PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - podgląd obrazu na LCD? /nie LV/

Wins
17-06-2012, 12:09
Od niedawna używam D5100 i zawsze korzystałem z wizjera. Ostatnio potrzebowałem zrobić ujęcie z pewnej wysokości /nad wysokimi trawami/ i skorzystać z podglądu na LCD /nie chodzi mi o LV/. Gdzie to się włącza? Nie mogę znaleźć w instrukcji a wiem, że na pewno było coś takiego - po przyłożeniu oka do wizjera obraz na LCD "gasł"
Mam świadomość, że pytanie jest trywialne ale czasami "diabeł ogonem" nakryje i czarna magia! :shock:

batonMR
17-06-2012, 12:29
Nie bardzo rozumiem na czym polega problem... Chodzi Ci o podgląd po zrobieniu zdjęcia, podgląd parametrów, czy jednak obraz rzeczywisty (LV)?

zgera
17-06-2012, 12:31
Od niedawna używam D5100 i zawsze korzystałem z wizjera. Ostatnio potrzebowałem zrobić ujęcie z pewnej wysokości /nad wysokimi trawami/ i skorzystać z podglądu na LCD /nie chodzi mi o LV/. Gdzie to się włącza? Nie mogę znaleźć w instrukcji a wiem, że na pewno było coś takiego - po przyłożeniu oka do wizjera obraz na LCD "gasł"
Mam świadomość, że pytanie jest trywialne ale czasami "diabeł ogonem" nakryje i czarna magia! :shock:

A wiesz po co jest Live View, to jest to czego Ty potrzebujesz, podgląd na żywo to LV.
Tylko nie mów że nic o tym nie napisali w instrukcji, łatwiej jednak zapytać na forum, niż sięgnąć po instrukcję.

~lxs
17-06-2012, 12:48
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/Nikon_D5100_Top_controls-2.jpg
źródło (http://content.reviewed.com/products/10544/specs/6202/Nikon_D5100_Top_controls.jpg)
chodzi pewnie o tą dźwigienkę opisaną [LV]
Nie wiem o jaki inny podgląd Ci chodzi... Live View to jest właśnie podgląd na żywo

Wins
17-06-2012, 16:49
Nie chodzi mi o LV ! Po włączeniu LV nie mam podglądu w wizjerze (?). Potrzebuję podgląd zdjęcia przed zrobieniem z wyświetlonymi parametrami /przesłona, czas itp/ na LCD. Przykładam oko do wizjera obraz na LCD znika, oddalam obraz się pojawia...

GWS
17-06-2012, 16:52
Nikon D5100 nie posiada takiej funkcjonalności.

~lxs
18-06-2012, 00:08
Nie chodzi mi o LV ! Po włączeniu LV nie mam podglądu w wizjerze (?). Potrzebuję podgląd zdjęcia przed zrobieniem z wyświetlonymi parametrami /przesłona, czas itp/ na LCD. Przykładam oko do wizjera obraz na LCD znika, oddalam obraz się pojawia...

Pierwsze słyszę o czymś takim...
Po włączeniu LV masz ciemno w wizjerze, bo lustro opada - na LCD masz wtedy obraz bezpośrednio z matrycy

Desperados
18-06-2012, 07:46
Nikon D5100 nie posiada takiej funkcjonalności.

Obawiam się, że żadna lustrzanka nie posiada takiej funkcji :D

RogeRek
18-06-2012, 09:32
Potrzebuję podgląd zdjęcia przed zrobieniem z wyświetlonymi parametrami
Z tego co wiem D5100 nie potrafi zaginać czasoprzestrzeni :D Musisz sprecyzować pytanie, bo ja osobiście nie rozumiem o co Ci chodzi, ale to może dlatego, że jestem "po weekendzie". Pierw zrób zdjęcie, a potem na wyświetlaczu pojawia Ci się podgląd owego zdjęcia, klikając strzałkami w górę lub w dól masz szczegółowe parametry. Jak coś Ci nie podchodzi to korygujesz ustawienia. Przed zrobieniem zdjęcia aparat inforumuje Cie na bierząco tylko o tym czy scena jest doświetlona czy nie.

Kio
18-06-2012, 14:33

Taką funkcjonalność posiada D3100

Minuta: 3:08
http://www.youtube.com/watch?v=WGZwk9YgeKg

GWS
18-06-2012, 16:19
Taką funkcjonalność posiada D3100

Minuta: 3:08
http://www.youtube.com/watch?v=WGZwk9YgeKg

To jest Canon. I nie wyświetla podglądu obrazu tylko parametry. Nikon D3100 ma klasyczny LV.

Kio
18-06-2012, 16:47
To jest Canon. I nie wyświetla podglądu obrazu tylko parametry. Nikon D3100 ma klasyczny LV.

faktycznie .. mój błąd .. nie wiem dlaczego, ale byłem przekonany, że D3100 ma ten bajer ;)

zgera
18-06-2012, 19:28

Wytłumacz po ludzko o co Ci chodzi?, nikt nie może zrozumieć tego pytania.
Potrzebuję podgląd zdjęcia przed zrobieniem z wyświetlonymi parametrami /przesłona, czas itp
W wizjerze masz podgląd na czas, przysłonę, można włączyć ISO, punkty AF, czego więcej można potrzebować.
Na wyświetlaczu głównym po naciśnięciu spustu migawki do połowy pojawia się ekran informacyjny, znika po naciśnięciu spustu do końca, jeśli podgląd zdjęć jest wyłączony ekran informacyjny zostanie wyświetlony także po zrobieniu zdjęcia, wtedy nie ma podglądu wykonanego zdjęcia.
Przykładam oko do wizjera obraz na LCD znika, oddalam obraz się pojawia...
Czujnik zbliżenia oka do wizjera posiadał D60, po przyłożeniu oka do wizjera ekran się wyłączył, D5100 nie ma takiego czujnika, więc nie wiem jakim sposobem Tobie ten ekran się wyłączy po zbliżeniu oka, ekran można wyłączyć przyciskiem INFO, lub wyłącza się automatycznie po określonym czasie, ustawienia osobiste c2 czasy autowyłączania.

fotouśmieszek
20-06-2012, 21:40
Sprobuj przesunac dzwigenke na LV i nacisnac spust do polowy.Bedzie OK :-) zobaczysz obraz!

chaos
19-08-2012, 15:09
podłączę się pod temat żeby nie zakładać nowego wątku

jak się ma sprawa z AF na LV w modelach D5000 i D5100 ?
podczas wykonywania zdjęć oraz podczas kręcenia filmu

może ktoś (kto miał oba modele) przedstawić swoją opinię ?

raftik
20-08-2012, 08:48
Przecież ewidentnie w tym czasie 3:08 facet pokazuję tą opcję na Canonie a nie na N3100 ... chłopie przyjżyj się co on trzyma w ręku :)

Ups... widzę, że już zostało wyjaśnione.

raftik
20-08-2012, 08:52
podłączę się pod temat żeby nie zakładać nowego wątku

jak się ma sprawa z AF na LV w modelach D5000 i D5100 ?
podczas wykonywania zdjęć oraz podczas kręcenia filmu

może ktoś (kto miał oba modele) przedstawić swoją opinię ?

Miałem D5000 i obecnie mam D90 i w obydwu przy zdjęciach AF na LV działa na zasadzie detekcji kontrastu na matrycy więc trwa to dość długo zanim złapie AF (znacznie szybciej przez czujnik fazowy czyli wizjer) a filmy musisz ostrzyć pierścieniem bo D5000 nie ma AF w kręceniu filmów.

chaos
20-08-2012, 08:53
czyli szybkość działa np jak w d300s ?
a jak jest w d5100 ?