Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dotyk
Nikonozaur
18-06-2012, 18:34
Władysławowskiego zlotu ciąg dalszy:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/407/morze45aneff.jpg/)
Zapraszam.
I tu też bardzo elegancko jest :).
Czysto, delikatnie w ładnych barwach podane :).
jarekf34
18-06-2012, 19:59
Kolejny korzonek ciekawie zapodany, przyjemne kolorki.
Co to pomiędzy nim a kamykiem jakiś cień czy cuś :)
RobertSoul
18-06-2012, 20:02
A ja bym powiedział, że to takie Pablowskie jest :)
Podoba się :)
Ładnie podłoga świeci :)
rafal1980
18-06-2012, 20:41
Bardzo fajnie to wygląda ;)
Mam pytanie, na jak długich czasach robi się takie zdjęcia?
Jutro skoro świt będę wybierał się nad Wisłę ( 50m mam od domu) i chcę uchwycić poranną mgłę, która unosi się nad rzeką ;)
Przyznam, że moje doświadczenie w tego typu zdjęciach jest mniej niż marne ;)
Nikonozaur
18-06-2012, 20:51
Jutro skoro świt będę wybierał się nad Wisłę ( 50m mam od domu) i chcę uchwycić poranną mgłę, która unosi się nad rzeką ;)
W tym przypadku wystarczyło dokładnie 65 sekund. Do takich czasów konieczny jest filtr neutralny szary dużej gęstości np. Hoya ND400 (taką się posługuję). Jak to jest mało dokręcam ND8, polar i daję przysłonę f/16-f/22. W słabszym świetle poranka lub zachodu z taką baterią możesz smażyć dużo dłużej. ;)
[...] Co to pomiędzy nim a kamykiem jakiś cień czy cuś :)
Nie mam pojęcia, na RAW-ie taż tak jest. Może to mokry piasek tak się "nagrał".
Bartekkw
18-06-2012, 21:40
Bardzo ładnie to się prezentuje Andrzeju
rafal1980
18-06-2012, 21:49
Dzięki Nikonozaur za wskazówki ;)
No to już wiem co w najbliższym czasie trzeba dokupić do takiej zabawy ;)
piotrm100
19-06-2012, 01:13
Panowie.... przyznajcie się, ze Wy te korzenie ze sobą na plenery targacie. Niejedno widziałem, ale nigdy żadnego korzonka tego typu nie dane mi było spotkać.
mirekvampirek
19-06-2012, 01:28
podoba mi sie niebo, jest takie mieciutkie jak kaczuszka ;-)
zacny fot, kwadratujesz ostatnio
No pierwsza klasa, czysto, kolorek, spokojnie.. można pogratulować
Ładnie to zapodałeś a najgorsze jest to, że nie mam się do czego przyczepić ;)
Panowie.... przyznajcie się, ze Wy te korzenie ze sobą na plenery targacie. Niejedno widziałem, ale nigdy żadnego korzonka tego typu nie dane mi było spotkać.
Zawsze wozimy po kilka sztuk w bagażniku, dlatego Andrzej dostawczakiem jeździ ;)
krzysztofz24
19-06-2012, 12:13
Wspaniala...taka "czysta" kolorystyka zdjecia. I ten delikatnie tylko zarysowany horyzont... Bardzo ladne zdjecie.
geralttt
19-06-2012, 18:48
Fota miód, ale to już standard, choć miło się Andrzeju patrzy... Brawo!
Korzenie, kamienie, jesienne liście, muszle itp itd... toż to każdego artysty podstawowy arsenał... :)
Z tym, że z mgłą zrób najpierw na krótkich czasach kilka ujęć, później przesiadka na filtry i porównaj obydwa efekty, gdyż nie są to dwa identyczne "zamglenia". Nie wiadomo który bardziej ci się spodoba. Ja osobiście na długim czasie rzadziej lubię mgiełki niż te chwycone w mgnieniu oka.. :)
Pozdr...
Rafał
Nikonozaur
19-06-2012, 20:54
Korzeni i innych drągów wala się tu cała masa więc o modela trudno nie jest. Akurat w Jastrzębiej Górze obserwujemy masową produkcję klifów i pod piłę idzie wszystko co przeszkadza w ich budowie. A nowiutkie klify robią wielkie wrażenie: z kamieni w drucianej siatce, prościutkie jak strzelił. Zdecydowanie górują nad poszarpaną irlandzką fuszerką bez składu i ładu... :D
[...] dlatego Andrzej dostawczakiem jeździ ;)
Dwuosobowy Mercedes brzmi znacznie lepiej... ;)
JaroPienza
19-06-2012, 22:00
Delikatnie.. takie słowo mi się nasunęło na myśl. Z chęcią w dużym rozmiarze bym to widział
Dwuosobowy Mercedes brzmi znacznie lepiej... ;)
do tego w kolorze: bahama yellow :mrgreen:
maciey75
20-06-2012, 14:36
Nikonozaur - pytanie techniczne - jak przez taka ciemnice (filr) idzie ustawianie ostrosci. I jeszcze napisz prosze czy ten filtr, ktorz masz (ND400) to tylko gdy jest super slonce czy np. gorski strumien w lesie tez da rade?
Oczywiscie zdjecie miodne :)
Nikonozaur
20-06-2012, 18:29
Nikonozaur - pytanie techniczne - jak przez taka ciemnice (filr) idzie ustawianie ostrosci. I jeszcze napisz prosze czy ten filtr, ktorz masz (ND400) to tylko gdy jest super slonce czy np. gorski strumien w lesie tez da rade? [...]
Ostrość co prawda można pozostawić automatowi, jednak dla pewności najpierw łapię ostrość tam gdzie chcę, przełączam obiektyw w tryb manualny, nakręcam filtr(y) i odpalam migawkę za pomocą pilota z funkcją "bulb". Oczywiście wszystko na statywie.
A co do tematów godnych rozmemłania w zasadzie można powiedzieć: wszystko co się rusza. Trzeba jednak pamiętać, że nad rzeczką czy potokiem są rośliny i ich ruch ciemny filtr potraktuje tak samo jak wodę. Filtry ND nie są receptą na zrobienie taaakiej foty, jedynie narzędziem, które pozwala na uzyskanie określonego efektu.
Bardzo fajne fotki ostatnio pokazałeś-gratulacje!!!:)
Pablo 77
20-06-2012, 23:54
Widać plener owocny był :)
Bardzo fajnie wszystko zagrało :)
Rallynitros
21-06-2012, 11:06
Ładnie i czysto....ale bez tego cienia czy co to za ustrojstwo jest, ale mnie drażni.
Ładnie i czysto....ale bez tego cienia czy co to za ustrojstwo jest, ale mnie drażni.
może falka tu docierała albo zagłębienie było i cień został - ja obstawiałbym, że to cień od kamienia pod lewym ramieniem
mi nie przeszkadza - piękne zdjęcie
Muszę się tak nauczyć ...
Pięknie!