Zobacz pełną wersję : Backup danych w locie
elektronik_tk
20-06-2012, 01:47
Witam. Poleci ktoś soft do kopiowania danych w locie? Konkretnie na dysku zewnętrznym chciałbym mieć dokładną kopię katalogu z sesjami z dysku wewnętrznego. Czyli dodaje, usuwam jakieś zdjęcia, modyfikuje xmp w lightroomie itp i bez mojej ingerencji program w tle sam kopiuje co trzeba na dysk zewnętrzny do wskazanego katalogu.
Tak jak mówisz, to najlepiej raidem równoległym, ale problem w tym, że jeśli wtedy coś spieprzysz, to na obu nośnikach, więc do celów zabezpieczających dane, ten sposób wydaje się być nie całkiem dorzeczny.
A to się ludziska leniwe porobiły. :)
Importujac zdjecia z karty na kompa w Lightroomie mozesz mu wskazac gdzie ma robic kopie plikow. Okno Import i po prawej u gory mozna wskazac miejsce.
Pozniej jakims programem synchronizowac katalog na dysku glownym i na tym zapasowym.
bialogardzianin
20-06-2012, 10:53
...Pozniej jakims programem synchronizowac katalog na dysku glownym i na tym zapasowym.
No właśnie- jakim? Czy Norton Ghost 15 potrafi takie rzeczy (dołączony gratis do ssd samsunga)? Jest w wersji ENG i nie za dobrze w tym słownictwie się orientuję.
Mr_Black
20-06-2012, 11:06
Chyba już był taki temat na forum, ale pomijając przetestuj SyncBack, ma spore możliwości ale nie ma tam jednego guziczka "rób kopię w locie", trzeba go dobrze skonfigurować. Na dodatek jest darmowy.
elektronik_tk
20-06-2012, 11:41
no moze więc nawet nie, że w locie, ale że sam co jakiś czas mogę uruchamiać proces. Znalazłem Cobain Backup. Jest ok, dogrywa pliki i zamienia pliki zmodyfikowane tylko, że jak usunę jakieś zdjęcia z dysku podstawowego po obrobieniu całej sesji, to zostają na kopii, a tego właśnie chcę uniknąć.
W takim układzie tylko raid.
MariuszJ
20-06-2012, 12:20
SyncToy, uruchamiany ręcznie lub z harmonogramu zadań.
elektronik_tk
20-06-2012, 17:34
SyncToy, uruchamiany ręcznie lub z harmonogramu zadań.
tak patrze na ten program i chyba to jest dokładnie to o co mi chodzilo ;)
funkcja Echo:
Echo: (http://forum.nikoniarze.pl/echo.htm) New and updated files are copied left to right. Renames and deletes on the left are repeated on the right.
z tego co rozumiem to to co dokladnie zrobie w lewym katalogu, bedzie zrobione w prawym włącznie z usuwaniem :)
Władca Pixeli
20-06-2012, 19:30
Total Commander
http://www.ghisler.com
elektronik_tk
20-06-2012, 20:15
wiem ze w TC jest porównywanie katalogów i tez tak robiłem ale SyncToy to jest właśnie to czego szukałem ;)
SyncToy miał jakieś problemy z taką synchronizacją, nie pamiętam już dokładnie co, ale coś robił źle, dobrze działa FastCopy
edit: już chyba wiem co źle robił, jak na kopii coś skasowałeś albo zmieniłeś to on tego nie zauważał i nie naprawiał korzystając ze źródła
elektronik_tk
21-06-2012, 23:59
SyncToy miał jakieś problemy z taką synchronizacją, nie pamiętam już dokładnie co, ale coś robił źle, dobrze działa FastCopy
edit: już chyba wiem co źle robił, jak na kopii coś skasowałeś albo zmieniłeś to on tego nie zauważał i nie naprawiał korzystając ze źródła
sprawdzalem takie dzialanie i dobrze synchronizuje nawet po usuwaniu czegos na kopii:)
zdecydowanie :
http://allwaysync.com/
używam od 3 lat , zawsze działa tak jak powinien :)
Na Windows jest jeszcze FreeSync. Też robi co trzeba, działa w tle, widziałem że nowe wersje mają agenta śledzącego zmiany, choć tej funkcji nie testowałem.