Zobacz pełną wersję : Pytanie do warszawiaków - łazienki królewskie
photoaction
18-06-2012, 20:17
Hej
Mam pytanko - robił ktoś zdjęcia ślubne w Łazienkach Królewskich w Warszawie?
Wiąże się to z jakąś dodatkową opłatą czy wystarczy kupić zwykły bilet?
Pytam, bo ostatnio gdy robiłem na zamku w chęcinach oprócz biletów musiałem jeszcze zaplacić 100 zł za pozwolenie na zdjęcia dla młodej pary. Dawno mnie tak nikt nie zaskoczył.
Dzwoniłem do łazienek i pan powiedział, że nie powinno być problemu ale wolę podpytać kogoś kto może już coś takiego robił?
spiritwood
18-06-2012, 20:25
Płatne są szalety miejskie. Do Łazienek Królewskich wchodzisz za darmo. ;)
Plenery ślubne są tam popularne, co chwila jakaś para się tam foci. Nie sądzę aby obowiązywała jakakolwiek opłata.
Opłaty obowiązują za to w parku w Wilanowie.
photoaction
18-06-2012, 20:35
wejściówki też nie są płatne?
Artreserved
18-06-2012, 20:37
Nie ma wejściówek, wchodzisz i już.
spiritwood
18-06-2012, 20:41
Wejściówki dokąd? Do Pomarańczarni i Muzeum (Pałac na Wyspie)? Pewnie są. Natomiast przenigdy nie widziałem nikogo robiącego w tych obiektach plener. Pomarańczarnia w środku jest mało ciekawa - zwykle jest tam jakaś wystawa. Muzeum jak to muzeum...
Zrozumiałem, że pytasz o wejście do parku jako takiego - na teren Łazienek Królewskich. Jest free.
EDIT
Wziąłbym pod uwagę również Ogród Botaniczny w Powsinie.
.
Artreserved
18-06-2012, 20:44
Powsin jak najbardziej. Wczoraj, mimo takiej sobie aury było kilka par w Ogrodzie. Dorośli 8,- dzieci 5,-
photoaction
18-06-2012, 20:50
a jak z godzinami otwarcia? Planuje plener od 16 do 20..
spiritwood
18-06-2012, 21:40
Łazienki otwarte do zmierzchu co w praktyce oznacza 21 - 22. Po tej godzinie wyjście jedynie od Myśliwieckiej - jak auto zostawisz np od strony Ujazdowskich, to masz spory kawałek do przejścia. Strażnik przy Belwederze nie wypuści Cię, choćbyś błagał*na kolanach. Powsin otwarty generalnie do 18.
photoaction
18-06-2012, 21:49
Dzięki wielkie :)
Byleby nie za wcześnie. Poszliśmy kiedyś o świcie (notabene polecam) i znudzeni strażnicy odganiali nas od Pałacu na Wodzie nie chcąc uwierzyć, że foty na użytek własny.
Łazienki do końca czerwca są otwarte trochę dłużej bo oświetlili część głównej alei chińskimi lampionami, co wygląda bardzo efektownie po zmierzchu.
http://www.lazienki-krolewskie.pl/Festiwal-Lampionow-Chinskich-w-Lazienkach-Krolewskich.html
a jak z godzinami otwarcia? Planuje plener od 16 do 20..
No to macie wybrane możliwie najgorsze godziny na tą miejscówkę... Chyba że chcecie zrobić sesję w locie, z turystami w każdym kadrze ;) W tych godzinach jest istna przepychanka, a za parą raczej będziesz się przeciskał gęsiego po alejce...
W Łazienkach jest jeszcze ta "specyfika", że jak tylko wdepniesz na kawałek trawnika, to nie wiadomo skąd może wyrosnąć strażnik i być już na starcie bardzo mocno źle nastawiony do Ciebie ;)
Łazienki do końca czerwca są otwarte trochę dłużej bo oświetlili część głównej alei chińskimi lampionami, co wygląda bardzo efektownie po zmierzchu.
http://www.lazienki-krolewskie.pl/Festiwal-Lampionow-Chinskich-w-Lazienkach-Krolewskich.html
no aluratnie po tej fotce podlinkowanej tej efektywności nie widac. No ale to oczywiście kłopot tych z łazienek ze przyoszczedzikli i nie chcieli zapłacic profesjonaliscie za 1 fotę
Fakt, fota tandetna, jeszcze z lampą.
A był już ktoś na tych lampionach i może polecić jakąś miejscówkę?
Foto ślubne to w zasadzie "fotografia komercyjna", a zgodnie z regulaminem (http://www.lazienki-krolewskie.pl/Regulamin-Parku.html) to wymaga zgody dyrekcji. Zakładam, że wiąże się to także z jakąś opłatą.
Możesz ryzykować i fotografować bez uzgadniania, ale nie wiesz co wpadnie strażnikom do głowy i czy któryś się nie uprze i nie uniemożliwi zrobienia zdjęć, np pakując Ci się w kadr. Z drugiej strony par ślubnych tam jest zatrzęsienie, nie sądzę żeby wszyscy te zgody faktycznie mieli.
I potwierdzam, w tych godzinach tłok jest straszny.
Jeśli koniecznie musi być park w Warszawie, to polecam chociażby Park Skaryszewski. Byłem tam parę razy i jest na pewno mniejszy tłok niż w Łazienkach. Ostatni raz byłem tam 1.V od 8 rano. Przez godzinę czasu minęliśmy dosłownie kilka osób :)
Być może teraz z powodu bliskości Stadionu Narodowego i meczów więcej osób się tam kręci, ale jeśli, to pewnie tylko w dni meczowe.