Zobacz pełną wersję : Popoludniowa impreza , koncert prosba o sugestie.
Poproszono mnie o zrobienie zdjec na Imprezie w Parku Sowinskiego.
Bedzie to wystep grupy tanecznej z muzyka M. Jacksona. Maja byc jakies bajery zwiazane ze swiatlami, nie wiem dokladnie co to bedzie, mysle , ze cos podobnego jak na koncertach Pink Floyd.
Wiem, ze malo informacji, ale nic wiecej nie wiem. Moze ktos jednak cos tam juz pstrykal i jakies wskazowki dla mnie.
Moj poziom jest dosc niski jesli chodzi o robienie zdjec.
Mam D 90 i 70 -300.
Impreza jest na godz. 18.
Bardzo chcialabym zeby cokolwiek mi wyszlo, wystepuje corka mojej kolezanki.
Prosze o jakies sugestie ustawien.
Z tym zestawem to dużo nie powalczysz,potrzebne do tego typu fotografii jakieś jasne szkło,dobrze jakbyś miał 35/1.8
Dzieki, wiem, ze takie szklo byloby super, ale nie mam dlatego licze, ze cos wycisne, jak bedzie slonecznie to o tej godzinie moe jeszcze cos...
I dodatkowe utrudnienie jest takie, ze ja nie umiem robic zdjec ludziom, na szczescie kolezanka wie, ze moze mi nic nie wyjsc :)
Jeśli zdjęcia będą w cieniu drzew, przy takich ogniskowych będziesz naprawdę miała problem z utrzymaniem ostrości. Nie bój się wbijania na wyższe ISO, lepiej mieć zdjęcia zaszumione niż nieostre. Maksymalnie otworzona przysłona, każde przymknięcie zabiera światło, a przy dobrym celowaniu focusem będziesz miała ostre to co trzeba.
Bardzo dziekuje. Nie bylam nigdy w tym Parku i nie wiem jak tam z drzewami jest, ale wystep bedzie na scenie pod dachem. Mnie najbardziej przerazaja swiatla, ktore beda migaly na pewno.
Nie wiem tez jak blisko bede mogla byc, jesli podniose ISO i zaczne robic z daleka to po wykadrowaniu tez moze byc kicha.
Coraz wiecej mam watpliwosci :)
No ale przy 70mm (masz tylko ten obiektyw?) za blisko też być nie możesz, jeśli chcesz mieć szerszy plan. Wątpię abyś przy 300mm musiała cokolwiek cropować, ba, nawet przy 70mm może być za ciasno. Nie sądzę, żebyś była dalej niż kilka (-naście) metrów od sceny. Dlatego proponuję jednak pożyczenie od kogoś czegoś szerszego.
ISO do 500 jest jak najbardziej spoko z niewielką utratą jakości, a na początku imprezy powinno wystarczyć (a jak będzie słonecznie, to w ogóle pozostań na niższych wartościach). Potem pewnie trzeba będzie i więcej, pamiętaj aby mniej więcej czas naświetlania był zawsze odpowiedni. Po pierwsze odwrotność ogniskowej (a w zasadzie 150% ogniskowej), co jest ogólną zasadą "utrzymania ostrości", a po drugie skoro to grupa taneczna, to będą się szybko ruszać, więc musisz ich "zamrażać" aby nie wyszły same artystyczne maziaje... Z takiej odległości raczej lampą wbudowaną nic nie doświetlisz więc jak chcesz to zaeksperymentuj, sprawdź na wyświetlaczu czy to coś daje, ale podejrzewam że raczej nie.
Świateł się nie bój - priorytet przysłony, najniższa wartość i lecisz. Automat dobierze za Ciebie, rzadko się zdarzy że w tym ułamku sekundy między pomiarem a zdjęciem warunki się zmienią. Rób w RAWach żeby potem ewentualnie lepiej balans bieli poprawić - aczkolwiek na potrzeby pamiątkowe D90 dobrze dobiera wb.
I, aby Ciebie zdołować - tak, pewnie wyjdzie kicha ;) Ale może część ujęć się uda a Ty się czegoś przynajmniej nauczysz :)
creep
Te porady sa dla mnie bezcenne, bardzo dziekuje.
Mam jeden obiektyw, bo robie takie zdjecia, ze mi wlasciwie wystarcza taki wlasnie.
Nie mam od kogo pozyczyc a i odpowiedialnosc duza przy takiej okazji.
Widze, ze musze naprawde nauczyc sie obrobki, kazdy o tym mowi, a ja " w lesie ":)
W rawach nie robilam nigdy zdjec to chyba nawet wstyd sie tutaj przyznac.
Nie chcę Ciebie martwić, ale im bardziej myślę o tym amfiteatrze, tym bardziej wierzę, że wysokie ISO będzie niezbędne nawet na początku :( 70-300mm to może być dobry wybór jeśli chodzi o ogniskowe, jeśli będziesz musiała siedzieć na krzesełkach, a nie stać pod sceną. Nie wiem jak dobrze działa VR w tym obiektywie, ale może dać Ci jedną-dwie działki światła więcej (czyli nie będziesz musiała aż tak bardzo skracać czasu naświetlania). Zrób zdjęcie, sprawdź na wizjerze w powiększeniu czy jest minimalnie ostre.
Zrób w rawach, potem masowo skonwertujesz je do jpgów w ViewNX, a jeśli kiedyś się nauczysz obróbki, to będziesz miała materiał...
Zrobie w Raw, zobacze co to za zwierzeta sa, bo kazdy o tym mowi :)
Godzina rozpoczecia sie zmienila na 19 wiec na pewno wysokie ISO. Zrobie jak mowisz, dam znac jak mi poszlo, bardzo dziekuje za chec pomocy.
Gwynbleidd
20-06-2012, 20:02
(...) Nie wiem jak dobrze działa VR w tym obiektywie (...)
Jeśli Rita ma faktycznie obiektyw VR (choć nigdzie o tym wzmianki nie widziałem) to jeszcze jest nadzieja... jeśli nie to współczuję. Choć może jakieś ciekawe barwne impresje wyjdą ;-)
Jeśli Rita ma faktycznie obiektyw VR (choć nigdzie o tym wzmianki nie widziałem)...
Założyłem, że to jest nowsze 70-300, ale w sumie to tylko mój domysł :)
Też mi się wydaje, że będzie ciężko.
Mam VR. Nadziei wielkiej nie mam, ze cos fajnego wyjdzie, no ale sprobuje.
Zawsze lepiej przyjemnie się zaskoczyć niż mieć wielkie nadzieje i się srodze rozczarować ;)
Ale z drugiej strony, nie załamuj się już dzisiaj, bo widzę że trochę podcięliśmy Ci skrzydła...
creep, raczej rzeczowo mi pomogles a nie podciales skrzydla :).
Ja sama czarno to widze, no ale sprobuje.