22-06-2012, 15:31
Wręcz przeciwnie. Osłona na DX może być dłuższa/węższa. Ale aą też można stosować, tylko w skrajnych przypadkach (słońce na brzegu kadru) będzie różnica.

Me_how
22-06-2012, 15:45
Będzie. Nie zapominaj, że na DX widzisz tylko część z kadru FX, więc osłona będzie jak najbardziej ok. Mam na myśli to, że jak spełnia swoje zadanie na FX to na DX tym bardziej :]

Niezupełnie. A w zasadzie dokładnie przeciwnie. Osłony obiektywów FX przewidziane są na pole widzenia dla pełniej klatki. Natomiast obiektyw założony na korpus DX ma te kąty mniejsze. Co za tym idzie lepiej dopasowana osłona może być dłuższa.
Jako przykład weźmy sigmę 70-200 OS. Dla FX pole wynosi 34,3-12,3 stopni. Dla DX odpowiednio: 22,9-8,1. Dlatego też konstruktorzy tego obiektywu wymyślili dokrętke (przedłużkę) do osłony aby lepiej dopasować ją do pola widzenia właściwego dla formatu DX.

Konkluzja: osłona przewidziana do DX będzie lepiej chronić niż osłona FX. Natomiast różnica będzie występować jedynie dla tych kilku stopni pola widzenia, w którym musi znajdować się żródło światła powodujące powstawanie odblasków. Myślę, że w praktyce liczba takich przypadków jest mocno ograniczona i można problem sobie odpuścić.

Edit: TOP był szybszy :-)

paul.g.85
22-06-2012, 16:33
No właśnie o to mi chodziło że miałem podejrzenia że przydała by się trochę dłuższa osłona przeciwsłoneczna tak jak to widać tu:
http://kurtmunger.com/sigma_85mm_f_1_4_ex_dg_hsmid309.html

Niestety nie mogę znaleźć nic takiego na Nikkora 85 1.8 D. Mocowanie osłony jest inne niż u Sigmy więc ta od Sigmy nie będzie pasować.
Gdyby ktoś trafił w Internecie na coś w stylu przedłużenia osłony które podpasuje to byłbym wdzięczny za info. Jeśli nei to jakoś może przeżyję ;)

A teraz taki OT.
Jak wy sobie radzicie z tą upierdliwą wkręcaną osłoną przeciwsłoneczną w tym Nikkorze?
Nie chce mi się za każdym razem przykręcać osłony. W każdym z pozostałych obiektywów dekielek mogę zakładać sobie z założoną osłoną i odwrotnie. Widziałem że czasem ludzie zatykają osłonę jakimś większym dekielkiem.
Podpowie ktoś jakiś pomysł? Dekielek musi być większy niż 62 mm...

tito86
22-06-2012, 18:21
przecież da się założyć oryginalny dekielek jak jest osłona założona...
dekiel 77mm pasuje. przynajmniej Hamy...

tomek67
22-06-2012, 18:53
Miałem 85 1.8D.
Tą osłonę miałem założoną non stop, nie zdejmowałem jej.
Oryginalny dekielek Nikona zakładałem bezproblemowo.
Fakt, ze miałem założony filtr UV, ale to chyba nic nie zmienia.
Moim zdaniem nie warto kombinować i szukać czegoś lepszego.
Widziałem 2-3 chińskie zamienniki do innych obiektywów i wyglądało to kiepsko (może źle trafiłem).

TOP67
22-06-2012, 19:30
Jako przedłużenie można użyć 3-4 filtrów 62mm (najlepiej wytłuczonych). Tylko po co?
A oryginalny dekielek bez problemu zakłada się na osłonę, której nie ma sensu odkręcać.

paul.g.85
22-06-2012, 22:00
No ja nie wiem jak wy zakładacie ten dekielek bo ja ni jak go założyć nie mogę gdy mam osłonę...
Otwór dekielka jest mniejszy niż 62 mm - z tego by wynikało...
Trzeba będzie 77 mm nabyć ;)

TOP67
22-06-2012, 22:53
A kupiłeś oryginalną (metalową) czy plastikowy zamiennik? Na oryginalną bez problemu wchodzi oryginalny dekielek 62.

paul.g.85
23-06-2012, 04:56
Nie no tak jak pisałem jest oryginalna nikonowska z metalu oczywiście, nie jakaś podróbka z Chin ;)

sebar1
23-06-2012, 08:22
Nie zawracał bym gitary wam gdyby to nie był problem

ale to nie jest żaden problem...
połowa forum ten obiektyw na DX miała i nikomu to nie przeszkadzało.

No ja nie wiem jak wy zakładacie ten dekielek bo ja ni jak go założyć nie mogę gdy mam osłonę...

no my nie wiemy jak Ty to zakładasz ale może próbujesz go na osłonę zamiast na obiektyw wewnątrz osłony zakładać?
no bo w czym ta osłona niby przeszkadza?
znalezione w necie zdjęcie (http://farm2.staticflickr.com/1312/1249769778_a5c4e87fab_z.jpg?zz=1)

paul.g.85
23-06-2012, 09:42
no my nie wiemy jak Ty to zakładasz ale może próbujesz go na osłonę zamiast na obiektyw wewnątrz osłony zakładać?
no bo w czym ta osłona niby przeszkadza?
znalezione w necie zdjęcie (http://farm2.staticflickr.com/1312/1249769778_a5c4e87fab_z.jpg?zz=1)

Nie wiem, moja osłona wygląda identycznie.
Może ja mam inny dekielek w takim razie. Widziałem te szkło z różnymi dekielkami, więc wydaje mi się że są dwie wersje dekielka? Moja widocznie nie pasuje... Ale z ciekawości testowałem dekielek od Tamrona który przypomina budową właśnie (drugą wersję dekielka) i też nie pasował.

Mniejsza o to...
Dekielek 77 mm zamówiony.

ziever
23-06-2012, 10:33
1.Do HN-23 pasuje dekielek 77mm jak już wiadomo
2.Na DX używałem połączonych osłon - oryginalnej oraz tej od 50mm 1.4 G, idealnie osłania

paul.g.85
23-06-2012, 12:10
2.Na DX używałem połączonych osłon - oryginalnej oraz tej od 50mm 1.4 G, idealnie osłania

A jaki je połączyłeś jeśli można spytać ? :D

zoom2
23-06-2012, 23:05
paul.g.85b zacznij robic fotki i to inne niz fortki kredek i bateryjek to zrozumiesz ze jako oslona to dobrze sprawdzaja sie oslony dedykowane i damskie stringi z rownym skutkiem.
stringi sa fajniejsze bo ladniej pachna.

paul.g.85
23-06-2012, 23:54
paul.g.85b zacznij robic fotki i to inne niz fortki kredek i bateryjek to zrozumiesz ze jako oslona to dobrze sprawdzaja sie oslony dedykowane i damskie stringi z rownym skutkiem.
stringi sa fajniejsze bo ladniej pachna.

Bardzo głęboki ten komentarz... Mimo wszystko dziękuję za odwiedziny. Pozdro

PS. Dla Twojej wiadomości to ja zdjęć testowych nie robię, jedyne co kiedyś sprawdzałem to czy AF nie ma BF albo FF na początku po kupnie każdego szkła i tyle. Takie uogólnienie i wrzucenie wszystkich do jednego worka (worka testerów fotografujących tylko bateryjki) nie świadczy zbyt pozytywnie o Twoim poziomie... ;)

Lucas Z
27-06-2012, 10:11
Na DX-ie na 85 1.8 D mam normalnie HN-23 założoną i wsio jest ok

Badyl81
27-06-2012, 11:37
Wręcz przeciwnie. Osłona na DX może być dłuższa/węższa. Ale aą też można stosować, tylko w skrajnych przypadkach (słońce na brzegu kadru) będzie różnica.

Przepraszam, że wprowadziłem w błąd, myślałem odwrotnie, że koledze winietuje albo coś. Używam dedykowanej osłony i MZ sprawuje się bardzo dobrze, w zasadzie to jej nie odkręcam od obiektywu :)

ziever
30-06-2012, 12:36
A jaki je połączyłeś jeśli można spytać ? :D

Techniką CTI - Czarna Taśma Izolacyjna :D

galaza
06-11-2013, 21:29
Odświeżając wątek, nie chcę mnożyć kolejnego.
Chcę dokupić do tego szkła osłonę i zastanawiam się nad takim małym tulipanem "easy clip" zamiast zamiennikaHN-23, podoba mi się możliwość łatwego demontażu i przy nikkorze 24mm nieźle się sprawdza.
Jest sens czy to tylko +10 do lansu?