PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia ślubna

omj
16-06-2012, 13:16
Witam,
na wstępie zaznaczę, iż fotografią ślubną się nie zajmuję, ale wczoraj obleciałem dwa śluby i wesele jako gość i zadziwiłem się, iż zdjęcia w kościele obaj fotografowie robili z założonymi osłonami przeciwsłonecznymi.
Mam w związku z tym kilka pytań.
Czy to normalne? Czemu taka osłona służy w zaciemnionym kościele służy i czy nie zabiera to światła?

Czy to też jest normą, iż nie używa się lamp błyskowych na takich imprezach? Obaj fotografowie lamp błyskowych nie używali. Mając jasny obiektyw można z takiej lampy całkiem zrezygnować? Rozumiem, że mogli mieć jakieś jasne obiektywy, ale czy aż takie, żeby przez cały kościół kliknąć dobre foto?

rafal1980
16-06-2012, 13:35
Wszystko zależy od tego czy miejsce w którym fotografujemy ( w tym przypadku kościół ) jest jasne czy też ciemne.
Jeśli mamy jasny obiektyw + body z używalnym wysokim ISO z lampy korzystać będziemy epizodycznie ;) Bo po prostu nie będzie takiej potrzeby.

prz3mo
16-06-2012, 13:37
Witam,
na wstępie zaznaczę, iż fotografią ślubną się nie zajmuję, ale wczoraj obleciałem dwa śluby i wesele jako gość i zadziwiłem się, iż zdjęcia w kościele obaj fotografowie robili z założonymi osłonami przeciwsłonecznymi.
Mam w związku z tym kilka pytań.
Czy to normalne? Czemu taka osłona służy w zaciemnionym kościele służy i czy nie zabiera to światła?

Czy to też jest normą, iż nie używa się lamp błyskowych na takich imprezach? Obaj fotografowie lamp błyskowych nie używali. Mając jasny obiektyw można z takiej lampy całkiem zrezygnować? Rozumiem, że mogli mieć jakieś jasne obiektywy, ale czy aż takie, żeby przez cały kościół kliknąć dobre foto?

Ad1.
Ja też mam osłonę.. z przyzwyczajenia. Jak obiektyw niechcący spadnie (tfu...tfu...) osłona może uratować przednią soczewkę.

Ad2.
Lampa ma sens jak jest ją o co odbić (błysk). W kościołach przeważnie sufit jest bardzo wysoko. Dlatego większość fotografów (ja również) robi na świetle zastanym. Obecne korpusy mają używane wysokie ISO, które w poł. z jasnymi szkłami radzą sobie nawet w bardzo ciemnych kościołach.

malachowskim
22-06-2012, 22:11
ja też na każdym szkle mam osłonę przeciwsłoneczną, z przyzwyczajenia. nie widzę sensu jej zdejmować bo nie miał bym gdzie osłon trzymać.

mmfazi
22-06-2012, 22:37
ja stosuję osłonę jako zabezpieczenie przed przeszkodami na drodze typu ściana, filar, drewniana ławka itd.
czy to zabiera światło?? do końca nie wiem, ale nie sądzę aby to było aż tak istotne.

Aeon88
23-06-2012, 10:18
W kościele jeśli masz duże okna bezbarwne to światło pada z boku na soczewkę podobnie jak na zewnątrz. Wyjdź na dwór, zrób zdjęcie tak aby słońce było zaraz za polem widzenia Twojego obiektywu 2x - 1 zdjęcie z osłoną, drugie bez. To z osłoną będzie miało znacznie lepszy kontrast (to też zależy od szkła, ale i tak różnica będzie widoczna) bo zatrzyma boczne światło niepotrzebnie padające na soczewkę i powodujące spadek kontrastu zdjęcia. Nawet w kościele przy ostrym bocznym świetle podczas fotografowania młodych jakieś światło niepotrzebne pada na soczewkę tak jak na zewnątrz. Sam tulipan światła nie zabiera, bo matryca odczytuje obraz który widzi wizjer, nie więcej, a skoro tulipan nie ogranicza pola widzenia obiektywu to ilość światła wpadającego na matrycę się nie zmienia.

Tak więc tulipan można sobie przyspawać do obiektywu, nie ma to wad technicznych i nie odbija się na jakości zdjęć w negatywny sposób, co więcej, odbija się pozytywnie.

Co do lamp, jeśli było jasno to jak najbardziej mogli nie używać wogóle lamp. Ja np nie trawie używać lampy w kościele, używam tylko i wyłącznie jeśli muszę.

Flores
27-06-2012, 16:21

Ja mam tak jasne obiektywy, że osłona nie pomaga. Ostatecznie z założonym deklem muszę focić.