emet_b
22-06-2012, 14:32
Niestety nigdzie w mojej okolicy nie mogę pomacać porządnych statywów, więc odwołuję się do Waszego doświadczenia.
Zapragnąłem porządniejszego statywu (Slik pro 330dx idzie do żyda), siedzę, czytam i do wyboru mam:
A) Manfrotto 055xprob+804rc2 (cena około 700zł)
B) Benro A-650 EX + HD-38 (cena około 550zł)
Do Manfrotki przekonują mnie:
-zaufanie do marki
-znajomość sprzętu (miałem już kiedyś taki zestaw)
-dobre opinie/niezawodność
Jedyne co mnie od M odstrasza to mały udźwig, przede wszystkim głowicy (4kg). D700+grip+S70-200/2.8 będzie praktycznie na granicy tej nośności (najbardziej boję się trzymania szybkozłączki z body w pionowych kadrach).
Do Benro przekonują mnie:
-dobre opinie w sieci
-cena (choć nie jest tak ważna)
-dwukrotnie większy udźwig zestawu
In minus jest fakt, że nie macałem żadnego z produktów tej firmy i tu liczę na Wasze sugestie.
Rozważam jeszcze ewentualnie zakup 055xprob+ 808rc4, ale to już koszt około 900pln.
Statyw ma mi służyć do:
-plener rzadko, ale jak już to czasami może postać w wodzi, albo piachu
-max założone będzie D700+grip z dwoma aku+S70-200/2.8+SB800
-najczęściej będzie na nim lądował Kiev88 ze szklarnią lub inny średni format, jeśli ma to w ogóle znaczenie;)
Jeszcze jedna ważna info: mam 193cm wzrostu więc chcę dość wysoki statyw-minimum 170-180cm.
Lekki być nie musi, bo większość czasu spędzi podróżując autem ;)
Liczę na Waszą podpowiedź, która z moich dwóch opcji jest lepsza lub może inny zestaw do około 700pln? Acha, głowica 3d, żadnych kulek ;)
Zapragnąłem porządniejszego statywu (Slik pro 330dx idzie do żyda), siedzę, czytam i do wyboru mam:
A) Manfrotto 055xprob+804rc2 (cena około 700zł)
B) Benro A-650 EX + HD-38 (cena około 550zł)
Do Manfrotki przekonują mnie:
-zaufanie do marki
-znajomość sprzętu (miałem już kiedyś taki zestaw)
-dobre opinie/niezawodność
Jedyne co mnie od M odstrasza to mały udźwig, przede wszystkim głowicy (4kg). D700+grip+S70-200/2.8 będzie praktycznie na granicy tej nośności (najbardziej boję się trzymania szybkozłączki z body w pionowych kadrach).
Do Benro przekonują mnie:
-dobre opinie w sieci
-cena (choć nie jest tak ważna)
-dwukrotnie większy udźwig zestawu
In minus jest fakt, że nie macałem żadnego z produktów tej firmy i tu liczę na Wasze sugestie.
Rozważam jeszcze ewentualnie zakup 055xprob+ 808rc4, ale to już koszt około 900pln.
Statyw ma mi służyć do:
-plener rzadko, ale jak już to czasami może postać w wodzi, albo piachu
-max założone będzie D700+grip z dwoma aku+S70-200/2.8+SB800
-najczęściej będzie na nim lądował Kiev88 ze szklarnią lub inny średni format, jeśli ma to w ogóle znaczenie;)
Jeszcze jedna ważna info: mam 193cm wzrostu więc chcę dość wysoki statyw-minimum 170-180cm.
Lekki być nie musi, bo większość czasu spędzi podróżując autem ;)
Liczę na Waszą podpowiedź, która z moich dwóch opcji jest lepsza lub może inny zestaw do około 700pln? Acha, głowica 3d, żadnych kulek ;)