Zobacz pełną wersję : Przycisk blokady obiektywu
Stalo sie – nie wiedziec jakim cudem – jednak wyskoczyl ze swojego gniazda i wystawal na pare mm. W czasie roboty nie bylo jak go zabezpieczyc, a ze sprawial wrazenie, ze mimo wszystko trzyma sie mocno – jakos specjalnie sie tym nie przejalem. W ktoryms momencie wypadl – nie wiedziec gdzie i kiedy. Zadzwonilem do znajomego serwisanta, a ten rozlozyl rece twierdzac, ze nie ma go skad zdobyc. No nic. Wyslalem maila z prosba o umowienie terminu naprawy do serwisu Nikona. Pan oddzwonil i ustalilismy termin. Nie zastanawialem sie nad cena, ale cos mnie tknelo i na koniec rozmowy zapytalem o szacunkowy koszt. Jak to uslyszalem, to chyba panu po drugiej stronie bebenki nadwyrezylem…
– „ILE?!”
– „Nooo… 700-800 zł… ale wie pan, przy tej operacji trzeba zerwac gumy i zalozyc nowe…”
Rynce mnie opadli… :(
W ramach NPS taka cena?? Teoretycznie i praktycznie jedna wymiana gum w roku jest za darmo więc powinno być taniej, chyba że już w tym roku wymieniałeś gumy.
W ramach NPS taka cena?? Teoretycznie i praktycznie jedna wymiana gum w roku jest za darmo więc powinno być taniej, chyba że już w tym roku wymieniałeś gumy.Nigdy nie wymienialem gum, ani nawet aparatow do czyszczenia im nie dawalem. Aaaa... przepraszam. Przyslali mi gume do 24-70, wiec pewnie limit juz wykorzystalem. :)
Darmowa jest jak wymieniasz w ramach corocznego czyszczenia sprzętu;
jak wymieniają ze względu na "konieczność" nowych przy składaniu po naprawie - płacisz.
Przynajmniej tak było kilka lat temu jak naprawiałem d2hacza.
Darmowa jest jak wymieniasz w ramach corocznego czyszczenia sprzętu;
jak wymieniają ze względu na "konieczność" nowych przy składaniu po naprawie - płacisz.
Przynajmniej tak było kilka lat temu jak naprawiałem d2hacza.
Przy wymianie gniazda w D700 jakies 4miechy temu (ulamany pin) nie policzyli mi za wymiane gum - poprosilem tez o darmowe czyszczenie przy okazji.
Pewnie jest po prostu inaczej ze szklami ;/
Pewnie jest po prostu inaczej ze szklami ;/Ale przycisk blokady obiektywu jest w aparacie a nie w obiektywie. ;)
Przy wymianie gniazda w D700 jakies 4miechy temu (ulamany pin) nie policzyli mi za wymiane gum - poprosilem tez o darmowe czyszczenie przy okazji.
Pewnie jest po prostu inaczej ze szklami ;/
No to dobrze słyszeć, że poprawa jest..
Ze szkłami jest tak samo; raz w roku przysługuje czyszczenie i wymiana gumy (dopiero w tym roku się o tym dowiedziałem i od razu wysłałem wysłużonego 24-70).
Rossi_PL
23-06-2012, 17:14
Parę miesięcy temu wnikliwie przeszukiwałem forumowe archiwum na temat D3, jego wad, zalet i awaryjności. Trochę osób skarżyło się na problemy właśnie z przyciskiem blokady obiektywu. Że trzeba uważnie dokręcać do końca obiektyw, że przycisk nie do końca się "odbija" i nie do końca blokuje szkło, wariowanie AF przez poluzowanie obiektywu, pojawił się nawet post na temat wypadnięcia większego szkiełka z bagnetu podczas pracy... I chyba nie pierwszą osobą jesteś którą to spotkało bo z kilku ogłoszeń jakie dostałem na zakup D3, 2 osoby zgłaszały takową usterkę naprawianą w serwisie.
pojawił się nawet post na temat wypadnięcia większego szkiełka z bagnetu podczas pracy...To byl moj post. :) Przycisk ten po prostu zbyt latwo sie wciska, co skutkuje mimowolnym zwolnieniem blokady, i przy kreceniu zoomem, wykrecenie go z bagnetu.