Zobacz pełną wersję : Który aparat lepszy
marlena15
18-06-2012, 20:19
Zastanawiam się nad dwoma aparatami: Nikon Coolpix S9100 lub S8200. Który byłby lepszy?
transporter
18-06-2012, 20:34
marlena15, lepszy do czego?
to bardzo podobne aparaty, jeśli potrzebujesz dodatkowych 4 milionów pikseli - weź 8200
8200 ma bardziej agresywne odszumianie ( bo gęściej upakowana matryca) i przy wyższych iso jakość zdjęć jest niższa niż dla 9100 + to co napisał transporter
barto_21
25-06-2012, 15:18
Ciężko stwierdzić który jest lepszy. Zgadzam się z transporterem- oba modele wydają się dość podobne. Oba są małe, a wierz mi, na wakacjach im mniej w torbie tym lepiej. Nixon S8200 ma trochę więcej pikseli, więc jakość zdjęć będzie nieco lepsza. Jeśli oprócz zdjęć nagrywasz filmy to ten model zapisuje filmy z dźwiękiem co jest sporym atutem. Ten drugi ma większą pamięć, ale w sumie oba aparaty mają wejście na kartę SD także możesz sobie rozbudować pamięć i zapisać więcej zdjęć. W zasadzie oba aparaty fotograficzne prezentują się ciekawie, ale polecam S8200.
ja bym brał 8200. jest tanszy i czerwony.
sokolnik
26-06-2012, 23:53
8200 - u mnie skreślony za brak trybów manualnych... wszystkie to tryby automatyczne
stachmuszel
27-06-2012, 09:50
8200 - u mnie skreślony za brak trybów manualnych... wszystkie to tryby automatyczne
Nie każdy potrzebuje trybów manualnych, tym bardziej w kompakcie.
Jakie polecacie aparaty fotograficzne z matrycą CMOS? ...do 4000 zł
Z tego Działu: Nikon d'SLR - D40 - D7000 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=13) :D
Pierwszy lepszy wątek i wszystkie z cmos: Nikon D90, czy Canon 600D (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210678)
Wiem, że CMOS ma większe szumy
W Nikonie akurat na odwrót :wink:
Ja na wakacje kupiłem P310 i jest całkiem spoko i miło (jak się odszumianie na minimum zrobi), a wielki i ciężki klamot został w domu :)
FotoAparatka
27-07-2012, 09:46
Byłam tydzień temu w rtv agd i widziałam trzy modele Nikona : S6200, S6150 i 2600. Przejrzałam
sobie ich specyfikacje, ale mimo wszystko nie wiem co wybrać. Są w podobnej cenie, ale jeden z
nich ma mniej megapikseli. Gdzieś czytałam, że ilość megapikseli wcale nie jest tak bardzo istotna w
aparacie jak by się wydawało. Różnią się również zoomem itd. Nie są to jakieś drastyczne różnice, ale
mimo wszystko chciałam się zapytać , które z tych modeli polecacie. Oglądałam też aparat cyfrowy
Sony (http://www.mediaexpert.pl/katalog/aparaty-kompaktowe/aparat-sony-dsc-hx200v-akumulator-sony-np-fh50,17319.html) i tez wydaje się dość interesujący. Jak myślicie co powinnam wybrać?
"Oglądałam też aparat cyfrowy Sony i tez wydaje się dość interesujący."
Jakoś nie nadążam za ergonomią Sony. Zapewne całą pochłonął pad do PSXa (chlubny wyjątek).
miałem (niestety) kiedyś kompakt Sony, ale sprzedałem po tygodniu :) Jak pisałem P310 daje satysfakcjonujący obrazek i możliwości, jak się odpowiednio go ustawi, a przezwyczajony jestem do obrazka z D700 + szkła (N), więc raczej jest OK :)
i to jest argument, bez namysłu bym go brał ;-)
i to jest argument, bez namysłu bym go brał ;-)
wybierz sobie sony bedziesz równiez zadowolony, maja dobra jakosc obrazu.
stachmuszel
31-07-2012, 14:13
miałem (niestety) kiedyś kompakt Sony, ale sprzedałem po tygodniu :) Jak pisałem P310 daje satysfakcjonujący obrazek i możliwości, jak się odpowiednio go ustawi, a przezwyczajony jestem do obrazka z D700 + szkła (N), więc raczej jest OK :)
Też miałem kiedyś Sony (fakt, że jakiś taniutki), byłem okropnie niezadowolony. Mam D700/D200 i tak jak kolega mam prawie P310 bo P300:-) Fajny aparacik robiący przyjemne fotki, dobrze wykonany i kieszonkowy. Obiektyw 24mm, f=1.8 i VR zwalnia z używania lampki błyskowej.
tak sadziłem ze bedzie nagonka, jednak kiedys tak samo myslałem o aparatch sony(nie mam na mysli lustrzanek) wkońcu dopadłem od znajomej jednego kompkta i byłem zaskoczony , jakoscią i funkcjonalnościa hybrydy.