figureliusz
17-06-2012, 09:58
Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum, więc kłaniam się i mówię dzień dobry.
Mam prośbę o radę. Spadło na mnie kupienie do studyjka nowego aparatu, mam przedstawić propozycje do zaakceptowania. Od razu zaznaczę, że Nikon to nie mój system więc mam orientację jedynie z lektury, ale trzeba przedstawić alternatywy :)
Założenia:
- zestaw do 8000 brutto (+mały zapasik)
- sprzęt raczej nowy i faktura vat
- do małego studia, czasem zdjęcia różnych drobiazgów, czasem portret i sylwetka. Rzadziej wyjście gdzieś w plener na reportaż/spotkanie
- nie potrzebuję szerokiego kąta, od 30-35 licząc z cropem się wyrobię.
- sprzęt studyjny - lampy, softboxy i inne szpeje - są. Lampa systemowa też.
Poczytałem i złożyłem coś takiego:
Nikon d7000 + 18-105 + Sigma 85 1.4
Mam tu i dobre body (pomijając wątek o pudłującym af i chlapiącym oleju), uniwersalny obiektyw, gdyby trzeba było gdzieś wyskoczyć w plener :) i portretówkę. Sam używam Sigmy i nie mam zastrzeżeń.
Będę wdzięczny za opinie ew. rady porady, jak złożyć to inaczej (docelowo celowałem w pełną klatkę, ale budżet mnie ogranicza).
Dziękuję
F
Mam prośbę o radę. Spadło na mnie kupienie do studyjka nowego aparatu, mam przedstawić propozycje do zaakceptowania. Od razu zaznaczę, że Nikon to nie mój system więc mam orientację jedynie z lektury, ale trzeba przedstawić alternatywy :)
Założenia:
- zestaw do 8000 brutto (+mały zapasik)
- sprzęt raczej nowy i faktura vat
- do małego studia, czasem zdjęcia różnych drobiazgów, czasem portret i sylwetka. Rzadziej wyjście gdzieś w plener na reportaż/spotkanie
- nie potrzebuję szerokiego kąta, od 30-35 licząc z cropem się wyrobię.
- sprzęt studyjny - lampy, softboxy i inne szpeje - są. Lampa systemowa też.
Poczytałem i złożyłem coś takiego:
Nikon d7000 + 18-105 + Sigma 85 1.4
Mam tu i dobre body (pomijając wątek o pudłującym af i chlapiącym oleju), uniwersalny obiektyw, gdyby trzeba było gdzieś wyskoczyć w plener :) i portretówkę. Sam używam Sigmy i nie mam zastrzeżeń.
Będę wdzięczny za opinie ew. rady porady, jak złożyć to inaczej (docelowo celowałem w pełną klatkę, ale budżet mnie ogranicza).
Dziękuję
F