Zobacz pełną wersję : Połączenie SB-900 i SB-800
Witam
Ponieważ wybieram się w dość deszczowe rejony naszego globu i zamierzam zająć się nocną makrofotografią, postanowiłem zmajstrować zestaw, który umożliwi mi dość mocne błyskanie z dwóch stron.
Dysponuję lampami SB-900 i SB-800 i chciałbym zaprząc je do wspólnej pracy.
I tu właśnie problem. Lampy chciałbym umieścić z dwóch stron aparatu (właśnie sklecam dwie szyny), problemem jest odpowiednia synchronizacja lamp. Nie chcę wyzwalać ich "na błysk" lub wbudowaną, bo nie wiem, czy w pewnych warunkach to zawsze zadziała. Myślałem raczej o okablowaniu.
Mam jeden kabel TTL i myślałem o dodaniu czegoś w stylu Phottix Duo, ale zdaje się jedna z lamp musi wtedy działać w manualu.
Czy może inne okablowanie, bo czegoś w stylu: http://allegro.pl/kabel-synchronizacyjny-x2-canon-550d-500d-450d-40d-i2372691725.html do Nikona nie widziałem.
Ewentualnie może inny patent, który umożliwi mi pełną współpracę sprzętu. Aparaty na których to ustrojstwo ma pracować to D700 i D200.
artuss811
18-06-2012, 20:42
nie znam się za bardzo, ale jeśli chcesz wyzwalać jednocześnie 2 lampy to chyba do tego służy takie ustrojstwo jak Pocket wizard z CLS łatwe i proste w obsłudze
tbogdanowicz
18-06-2012, 22:02
Istnieje Nikon AS-10 TTL Adapter, chyba tego szukasz.
Edit:
Tak na szybko znalazłem jeszcze zamiennik:
http://www.meiss.pl/product-pol-89-Kostka-synchronizacyjna-zamiennik-Nikon-AS-10.html
nie rozumiem, dlaczego bezprzewodowy CLS nie wystarczy?
Istnieje Nikon AS-10 TTL Adapter, chyba tego szukasz.
Edit:
Tak na szybko znalazłem jeszcze zamiennik:
http://www.meiss.pl/product-pol-89-Kostka-synchronizacyjna-zamiennik-Nikon-AS-10.html
Wygląda interesująco. Faktycznie może chodzić o to.
nie rozumiem, dlaczego bezprzewodowy CLS nie wystarczy?
Choćby ze względu na to, że będzie kilku "błyskaczy" i nierzadko będziemy sobie włazić w drogę. Również ze względu na intensywne opady będę prawdopodobnie zakrywał sprzęt jakimiś płachtami i czujniki nie zawsze wyłapią sygnał. No i jakoś do sygnału po kablu mam większe zaufanie ;)
WNo i jakoś do sygnału po kablu mam większe zaufanie ;)
To niestykających stopek lampowych jeszcze nie ćwiczyłeś...
Skoro coś w rodzaju makro, trudno mi wyobrazić sobie nie działanie CLS nawet przy jakiś foliach. Być może kabel niekiedy będzie lepszy, ale 100% gwarancji też bym nie dał.
Używam dwóch lamp SB800 i SB600 podłączonych do braktetu Manfrotto 3278B. Obie są wyzwalane przez CLS lampą wbudowaną z założonym ekranikiem SG-3IR.
Działa jak burza. Nie zdarzyło mi się aby obie nie odpaliły. No chyba że się odwróci braket i jedna lampa ląduje pod korpusem.
Po za tym trzeba pamiętać aby jedną z lamp odwrócić czujnikiem w stronę korpusu ;-)
Probowałem to również połączyć kabelkowo. Użyłem SC-17, kostki AS-10 oraz kabelka SC-18. Też działa. Kable się trochę plączą ale da się żyć. Wada jest jedna: w trybie ttl nie da się odtrębnie wprowadzać korekt dla każdej z lamp.
W nocy i na małym dystansie CLS powinien działąc bezproblemowo. Na wbudowana nałóż ten panelik SG-3IR, alb kup SU-800 jesli nie chcesz używać lampy wbudowanej.
Druga opcja to Pocket Wizard TT5 albo odpowiednik Piksela.
kable - zmartwię cię, ale nikon w swoich materiałach podaje, że rozgałezienia kabli to żaden problem (są kostki itp), ale ... dla systemu analogowego (d-TTL). Natomiast przy cyfrze (i-TTL) - nie. Możesz mieć jedną z lamp na kablu SC17 czy podobnym, ale inne lampy już tylko zdalnie bez kabli. Niestety.
Sądzę, że są szanse, że mimo wszystko w niektórych przypadkach rozgałęzianie kabelków w cyfrze zadziała prawidłowo, tylko ... nie wiem kiedy. A ty chyba chcesz mieć pewność.
Dziękuję za dodatkowe informacje. Chyba faktycznie spróbuję opcji z SG-3IR, ale awaryjnie zostawię sobie furtkę w postaci okablowania. Muszę jeszcze przetestować działanie całego zestawu w jakiejś osłonie przeciwdeszczowej, bo spodziewam się bardzo trudnych warunków.
SU-800, fajna opcja, ale chyba w tej cenie wolałbym sobie kupić dodatkową lampę jako back-up :)
Troszkę odkopię temat, ale zawsze warto zostawić jakiś ślad, jak w końcu sprzęt spisał się w akcji. Rewelka! Tak więc dziękuję za pomoc. Zauważyłem, że pomiar światła, na krótkich dystansach, głupieje (przepalał lub niedoświetlał przy wbudowanej i zewnętrznych). Tak więc SG-3IR okazał się nieodzowny.
Krótkie podsumowanie zestawu jaki skleciłem ostatecznie, można przeczytać na blogu:
http://swiatprzezlupe.blogspot.com/2012/08/zestaw-do-makrofotografii-przy-sabym.html
Teraz trzeba popracować nad zebranym materiałem :)