PDA

Zobacz pełną wersję : d3100 + 35mm AFS 1.8 DX problem?

roahn
21-06-2012, 13:33
Czesc,

mam pytanie. mialem d3100 i kupilem nikkora 35mm 1.8 AFS. Niestety po zakupie zauwazylem ze chyba jest jakis problem z autofocusem - zdjecia dosc czesto byly ostre przed punktem na ktory ustawialem ostrosc. na centralnym punkcie do ustawiania ostrosci aparat nie trafia w jakichs 25% przypadkow, dramat zaczyna sie dopiero na najbardziej skrajnych bocznych punktach, gdzie 70-80% zdjec jest nieostra. Zdjecia byly robione na przeslonie 1.8 i 2.0, problem nie pojawia sie jesli robie zdjecia uzywajac live view. Aparat zostal wyslany do nikona - skalibrowali obiektyw i aprat i odeslali spowrotem. Bylo dalej tak samo wiec wyslalem im to znowu, odpisali ze nie widza zadnego problemu i ze AF dziala i w aparacie i obiektywie bez zarzutu. Oczywiscie autofocus dziala tak jak na poczatku.

Co o tym myslicie ? To ja przesadzam i tak po prostu moze byc czy jednak cos naprawde jest nie tak... a jesli tak to co to moze byc ?

Dogi77
21-06-2012, 13:40
Było dużo postów o tym obiektywie jak i pracy pod różnymi puszkami. Nie wiem kiedy stwierdziłeś wadę. Ja dokupiłem ten obiektyw i miałem taki FF że szkoda gadać oddałem do FJ na niezgodność towaru z umoą i jutro idę odebrać (wybrać) nowy :-)

Kuba.No
21-06-2012, 13:45
Moja 35, akurat ma tendencję do ustawienia ostrości za obiektem.
Na szczęście D300s mam możliwość regulacji AF i wartość -4 mi wystarcza.
Skoro jesteś z Krakowa to można się gdzieś umówić i posprawdzać te nasze 35mm.

pioter m
21-06-2012, 14:34
I ja jestem ze wsi Kraka (Ruczaj). Tez mam taki szkielek i d90. Problemow z nimi nie mam.
Mozemy obadac.
Pozdrawiam.

zgera
21-06-2012, 14:58
Aparat zostal wyslany do nikona - skalibrowali obiektyw i aprat i odeslali spowrotem. Bylo dalej tak samo wiec wyslalem im to znowu, odpisali ze nie widza zadnego problemu i ze AF dziala i w aparacie i obiektywie bez zarzutu.

Bo serwis kalibruje body do swojego wzorcowego obiektywu 50 mm na przysłonie f/2,8 i obiektyw do wzorcowego bodu D200 też na przysłonie f/2,8 dla szkieł 1,8.
Ciemne szkła typu N18-105 są kalibrowane na przysłonie f/5,6, taką informację otrzymałem z serwisu po podobnych problemach D5000 + N 35f/1.8 z BF zrobili FF i ciągle twierdzili że jest w porządku.
Możesz jeszcze raz wysłać puszkę z obiektywem i poprosić o kalibrację tego zestawu, na życzenie klienta taka kalibracja w serwisie jest możliwa, nie wiem jaki będzie efekt, ja po drugim razie zrezygnowałem.

neochan
26-06-2012, 19:04
ja kalibrowałem tylko body d5100 i problem zniknął a też miałem podobny

tomek67
26-06-2012, 20:06
Tak jak koledzy pisali Nikon kalibruje przy 2.8
W efekcie przy szkłach 1.4-1.8 daje to na ogół kiepski efekt.
Pytałem przez ciekawość w serwisie Canona i tam mi powiedziano, że oni robią na pełnej dziurze.
Moim zdaniem jak się kupuje body bez mikroregulacji Nikona to zakup jasnych stałek jest czystą loterią.
Sprawdzenie na miejscu w sklepie nie jest takie proste bo działanie AF zależy od odległości/ barwy i intensywności światła
a także wyboru punktu AF, do tego dochodzi "focus shift" i Bóg wie co jeszcze.