Zobacz pełną wersję : Nikon D600 czy D400
JanTarn1
20-06-2012, 22:13
Skoro są już obszerne spekulacje n/t D400 i D600, pojawiły się nawet newsy na NR o specyfikacji obu body i zdjęcia D600 – to chyba czas zacząć dyskusję co lepsze: entry-level FF czy semi-pro DX – u Nikona w zbliżonej cenie ok. 1800 USD. Zwłaszcza, że n/t „taniego” FF zaczyna coś bąkać i Canon, a i Pentax chce wydać puszkę FF (nawet jeśli na początku niezbyt tanią, to P szybciej tanieje niż N i C jakiś czas po premierze – czyżby ogólny trend FF dla ludu?). Czy zatem ma obecnie sens zakup D400 w fajnej obudowie i z b. dobrym AF, ale matrycą 24 Mpx DX (a wg DXO matryca Nikona D3200 nie osiągnęła poziomu Pentxa K5 sprzed dwóch lat), czy też lepiej zbierać na jednak nieco okrojone body D600 - z gorszym AF i mniej funkcjonalną obudową, ale z założenia mniej upakowaną matrycą FF. Poza głębią ostrości, z zasady wyższym użytecznym ISO, kusi tu jeszcze teoretyczna możliwość wykorzystania cropa – bo ok. 11 Mpx przy D600 na DX nadal mogłoby dawać fajny obrazek przy zastosowaniu tele bez konwertera. Przed takim wyborem staną pewnie w ciągu pół roku niemałe zastępy czytelników tego forum. Jakieś sugestie?
Zależy dla kogo.
Różnic będzie na tyle dużo między puszkami, że każdy będzie oceniał je przez pryzmat swoich potrzeb.
Tyle w temacie.
JanTarn1
20-06-2012, 22:26
OK. Popdgrzewając temat - pomińmy na razie wykorzystanie body do sportu i makro - lepsze w DX. Czy w pozostałym, amatorskim wykorzystaniu jest sens przejścia na FF, czy lepiej nabyć wysoką, nową puszkę DX.
krzysztofz24
20-06-2012, 22:35
Kurde, co by tu doradzic:-)... Moze to. OBA APARATY JESZCZE NIE ISTNIEJA:-).
Przynajmniej oficjalnie.
P.s Aha, porady oparte na wlasnych spostrzezeniach z uzytkowania obu body;-).
może tu spróbuj zapytać: http://wrozbita-maciej.pl/
jakiś bzdurny wątek :-P
jak można zastanawiać się co wybrać skoro tych aparatów po prostu nie ma????
Dla mnie to trolowanie...
Albo dzielenie skóry na niedźwiedziu :)
arturmsi
20-06-2012, 22:52
jakiś bzdurny wątek :-P
jak można zastanawiać się co wybrać skoro tych aparatów po prostu nie ma????
Dokładnie, do zamknięcia. Od spekulacji wątek jest, ale żeby do tego rozmyślać nad aparatami których jeszcze po prostu nie ma to już przesada...poczekaj aż pojawią sie oficjalnie, zanim je będziesz mógł kupić minie sporo czasu, zdążysz napisać kolejny podobny wątek.
JanTarn1
20-06-2012, 23:02
Dziękuję za uprzejme uwagi. Nie zauważyłem podobnych w wątkach o D400 i D600. A pytam nie o zakup konkretnej puszki - nieistniejącej - ale o sens przejścia na FF ze względnie okrojoną puszką - bo na to się zanosi we względnie niodległej przyszłości w postaci D600 (lub jak to się będzie nazywało) - lub zmiany puszki DX na model D400, którą zapowiedziano na sierpień-październik br. Nie wiedziałem, że to SF.