Zobacz pełną wersję : Filtr ND i Fader ND - pytań kilka
rafal1980
19-06-2012, 17:15
Przymierzam się do zakupu filtra ND do spółki z kolegą ;) Ja posiadam obiektyw 62mm, on natomiast 52mm.
Tutaj mam kilka pytań :
1. Czy opłaca się kupić jak największy rozmiar filtra wraz z dodatkowymi reduktorami dla mniejszych rozmiarów?
( chyba najbardziej budżetowa opcja + brak winietowania )
2. Czy Fader ND nakłada się na filtr ND czy są to 2 osobno działające filtry?
2b. Jeśli osobno to, który filtr bardziej się opłaca? ND czy Fader?
Nie krzyczcie za bardzo, z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdrawiam
Są całe strony na forum. Jest tego sporo o nd. Co do 1 to się opłaca i tak Koledzy robią. Co do 2 i3 to są mądrzejsi na forum
Ad 2. To jest niezależny filtr niewymagający już niczego innego, składa się z dwóch polarów, którymi możemy regulować siłę filtra.
Ad 2b. Fader jest bardziej uniwersalny, bo sobie można dobrać siłę filtra, jednak z moich doświadczeń wynika, że słabiej działa z szerokimi szkłami i u mnie pojawiały się lekkie zafarby gdy rozkręcałem go do granicy tej ciemniejszej strony.
1. Tak, opłaca się, ponieważ kupujesz tak naprawdę jeden filtr a nie kilka. Staje się to trochę kłopotliwe, jeżeli korzystasz z więcej niż jednego szkła (przekręcanie filtra z obiektywu na obiektyw i różne dekielki).
2. Fader ND ma zmienną przepuszczalność. Za pomocą pierścienia możesz ustalić ile światła ma on pochłonąć. Zwykły filtr ND ma stałą wartość "pochłaniania" światła. Nie wiem, czy można te filtry połączyć, pewnie tak ale nie mampojęcia do czego to wykorzystać. ;) Który się bardziej opłaca - to zależy ile chcesz światła pochłonąć. Fader wydaje się bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, ale kosztuje więcej i przy maksymalnych wartościach pojawiają się artefakty na zdjęciu (nie wiem czy dotyczy to konkretnego modelu, opisywanego gdzieś kiedyś na forum, czy po prostu taka jest specyfika fadera - słynny X na zdjęciu).
Warto poszukać wątków o Faderze na forum, bo pamiętam, że było tam praktycznie wszystko. ;)
Prawie wszystko juz powiedziane ale dodam cos od siebie
Mam fader LCW, kupilem go w rozmiarze 77mm +redukcja z mysla ze bedzie stosowany w przyszlosci z innym obiektywem (przesiadka z 85mm 1.8 (62mm) na obiektyw z gwintem 77mm) - wiec tutaj decyzja nalezy do was, jesli w przyszlosci planujecie przesiadke z "budzetowych" obiektywow na te drozsze to ta opcja jest jak najbardziej ok
Co do LCW to:
1 jakosc obrazka nieznacznie spada ale jest ok (a ze jest ok mozna zobaczyc u Lukasza Piecha)
2 Barwa jest nieco cieplejsza
3 Po zalozeniu na obiektyw, gwint z 77mm zwiekasza sie chyba do 82mm (z filtrem dostarczany jest dekielek)
w takim wypadku nie zalozysz kaptura na obiektyw, nawet jesli jakims cudem to zrobisz (chinskie gumowce) to krecenie filtrem bedzie utrudnione.
wiem ze pisze o detalach ale dla niektorych moga byc istotne