PDA

Zobacz pełną wersję : robienie zdjec na weselu

pierwszak85
20-06-2012, 20:15
niedawno kupilem sobie nikona d90 z obiektywem tamron 17-50 2,8. glownie robilem zdjecia na dworze ale ostatnio poszedlem na wesele pozyczylem lampe sb-900 i zrobilem pare zdjec. w kosciele sie nie krecilem ale na sali wyszly mi zdjecia dosc kiebskie. robilem na trybie A z ustawiona przyslona na 2,8 lampa w ttl iso 640 i pomiar matrycowy. chodzi mi glownie co zrobic by zdjecia byly jasne nie tylko na pierwszym planie ale tez z tylu. widzialem zdjecia zawodowych fotografow i sa one jasne na pierwszym jak i na drugim planie. czy moze mi ktos wytlumaczyc jak ustawic aparat na sali? we wrzesniu ide na kolejne wesele i chcialbym sie do tego czasu podszkolic. moze bym pare zdjec zrobil tez w kosciele

Art Erie
20-06-2012, 20:24
W trybie A lampa synchronizuje dal czasów 1/30 lub 1/60s (zależy jak ustawisz), resztę ekspozycji przejmuje TTL i skutki są "nieprzewidywalne".
By mieć prawidłowo doświetlony pierwszy i drugi plan musisz zmierzyć światło zastane, ustawic aparat w trybie M i tylko delikatnie dopalić pierwszy plan z korektą błysku (oczywiście na lampie) na minus.
Warto też zwrócić uwagę na oświetlenie wnętrza, byc może trzeba będzie zastosować filtry korekcyjne na lampę (barwne).
Tyle teorii, reszta to praktyka.

pierwszak85
20-06-2012, 20:29
rozumiem za jak w trybie A bez lampy np przy iso 640 wyswietli mi czas 1/20 to mam taki ustawic w trybie M lampe w ttl z korekta np -1ev? ale czy przy tancach niebeda poruszone osoby? moze wieksze iso ustawic np 1000

J51
20-06-2012, 20:33
Pewnie waliłeś lampą na wprost,dlatego drugi plan był ciemny,jeśli chcesz aby pierwszy i drugi plan był jasny,no to ISO musisz potkręcić tak na minimum 2000 lampa do góry na minus i pracuj na M a nie na A,rezultaty będziesz miał lepsze.

Art Erie
20-06-2012, 20:35
1/20 to możesz nie utrzymać, a nawet jeśli to wystarczy, że model się poruszy i będzie "kosz".
ISO 1000 powinien D90 jeszcze zdzierżyć, jak nie to zrobisz B&W i "artystyczne" ziarno ;)
Na sali możesz błyskać na drugą kurtynę i też będzie fajnie, byle nie wszystko w ten sposób.
Generalnie wysokie ISO (FX) do tego typu rzeczy jest bardzo potrzebne.

pierwszak85
20-06-2012, 20:42
na fx to mnie niestac. co innego jak sie na tym zarabia. iso 2000 to dla tej puszki chyba za duzo. lampe mialem pod katem 45 stopni z wyciagnietym odblysnikiem

Art Erie
20-06-2012, 21:02
Kup 35/1,8 będziesz miał 1EV lepiej względem Tamrona i piękny obrazek ( opss, coś czytałem że 35-tka ma humory z d90, ale pewnie można coś dobrać).

RomanZWrocławia
20-06-2012, 21:05
za każdym razem, kiedy pojawiają się pytania o pracę z lampą błyskową pojawia się link do tej strony:
http://foto.jasiu.pl/
przepracuj solidnie wiadomości, które tam znajdziesz, bo pytania które zadajesz są z zakresu przedszkola "flaszografa" To żaden grzech nie wiedzieć, i pytać, ale odpowiadanie na wyrywkowe pytania jest wg. mnie stratą czasu. Za chwilę będziesz chciał zrobić zdjęcie z lampą w ostrym słońcu, znów zwiedzie cię automatyka aparatu i kolejny wątek itd. Tam znajdziesz kompleksową wiedzę na temat aparat + lampa.
Udanych i owocnych studiów.

pierwszak85
20-06-2012, 21:41
dzieki za strone napewno poczytam. mam nadzieje ze znacznie poprawie swoje umiejetnosci

artuss811
20-06-2012, 22:47
Witam podłącze się do tematu od jakiegoś czasu mam lampę SB-700 na D5100 już ją trochę ogarnąłem, wiem co to błyskanie na 1 czy 2 kortynę wiem jakie są tego efekty oczywiście tylko z teorii, ale jak to ustawić na mojej puszce i lampie, czy to te ustawienie lampy SLOW i REAR - czy tylko dotyczy to lampy wbudowanej

DonAlberto
20-06-2012, 23:05
Rear - synchronizacja na zamknięcie kurtyny
ten link do kolega podał wczęśniej to także twoja podstawowa lektura http://foto.jasiu.pl/
przed wami długa droga - musicie poczytać i eksperymentować, inaczej się nie da.

artuss811
20-06-2012, 23:15
Rear - synchronizacja na zamknięcie kurtyny
ten link do kolega podał wczęśniej to także twoja podstawowa lektura http://foto.jasiu.pl/
przed wami długa droga - musicie poczytać i eksperymentować, inaczej się nie da.

ale ja wiem o chodzi z tymi kurtynami tylko jak to ustawić na moim zestawie żeby błysło na 1 lub 2

Matey3000
21-06-2012, 07:35
ale ja wiem o chodzi z tymi kurtynami tylko jak to ustawić na moim zestawie żeby błysło na 1 lub 2

Przeczytaj 38 strone instrukcji obslugi /EN/.

instrukcja Nikon5100 (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/dslr/D5100_EN.pdf)

artuss811
21-06-2012, 09:00
Przeczytaj 38 strone instrukcji obslugi /EN/.

instrukcja Nikon5100 (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/dslr/D5100_EN.pdf)

Nie no wielkie dzięki za wyczerpującą informacje, ale wyobraź sobie ze w wersji /PL/ pisze to samo!!! ale rozumiem Polaczek w LONDON-nie zapomniał polskiego i wstyd czytać polskie instrukcje, a tak w ogóle to wiem co tam pisze, tylko ze tam jest o tylnej kurtynie REAR a kolega DonAlberto napisał ze Rear - synchronizacja na zamknięcie kurtyny (ale której) to mnie wprowadziło w błąd,bo wiedziałem ze to sie tyczny tylnej, a o pierwszej nic nie pisze jest tylko SLOW i to jest synchronizacja z długimi czasami wiec ja synchronizować na 1 kurtynę

Cosnek
21-06-2012, 09:43
Nie obrażaj koleżko Polaków na emigracji...

Matey3000
21-06-2012, 09:50
Nie no wielkie dzięki za wyczerpującą informacje, ale wyobraź sobie ze w wersji /PL/ pisze to samo!!! ale rozumiem Polaczek w LONDON-nie zapomniał polskiego i wstyd czytać polskie instrukcje,
Widze ze nie tylko wiedza na niskim poziomie, ale kultura rowniez.

a tak w ogóle to wiem co tam pisze, tylko ze tam jest o tylnej kurtynie REAR a kolega DonAlberto napisał ze Rear - synchronizacja na zamknięcie kurtyny (ale której) to mnie wprowadziło w błąd,bo wiedziałem ze to sie tyczny tylnej, a o pierwszej nic nie pisze jest tylko SLOW i to jest synchronizacja z długimi czasami wiec ja synchronizować na 1 kurtynę

Na 39 stronie sa 2 obrazki z samochodem. Jak nie dasz rady po angielsku, to zobacz obrazki w polskiej wersji.

uoweu
21-06-2012, 09:50
Jeżeli na aparacie ustawisz synchronizację na drugą (tylną) kurtynę wyświetla się "Rear". Zgadnij jak jest ustawiony aparat domyślnie, kiedy "Rear" się nie wyświetla? Podpowiem, że są tylko dwie możliwości.
A zanim zaczniesz wyśmiewać "Polaczków" może trochę się wysil i przestań kaleczyć język.

artuss811
21-06-2012, 10:03

Na 39 stronie sa 2 obrazki z samochodem. Jak nie dasz rady po angielsku, to zobacz obrazki w polskiej wersji.

dzięki za rade ale wydaje mi się ze w chińskiej instrukcji obrazki są bardziej czytelne.......

"Polska język nie być trudna"

Polskie forum, Polskie pisanie i Polskie instrukcje. I drażni mnie to jak ktoś posiedzi za granicą parę lat i nagle /EN/ bo co polskiego się już zapomniało. A co do łamania języka,
Widze ze nie tylko wiedza na niskim poziomie, ale kultura rowniez. powinno być: "Widzę że nie tylko wiedza na niskim poziomie, ale kultura również" nie tylko ja łamie język ale innym mozna bo są w LONDON

JarekJaszczyk
21-06-2012, 10:07
niedawno kupilem sobie nikona d90 z obiektywem tamron 17-50 2,8 (...) i chcialbym sie do tego czasu podszkolic (...)

A nie prosciej isc na kurs?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=207783

Pozdrowienia,

Krzysiek B
21-06-2012, 10:21
dzięki za rade ale wydaje mi się ze w chińskiej instrukcji obrazki są bardziej czytelne.......

"Polska język nie być trudna"

Polskie forum, Polskie pisanie i Polskie instrukcje. I drażni mnie to jak ktoś posiedzi za granicą parę lat i nagle /EN/ bo co polskiego się już zapomniało. A co do łamania języka, powinno być: "Widzę że nie tylko wiedza na niskim poziomie, ale kultura również" nie tylko ja łamie język ale innym mozna bo są w LONDON

Boże!
Artuss wstydu nie masz?
Weź się ogarnij i zacznij zachowywać po ludzku.
Matey chciał pomóc, a Ty mu z takimi tekstami wyjeżdżasz.

To forum to kopalnia wiedzy.
Nie dość, że pytasz o to, co mógłbyś tutaj spokojnie sam znaleźć (jeśli byś wykazał choć cień inicjatywy).
To jeszcze poniżasz ludzi, którzy próbują ci pomóc.

Potem ludzie dziwią się, że nikt nie chce tu pomagać.
Ale po co skoro większość wymaga podania gotowej recepty na tacy.
A gdy nie potrafią zrozumieć odpowiedzi, to jeszcze poniżą kogoś, kto chciał pomóc.

Wstyd!

artuss811
21-06-2012, 10:24
Oki szczerze przepraszam trochę mnie poniosło, ale rzadko mi się do zdarza sorki Matey3000

sote
21-06-2012, 11:05
Kup 35/1,8 będziesz miał 1EV lepiej względem Tamrona i piękny obrazek ( opss, coś czytałem że 35-tka ma humory z d90, ale pewnie można coś dobrać).

Erie, gdzie czytales o jakichs cudach z d90 + 35mm?

artuss811
21-06-2012, 11:09
ja tez na forum widziałem parę takich wątków ze czasem są problemy za BF FF i trafianiem AF

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120041
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205968
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=205001 5 post

Art Erie
21-06-2012, 14:05
[...] czy to te ustawienie lampy SLOW i REAR - czy tylko dotyczy to lampy wbudowanej

Zewnętrznej też, na sankach lub zdalnie (Pixel King).

pierwszak85
21-06-2012, 18:40
a jaka jest roznica w zdjecia z dx i fx?

pierwszak85
21-06-2012, 19:30
ktos mi powiedzial ze obiektyw 24-70 2,8 tamrona na ogniskowej 24 pod fx ma taki sam kat widzenia jak 17-50 pod dx czy to prawda?

paul.g.85
21-06-2012, 23:07
pierwszak85, w DX mnożysz te ogniskowe razy 1,5 czyli 17x1,5 i 50x1,5 więc wychodzi Ci tak jak byś miał obiektyw 25,5-75 mm a nie 24-70. To są bardzo zbliżone wartości ale nie identyczne.

P.R.P.
22-06-2012, 10:54

Nie dość, że wiedza, to i kultura i "języka polska trudna języka"; bo "kiebskie", "pisze że" itd.. A może "kiepskie", "napisane jest" itd.? Analfabetyzm się szerzy, a najgorsze jest to, że jest coraz to większe przyzwolenie na to i takie byki wchodzą do słownika języka potocznego. >:(

Obrazki mówią wszystko, a i samo poszukanie w instrukcji też zajmuje chwilkę, więc artuss811 kolega Matey ujął to w najprostszy sposób jaki mógł. Dalej nie ogarniasz? Pokory więcej, pokory!

Art Erie
22-06-2012, 11:28
Erie, gdzie czytales o jakichs cudach z d90 + 35mm?

Na przykład tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120041

Jednak nie zagłębiałem się w zagadnienie, gdyż nie mam D90 i problem mnie bezpośrednio nie dotyczy. Mam też nadzieję, że to incydentalny problem. Osoby zainteresowane odsyłam do podlinkowanego wątku i szukajki.