PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie do warszawiaków - łazienki królewskie

photoaction
18-06-2012, 20:17
Hej
Mam pytanko - robił ktoś zdjęcia ślubne w Łazienkach Królewskich w Warszawie?
Wiąże się to z jakąś dodatkową opłatą czy wystarczy kupić zwykły bilet?

Pytam, bo ostatnio gdy robiłem na zamku w chęcinach oprócz biletów musiałem jeszcze zaplacić 100 zł za pozwolenie na zdjęcia dla młodej pary. Dawno mnie tak nikt nie zaskoczył.

Dzwoniłem do łazienek i pan powiedział, że nie powinno być problemu ale wolę podpytać kogoś kto może już coś takiego robił?

spiritwood
18-06-2012, 20:25
Płatne są szalety miejskie. Do Łazienek Królewskich wchodzisz za darmo. ;)
Plenery ślubne są tam popularne, co chwila jakaś para się tam foci. Nie sądzę aby obowiązywała jakakolwiek opłata.
Opłaty obowiązują za to w parku w Wilanowie.

photoaction
18-06-2012, 20:35
wejściówki też nie są płatne?

Artreserved
18-06-2012, 20:37
Nie ma wejściówek, wchodzisz i już.

spiritwood
18-06-2012, 20:41
Wejściówki dokąd? Do Pomarańczarni i Muzeum (Pałac na Wyspie)? Pewnie są. Natomiast przenigdy nie widziałem nikogo robiącego w tych obiektach plener. Pomarańczarnia w środku jest mało ciekawa - zwykle jest tam jakaś wystawa. Muzeum jak to muzeum...
Zrozumiałem, że pytasz o wejście do parku jako takiego - na teren Łazienek Królewskich. Jest free.

EDIT

Wziąłbym pod uwagę również Ogród Botaniczny w Powsinie.

.

Artreserved
18-06-2012, 20:44
Powsin jak najbardziej. Wczoraj, mimo takiej sobie aury było kilka par w Ogrodzie. Dorośli 8,- dzieci 5,-

photoaction
18-06-2012, 20:50
a jak z godzinami otwarcia? Planuje plener od 16 do 20..

spiritwood
18-06-2012, 21:40
Łazienki otwarte do zmierzchu co w praktyce oznacza 21 - 22. Po tej godzinie wyjście jedynie od Myśliwieckiej - jak auto zostawisz np od strony Ujazdowskich, to masz spory kawałek do przejścia. Strażnik przy Belwederze nie wypuści Cię, choćbyś błagał*na kolanach. Powsin otwarty generalnie do 18.

photoaction
18-06-2012, 21:49
Dzięki wielkie :)

thorcik
18-06-2012, 22:05
Byleby nie za wcześnie. Poszliśmy kiedyś o świcie (notabene polecam) i znudzeni strażnicy odganiali nas od Pałacu na Wodzie nie chcąc uwierzyć, że foty na użytek własny.

Andre
18-06-2012, 22:17
Łazienki do końca czerwca są otwarte trochę dłużej bo oświetlili część głównej alei chińskimi lampionami, co wygląda bardzo efektownie po zmierzchu.

http://www.lazienki-krolewskie.pl/Festiwal-Lampionow-Chinskich-w-Lazienkach-Krolewskich.html

credka
18-06-2012, 23:23
a jak z godzinami otwarcia? Planuje plener od 16 do 20..
No to macie wybrane możliwie najgorsze godziny na tą miejscówkę... Chyba że chcecie zrobić sesję w locie, z turystami w każdym kadrze ;) W tych godzinach jest istna przepychanka, a za parą raczej będziesz się przeciskał gęsiego po alejce...

hobbits
18-06-2012, 23:28
W Łazienkach jest jeszcze ta "specyfika", że jak tylko wdepniesz na kawałek trawnika, to nie wiadomo skąd może wyrosnąć strażnik i być już na starcie bardzo mocno źle nastawiony do Ciebie ;)

stock
19-06-2012, 07:27
Łazienki do końca czerwca są otwarte trochę dłużej bo oświetlili część głównej alei chińskimi lampionami, co wygląda bardzo efektownie po zmierzchu.

http://www.lazienki-krolewskie.pl/Festiwal-Lampionow-Chinskich-w-Lazienkach-Krolewskich.html

no aluratnie po tej fotce podlinkowanej tej efektywności nie widac. No ale to oczywiście kłopot tych z łazienek ze przyoszczedzikli i nie chcieli zapłacic profesjonaliscie za 1 fotę

costi
19-06-2012, 12:05
Fakt, fota tandetna, jeszcze z lampą.

A był już ktoś na tych lampionach i może polecić jakąś miejscówkę?

creep
19-06-2012, 12:35
Foto ślubne to w zasadzie "fotografia komercyjna", a zgodnie z regulaminem (http://www.lazienki-krolewskie.pl/Regulamin-Parku.html) to wymaga zgody dyrekcji. Zakładam, że wiąże się to także z jakąś opłatą.

Możesz ryzykować i fotografować bez uzgadniania, ale nie wiesz co wpadnie strażnikom do głowy i czy któryś się nie uprze i nie uniemożliwi zrobienia zdjęć, np pakując Ci się w kadr. Z drugiej strony par ślubnych tam jest zatrzęsienie, nie sądzę żeby wszyscy te zgody faktycznie mieli.

I potwierdzam, w tych godzinach tłok jest straszny.

hobbits
19-06-2012, 14:53
Jeśli koniecznie musi być park w Warszawie, to polecam chociażby Park Skaryszewski. Byłem tam parę razy i jest na pewno mniejszy tłok niż w Łazienkach. Ostatni raz byłem tam 1.V od 8 rano. Przez godzinę czasu minęliśmy dosłownie kilka osób :)

Być może teraz z powodu bliskości Stadionu Narodowego i meczów więcej osób się tam kręci, ale jeśli, to pewnie tylko w dni meczowe.