Zobacz pełną wersję : odklejona guma w body
Witam. Doczytałem na tym forum że gumę do body D90 można dokupić w serwisie nikona. Może by mi ktoś podpowiedział jakiego kleju użyć żeby solidnie trzymało a zarazem czegoś nie zepsuć np. stopić plastkiku. Kleje zawsze wchodzą w jakąś reakcję. Proszę o podpowiedź może ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dzięki.
Na pewno nie używaj kleju typu super glue, reagują z plastikiem i zostawiają biały osad, bezpiecznym byłby butapren, lub podobny do gumy.
Napisz do serwisu, czytałem gdzieś na forum że serwis sprzedaje takie gumy drogą wysyłkową.
Do gumy w serwisie nikona dokup wklejkę. Napisz do serwisu o podanie ceny gumy i wklejki - wysyłają pocztą.
Guma z taśmą dwustronnie klejącą kosztuje ok 25zł. Nie ma co kombinować z klejem.
Niestety takie taśmy dwustronne nie zdają egzaminu.
Zdają na tyle na ile było to przewidziane ;-). W serwisie zakupisz gumę i dociętą na wymiar wklejkę w postaci taśmy dwustronnej.
Mam to szczęście, że ani w D80 ani w D90 gumy jeszcze mi się nie odklejają ;-)
Gumy się odklejają bo są silikonowe i się rozciągają. A rozciągnięte nie mieszczą się tam gdzie powinny przylegać. Jeśli masz talent to przytnij ją (gumę) i taśma dwustronna na pewno zadziała.
Ja tą rozciągniętą część gumy obciąłem nożyczkami bez odklejania całej. Rok temu. I zapomniałem o problemie. Właśnie sprawdziłem, nie puchnie, nie odchodzi trochę się wytarła od kciuka.
U mnie po półtora roku amatorskiego użytkowania D90 również guma pod kciukiem zaczęła odłazić. Planowałem dać pod nią kropelkę super glue, ale widzę, że to niezbyt mądre posunięcie. Poszukam chyba jakiegoś kleju do gum i sam to zrobię. Co z tego, że kupię nową gumę za 25 zł, jak za rok znów mi zacznie odłazić :).
radius_bo
01-07-2012, 15:03
Takie tanie te gumy?
Ktos na allegro wystawial D200 z wymienionymi gumami w serwisie. Napisal, ze koszt operacji kosztowal 250 zl. Za robocizne sobie tyle licza?
D200 jest cały oklejony, a D90 ma tylko kawałek pod kciukiem.
radius_bo
01-07-2012, 16:32
Czyli mam rozumiec, ze ten kawalek pod kciukiem to jest to co w D200, a reszta to namiastka gumy?
Jak jest w D7000: co jest guma, a co nie?
To jest w D200: http://www.fototech-serwis.pl/pl/rozne/191-nikon-d200.html + guma z tyłu, a to w d90: http://www.dfv.pl/gallery/d/3278493-2/zdj__cie+2+_1000x750_.jpg (pod kciukiem) - tylko kawałek gumy z tyłu.
Ps. Odnośnie d7000 :
Korpus Nikona D7000 przypomina D90, ale różnic w stylistyce i wykończeniach między tymi aparatami jest sporo. Obudowa w nowym Nikonie jest o wiele solidniejsza niż w D90. Jest uszczelniona i wykonano ją ze stopów magnezu oraz wykończono cienką gumowatą okleiną na uchwycie, w miejscu prawego kciuka i z lewej strony aparatu. Z optyczne.pl
radius_bo
01-07-2012, 18:58
Dzieki. Bardzo wyczerpujaca odpowiedz. Juz wszystko wiem:)
Do D90 przykleiłem dwu-składnikowym poxipolem. Lepsze niż z fabryki.
Stach2008
02-07-2012, 07:42
Gumę do D90 dostajesz w serwisie od razu z oryginalną taśmą dwustronną do przyklejenia. To jest cały komplet. Wszystko pasuje idealnie i trzyma się jak fabrycznie więc nie ma sensu kombinować jak niektórzy...
Do D90 przykleiłem dwu-składnikowym poxipolem. Lepsze niż z fabryki.
Ciekawe jak oderwiesz tę gumę w przypadku - nie daj Boże, potencjalnej naprawy sprzętu ;-)
Przecież w D90 guma nic nie zakrywa i nie trzeba jej odrywać przy żadnej naprawie.
Ciekawe jak oderwiesz tę gumę w przypadku - nie daj Boże, potencjalnej naprawy sprzętu ;-)
Jak bym miał myśleć w ten sposób, to na głupie gumy majątek bym wydał. Kupię nową i na ile mi wystarczy ? Znowu rok czasu ? Bez problemu podważasz nożykiem do tapet. Nie takie kombinacje człowiek wyczyniał. Potem znowu przyklejasz i tyle.
Co do gumy,zamówiłem do d80,napisalem maila i oto co odpisali:Tak, do założenia zlecenia potrzebny będzie nr seryjny sprzętu, dane do wysyłki/faktury. Wysyłka kurierem za pobraniem 25zł lub ok 4zł poczta po przedpłacie. Koszt wyklejki ok 30-40zł.Ot i wszystko.Nie potrzeba pchac Aparatu do serwisu.:P
Kup zwykłą taśmę dwustronną za 5 zł a nie kombinuj. Niczego tym nie zepsujesz. Ludzie, nie utrudniajcie sobie życia, jest wystarczająco skomplikowane. Wykażcie się minimalną inicjatywą, zróbcie coś prostego sami.
Jak bym miał myśleć w ten sposób, to na głupie gumy majątek bym wydał. Kupię nową i na ile mi wystarczy ? Znowu rok czasu ? Bez problemu podważasz nożykiem do tapet. Nie takie kombinacje człowiek wyczyniał. Potem znowu przyklejasz i tyle.
Bez przesady. Zarówno D80 jak i D90 używałem po dwa lata prawie codziennie i w żadnym z nich guma nawet na milimetr nie odeszła od body. Podejrzewam, że wyjątkiem nie jestem...a Ty mówisz o majątku ;-).
To chyba jakas plaga... dzis w mojej 90 tez odkleiła sie guma.
. Podejrzewam, że wyjątkiem nie jestem...a Ty mówisz o majątku ;-).
Nie jestes wyjatkiem. U mnie tez wszystko elegancko sie trzyma.
astramus
22-08-2012, 15:41
Co do taśmy dwustronnej to zdecydowanie daje radę. Znajomemu wymieniali gumy w NPS i także użyli taśmy, więc po co przepłacać? Co do wymiany to większa część kosztów to robocizna. I z tego względu warto to także samemu robić. Koszt gum nie jest jakiś kolosalny.
M.
guma jak to guma, w niektórych przypadkach pęka...;) a w niektórych się odkleja ;)
"Znajomemu wymieniali gumy w NPS i także użyli taśmy, więc po co przepłacać?"
I można się za oszczędzoną kasę browara napić. Taka naprawa, to sama przyjemność ;).
"To chyba jakas plaga... dzis w mojej 90 tez odkleiła sie guma."
Pora umierać :)