Zobacz pełną wersję : d300s - kopie zdjec z sd-cf cf-sd
kwaskomen1
19-06-2012, 03:02
Witam
zastanawia mnie kwestia szybkości kopiowania zdjęć z karty na kartę w przypadku wybrania opcji tworzenia kopii zapasowej na drugiej karcie
czy kopiowania odbywa się "w locie" czy może niezależnie
czy w przypadku zastosowania szybkiej karty jednego typu i wolnej drugiego maksymalna szybkość będzie równa szybkości wolniejszej karty?
czy może aparat robi kopie np w momencie bezczynności a w trakcie serii 8kl/s dane zapisują się tylko na jedną kartę, żeby potem aparat robił w tle ich kopie na drugiej karcie?
i zależy mi na opiniach popartych doświadczeniami (swoimi lub cudzymi:)), stwierdzenie "wydaje mi się, że ..." nie rozwieją moich wątpliwości:)
pozdrawiam
Witam
zastanawia mnie kwestia szybkości kopiowania zdjęć z karty na kartę w przypadku wybrania opcji tworzenia kopii zapasowej na drugiej karcie
czy kopiowania odbywa się "w locie" czy może niezależnie
czy w przypadku zastosowania szybkiej karty jednego typu i wolnej drugiego maksymalna szybkość będzie równa szybkości wolniejszej karty?
czy może aparat robi kopie np w momencie bezczynności a w trakcie serii 8kl/s dane zapisują się tylko na jedną kartę, żeby potem aparat robił w tle ich kopie na drugiej karcie?
i zależy mi na opiniach popartych doświadczeniami (swoimi lub cudzymi:)), stwierdzenie "wydaje mi się, że ..." nie rozwieją moich wątpliwości:)
pozdrawiam
W pytaniu jest błędne założenie. Nie ma czegoś takiego jak kopiowanie z karty na kartę w przypadku wybrania opcji tworzenia kopii zapasowej na drugiej karcie.
Gdyby tak było to w przypadku uszkodzenia karty "z której mają być skopiowane dane" cała idea tworzenia kopii zapasowej bierze w łeb.
D300s zapisuje dane na kartach bezpośrednio z bufora a nie kopiuje z jednej na drugą więc szybkość opróżniania bufora zdeterminowana jest szybkością wolniejszej karty.
kwaskomen1
19-06-2012, 14:42
ok, ale ktoś to sprawdzał w tym albo innym modelu nikona?
bo zakładając taka sytuacje tj. zapis na dwie karty to tak naprawdę szybkość zdjęć seryjnych w przypadku dwóch kart np. 30mb/s mogłaby osiągnąć tylko prędkość jak dla kart 15mb/s bo elektronika musiałaby wykonać dwa razy więcej pracy
i tu najlepiej gdyby ktoś posiadający karty o różnej prędkości sprawdził to na serii 30-40sekund
zakładając ze zapisuje jednocześnie na 2 karty bufor powinien opróżniać się dwa razy wolniej niż przy użyciu jednej karty
a tak przy okazji
jakie najszybsze karty maja sens w przypadku d300s? tzn jakie jest tempo opróżniania bufora?
pzdr
Wydaje mi się, że wąskim gardłem są tu jedynie karty, a nie elektronika aparatu, która podejrzewam byłby w stanie wyrzucić dane nawet i na 4 karty jednocześnie.
co do zapisu, to racja, mam cf 30mb i jakas sd , która na pewno tyle nie ma i wszystkie zdjęcia mi się zapisują tu i tu.
Jednak zainteresowało mnie to czemu, jak są rawy to co 2-3 zdjecie robi wieksza przerwe, skoro ma i tak napisane ze moze zrobic 15. a na Jpg (Fine) r26. nawet juz w Tiff nie ma takiego problemu r 11, a robi je bez przerwy.
Chodzi mi o to ze co drugie zdjęcie robione (RAW) jest przerwa i potem 3,4 spoko i znow wieksza przerwa. a w innych formatach tego nie ma.
To znaczy ze nie radzi sobie z zapisywaniem rawow np na karcie sd i to jest tego powodem ?? hmm
co do zapisu, to racja, mam cf 30mb i jakas sd , która na pewno tyle nie ma i wszystkie zdjęcia mi się zapisują tu i tu.
Dziwne, że zapisuje na takich kartach RAWy. I mieszczą się?
Starasz sie ironizowac?
Mowie, ze kopie powstaja w tym samym czasie niezaleznie od predkosci zapisu.
Potem nawet jak juz moge zdjecia przejrzec to aparatu nie mozna wylaczyc bo jeszcze cos przetwarza
Może jo44 uznał, że Twoja karta cf 30mb ma taką pojemność :mrgreen:
Z tego co opisujesz, to winna jest ewidentnie karta SD, tzn, jej słaba prędkość zapisu. Też posiadam CF 30mb i chodzi jak burza. Żadnych przerw przy zapisie.
a sd jaką masz? i wtedy kopiowanie, zeby zapisywaly sie odrazu na dwoch i też wszystko ładnie, tak?:)
To bede musial jednak nabyć jakieś lepsze te karty sd :)
Dokładnie, system jest tak wydajny jak jego najsłabsze ogniwo, w tym wypadku karta SD. Możliwe że ma stosunkowo małą prędkość zapisu, a taki RAW już troszkę waży i po prostu dochodzi do spiętrzenia danych i spowolnienia zapisu. Jedynie karta o szybkim zapisie pozwoli na wyeliminowanie problemu.