Zobacz pełną wersję : D7000 - na co zwrócić szczególną uwagę?
rafal1980
21-06-2012, 05:56
Witam, przymierzam się do zakupu Nikona D7000, było o nim głośno, że wadliwy itp. jednak coraz więcej widzę pozytywnych opinii, że wystarczy szczęśliwie trafić na sprawny model i hulaj dusza kadrów szukaj ;)
Tu moje pytanie, na co szczególnie zwrócić uwagę po zakupie puszki? ( temat o tym body ma już prawie 6k postów, będę wdzięczny jak ktoś obeznany w temacie wymieni najczęstsze usterki ).
tomek_bartus
21-06-2012, 06:57
Na dwa pokaźne wątki dotyczące d7k na forum.
poświęć trochę czasu i przeczytaj przynajmniej początki obu wątkow
jest co sprawdzać, na co zwracać uwagę,...
to prawie jak instrukcja z przygodami
...Tu moje pytanie, na co szczególnie zwrócić uwagę po zakupie puszki?...
Ja bym patrzył czy robi zdjęcia - jak tak to ok., jak nie to serwis.
stasio88
21-06-2012, 09:04
Zawsze wydawało mi się że ludzie zwracają uwagę na szczegóły przed zakupem, a nie już po. Zdanie "malkon-a" mówi wszystko. Działa? Fajnie, a jak nie działa to wtedy serwis, nie ma innej opcji:)
Gdy ja kupowałem wybrany aparat (D7000) zwracałem uwagę na:
1) czy działa pokrętło ON/OFF - czy aparat się włącza
2) czy działa główne pokrętło trybów pracy i znajdujące się pod nim mniejsze pokrętło (z blokadą) trybów
3) czy działa główne i pomocnicze pokrętło nastaw
4) czy wyświetlane są informacje na LCD pomocniczym i głównym oraz w wizjerze
5) czy (i jak) działa spust migawki i jaki jest jego skok (w sensie, czy udaje mi sie wyczuć ten skok)
6) czy w ogóle działa AF z podpiętym obiektywem
7) czy działa migawka
8) czy robi zdjęcie (tylko tryb demo)
9) czy działa LV
10) nie sprawdziłem tego, ale chyba powinienem - czy zapisuje zdjęcie (film) na kartę 1 i 2.
Doszedłem do wniosku, że opisywanych na forum ewentualnych wad i tak nie będę w stanie sprawdzić na miejscu w sklepie, więc.... kupiłem.
rafal1980
21-06-2012, 10:26
Nie chodziło mi o podstawy takie jak czy aparat się włączy i wyłączy tylko bardziej dotyczące problemów z tym konkretnym modelem pokroju "plucie olejem".
No nic, będzie trzeba przewertować te wątki ..
Zawsze wydawało mi się że ludzie zwracają uwagę na szczegóły przed zakupem, a nie już po. Zdanie "malkon-a" mówi wszystko. Działa? Fajnie, a jak nie działa to wtedy serwis, nie ma innej opcji:)
Tak, bo ja rozstawie się z krzesełkiem w sklepie i spędzę tam pół dnia na testach ;)
Mając wiedzę z czym najczęściej są problemy w razie wykrycia usterki w pierwszym body, chwytam drugie i sprawdzam pod kątem danej dolegliwości czy występuje czy nie.
Po omacku to można ze stada kobiet próbować rozpoznać żonę po piersiach ;) A jak usterkę odkryję w domu będzie zabawa w serwisowanie, odsyłanie itp. - to wszystko niestety czas, czas i jeszcze raz nerwy kosztuje ;)
Mając wiedzę z czym najczęściej są problemy w razie wykrycia usterki w pierwszym body, chwytam drugie i sprawdzam pod kątem danej dolegliwości czy występuje czy nie.
Nie wiem jak u Ciebie, ale ja miałem problem ze znalezieniem sklepu w ogóle z D7000 na stanie, nie mówiąc już o kilku do przebierania.
rafal1980
21-06-2012, 10:51
W Bydgoszczy chociażby w Euro na stanie jest, fotojoker czy cyfrowe.pl dostawa w ciągu 2-3 dni ;) Więc to problem nie jest - będzie trzeba to i na drugi koniec Polski pojadę ;)
Moim zdaniem bez sensu jest przejmować się czymś na co nie ma się wpływu. Gdybyś kupował używany, to jeszcze mógłbym zrozumieć zasadność tego wątku - kupujesz nowy sprzęt z gwarancją i nie jesteś w stanie stwierdzić co będzie się dziać z aparatem w przyszłości. Nie jesteś w stanie wybrać w sklepie lepszego bądź gorszego egzemplarza, cokolwiek by tu napisano. Zamiast zawracać sobie głowę pierdołami, mógłbyś się już cieszyć ze zrobionych zdjęć bateryjek, gołego nieba itp., bo zanosi się na to, że to będzie główny temat Twoich prac :p
rafal1980
21-06-2012, 12:48
Zamiast zawracać sobie głowę pierdołami, mógłbyś się już cieszyć ze zrobionych zdjęć bateryjek, gołego nieba itp., bo zanosi się na to, że to będzie główny temat Twoich prac :p
Po czym taki wniosek?
paul.g.85
21-06-2012, 12:55
A nie myślałeś o tym żeby kupić używany od kogoś z forum?
Z reguły to sprawdzona puszką będzie, czasem taka co dopiero z serwisu wróciła więc masz 100% gwarancji że będzie dobra i nigdy Cię nie zawiedzie. No i oszczędzasz przede wszystkim czas na jej sprawdzanie w sklepie bo ktoś sprawdzenie zrobił za Ciebie (czasem masz nawet wiarygodną opinię na piśmie co do sprawności aparatu).
No chyba że koniecznie musi być nowa, wtedy uznaj mój post za niebyły ;)
Witam!
Co do nowej serii D7000, to czy udało się fabryce wyleczyć z chorób wieku dziecięcego aktualne puszki? Czy serwis znalazł przyczynę awarii i radzi sobie z naprawą? Jeżeli tak to nazwa dla D7000 powinna być D7000s lub mkII :)
Witam!
Co do nowej serii D7000, to czy udało się fabryce wyleczyć z chorób wieku dziecięcego aktualne puszki? Czy serwis znalazł przyczynę awarii i radzi sobie z naprawą? Jeżeli tak to nazwa dla D7000 powinna być D7000s lub mkII :)
I tak jest, tylko Nikon nikomu nie rozglasza ze tak naprawde aktualnie sprzedawany D7000 to jest D700 tylko w mniejszej obudowie bo by byl przypal ze jednak na poczatku D7000 bylo wadliwe. A serwis teraz na sam dzwiek D7000 rzuca wszystko i zajmuje sie ta jedyna puszka, tylko zeby sie nie wydalo!
No ładnie to wymyśliłeś, fajnie byłoby...:D