Zobacz pełną wersję : Wakacyjny dylemat - Coolpix P7100 czy Finepix X10
transporter
18-06-2012, 19:44
Witajcie,
Jest coraz cieplej, więc coraz częściej wybieram się na spacery czy krótkie wypady za miasto i nie zawsze mam ochotę nosić lustrzankę. Postanowiłem więc kupić kompakt. Po krótkim namyśle uznałem, że mogę na to wydać 2 kPLN max.
Po obejrzeniu paru modeli ostatecznie waham się między Nikonem Coolpixem P7100 a Fuji Finepixem X10.
Na pierwszy rzut oka (i ogląd w sklepie) Fuji wydaje się ciekawszy, ponieważ:
- ma jaśniejsze szkło (2.0 - 2.8),
- ma wiekszą matrycę (2/3 cala),
- ma manualnie sterowany zoom (pierścień),
- zapisuje filmy HD,
- design jest bardziej retro (ale to kwestia gustu co się komu podoba).
Wybór nie jest jednak prosty, ponieważ:
- Nikon pozwala korzystać z lamp serii SB, które już mam,
- Nikon ma odchylany ekran,
- Nikon kosztuje 300 - 400 PLN mniej,
- Fuji ma problem z matrycą (punktowe źródła światła odwzorowuje jako białe koliste plamy), co podlega wymianie, ale Fuji nie chce określić od jakiego numeru seryjnego matryce są poprawione, więc istnieje ryzyko wysyłki nowego sprzętu do serwisu "na dzień dobry".
Jeśli ktoś ma doświadczenie z jednym lub drugim aparatem (a najlepiej jeśli z oboma), proszę o rzeczową poradę.
Pozdrawiam
Hamarama
20-06-2012, 00:53
Ja mam p7100. Ogólnie fajny. Wadą jest jakość jpg na wyższym iso. Z rawa wyciągam cuda a jpg to porażka. Na dworze spisuje się super. W pomieszczeniach jednak wolę lustro.
transporter
20-06-2012, 10:47
Nie martwi mnie zupełnie wysokie ISO, bo zamierzam z niego korzystać na przykład na jednodniowych wyjazdach i wypadach na rowerze lub moto i raczej w dobrym świetle. Moje obawy dotyczą zbyt dużej głębi ostrości i płaskich zdjęć, gdzie Fuji wydaje się nieco lepsze z uwagi na zakres jasności [2.0 - 2.8] i ma odrobinę większą matrycę.
A jak jest z szybkością działania i szybkością zdjęć seryjnych?
Czy możesz podesłać link do jakichś przykładowych zdjęć (krajobraz/street/portret) albo podesłać mi fotki na maila?
Ja bym brał X10, jaśniejszy obiektyw, wieksza matryca, więcej przycisków na korpusie, dużo fajnych udogodnień, mi bardzo do gustu przypadła np elektroniczna poziomica.
Popieram Lucas Z . Miałem P7100 trzy miesiące. Poszedł do ludzi. Skusiły mnie dwie rzeczy. Odchylany LCD i zoom 28-200 mm. Ale to kloc- cięzki i taki jakis nieforemny. AF znów nie taki szybki jak opisuje producent. Mniejsze i lżejsze kompakty potrafia to samo. Ekran jak ekran - stwierdziłem ,że bez odchylania mozna zyc. Zoom chodzi bardzo powoli. Moze to takie skrzywienie przy przejsciu z zoomowania poprzez obrót obiektywu? Potwierdza sie w 100% stwierdzenie , że Nikon potrafi wszystko ale nie produkować dobre kompakty.
Natomiast X10 to sam miód - mimo tego nagłosnionego bloomingu. Zreszta mam go na wymianie matrycy w ramach gwarancji i mam nadzieje ,ze problem ten raz na zawsze zniknie. Lepiej dołozyc 200-300 zł i wziąć X10 - mozna kupic teraz już za około 1800-1900 zł.
Jeżeli chodzi o mnie, przy podobnym dylemacie, zdecydowanie brałbym Fuji X10. Lista plusów jest jak dla mnie bardziej znacząca, niż podane minusy. Lampy - to jest kompakt i raczej będziesz go używać tam gdzie nie będzie Ci się chciało tachać lustra i lamp. Odchylany wyświetlacz jest fajny, ale nie traktowałbym go jako argument, który przeważa szalę na korzyść Nikona. Problem z matrycą możesz załatwić w sklepie - po prostu zrobić zdjęcie testowe danym egzemplarzem i sprawdzić czy akurat ten aparat jest wadą obarczony. Jeżeli tak, po prostu wziąć inny. Kwestia kasy, to już sprawa indywidualna... Pozdrawiam! ;)
Maciej-D
08-07-2012, 18:03
A od kiedy matryca 1/2.3 jest większa niż 1/1.7 ?!
Matryca w x10 ma rozmiar 2/3 cala.
Fujii X10 ma większą matrycę niż P7100
No własnie baaardzo się zastanawiam czy nie poświęcić trochę grosza i nie kupić jutro Fujifilm X 10 ... cena przystępna, sample obiecujące ... Ktoś z Was go ma ?
No własnie baaardzo się zastanawiam czy nie poświęcić trochę grosza i nie kupić jutro Fujifilm X 10 ... cena przystępna, sample obiecujące ... Ktoś z Was go ma ?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192408
Robinson73
01-12-2012, 19:00
Moje obawy dotyczą zbyt dużej głębi ostrości i płaskich zdjęć, gdzie Fuji wydaje się nieco lepsze z uwagi na zakres jasności [2.0 - 2.8] i ma odrobinę
zapomnij o małej głębi ostrości przy takich matrycach , tu różnicy nie będzie między Fuji a Nikon. To jest akurat żaden argument. Ale oczywiście jasne szkło to więcej światła i mniejsze ISO
stachmuszel
03-12-2012, 08:42
zapomnij o małej głębi ostrości przy takich matrycach, tu różnicy nie będzie między Fuji a Nikon. To jest akurat żaden argument. Ale oczywiście jasne szkło to więcej światła i mniejsze ISO
Nie jest tak źle z głębia ostrości. #549 zdjęcie 2,3 i 4. ISO 3200 na 5-tej fotce.
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=192408&page=55
Odkąd mam x10 nie chce mi się nosić D700 :grin: Przyjemność fotografowania tym maluszkiem jest ogromna.
Robinson73
04-12-2012, 11:54
To normalne akurat przy zdjęciach makro z kilku / kilkunastu centymetrów.
batonzi1
14-12-2012, 16:27
dzięki za podpowiedź, przydatna informacja
marcin_G
15-12-2012, 13:03
Przez długi czas miałem P7000, obecnie mam X10 i bardzo go sobie chwalę. Podsumowanie za i przeciw dla obu modeli
"+" dla P7000 za:
a) zakres zooma 28-200
b) możliwość pokazania poszczególnych stopni szarości na odtwarzanym zdjęciu
c) gorącą stopkę
d) fajną obsługę
"-" dla P7000 za
a) głośnie silniki zooma i AF, które nagrywają się na filmy
b) przerażająco nieskuteczny AF, gdy jest ciemno lub brak kontrastu
c) słaba praca przy wysokim ISO w JPGach
W Fuji uważam, że do szczęścia brakuje mi tylko pierścienia przysłony, jak w X100, za litsta plusów wygląda następująco
a) RĘCZNE ZOOMOWANIE PIERŚCIENIEM
b) możliwość wkręcenia mechanicznego wężyka spustowego
c) Jasny, fantastycznie ostry obiektyw
d) możliwość założenia filtrów (u mnie polar nakręcony jest na stałe)
e) zmienna wielkość pola AF
f) fajna obsługa przyciskami / kołami sterującymi
kalkulator12
16-12-2012, 23:10
lepiej kupic lepszy niz gorszy