Zobacz pełną wersję : Poważny problem z zamocowaniem obiektywu.
ms.dreamer
16-06-2012, 12:57
Witam, to mój pierwszy post,więc proszę o wyrozumiałość.
Otóż, ktoś zrobił mi strasznego psikusa. Zostawiłam bez uwagi mojego nikona d5000 i ktoś przykleił mi obiektyw(na super glue lub kropelkę). Udało mi się go odkleić, ale niestety, teraz gdy zakładam obiektyw nie ma charakterystycznego "klik" i jest on niestabilny.
Proszę, poradźcie mi co mam robić. Jestem załamana.
Znaleźć tego kogoś i skleić mu rączki! Nie jestem w stanie sobie wyobrazić, jak można zrobić coś takiego....
Spróbuj przeczyścić okolice bagnetu benzyną ekstrakcyjną, tylko BARDZO ostrożnie, żeby nie dostała się do komory lustra, to samo zrób z mocowaniem w obiektywie. Jeśli nie pomoże, to zostaje serwis.
tylko BARDZO ostrożnie, żeby nie dostała się do komory lustra
Najlepiej trzymając aparat/obiektyw w dół, żeby w razie czego skapnęło na podłogę.
A temu żartownisiowi bym wlał tubkę Kropelki w otwór kończący układ pokarmowy. I poczekał, aż solidnie stężeje, i dopiero puścił wolno. Surowe lekcje pamięta się na całe życie.
Sapphiron
16-06-2012, 20:12
A temu żartownisiowi bym wlał tubkę Kropelki w otwór kończący układ pokarmowy. I poczekał, aż solidnie stężeje, i dopiero puścił wolno. Surowe lekcje pamięta się na całe życie.
Nie warto... wyrwiesz chwasta a odpowiesz jak za przykładnego obywatela...
Art Erie
16-06-2012, 20:26
Czarno to widzę, kleju cyjanohydrynowego niczym nie zmyjesz :(
Edit
Można jedynie liczyć na zatłuszczone podłoże i skrobać paznokciem, wszelkie bardziej drastyczne metody mechaniczne oczywiście nie wchodzą w grę.
Sapphiron
16-06-2012, 20:27
Art, SuperGlue już dawno wypuścił zmywacz do tego rodzaju kleju :)
Art Erie
16-06-2012, 21:04
Nie widziałem :) Swoją drogą chyba nie dopuścili do obrotu chlorku metylenu (?)
Art, SuperGlue już dawno wypuścił zmywacz do tego rodzaju kleju :)
Mozesz podac jakiegos linka do tego zmywacza?
Sapphiron
16-06-2012, 22:16
http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id=DEBONDER&lang=pl
Mechanicznie też chyba można próbować, przecie klej chyba jest bardziej kruchy, niż metalowy bagnet.
Jak wiesz kto to zrobił, to zgłosiłbym na policję zniszczenie mienia.
Najprawdopodobniej sklejony jest dyngs, ktory blokuje obiektyw. Jak naciskasz guzik, to powinien się schowac. Bedzie trudno go odczyścić bez rozbierania. Istnieje też ryzyko, że został ścięty przy zdejmowaiu obiektywu na siłę. Trzecia możliwość to wyrobienie otworu w bagnecie obiektywu, ale wtedy byłby klik.
Trzeba też uważać na zachowanie grubości bagnetu. Warstwa kleju działa jak pierscienie pośrednie, może być problem z ostrzeniem na nieskończoność na szerokim kącie.
dawid666
17-06-2012, 20:41
chlorkiem metylenu mozna by sprobować albo metanolem. U mnie w pracy chlorek jeden klej rozpuszcza lajtowo. Tylko radze uważac zeby chlorek do oka przez przypadek nie wpadł bo nie bedzie miło:](pisze z doświadczenia)
Art Erie
17-06-2012, 21:06
W poscie 5 napisałem "cyjanohydrynowego", oczywiście powinno być "cyjanoakrylowego" ;)
chlorkiem metylenu mozna by sprobować albo metanolem. U mnie w pracy chlorek jeden klej rozpuszcza lajtowo. Tylko radze uważac zeby chlorek do oka przez przypadek nie wpadł bo nie bedzie miło:](pisze z doświadczenia)
Chlorek metylenu powinien byc raczej trudnodostępny ze względu na swoje właściwości. Jeśli jest dostępny zmywacz, to nie ma problemu; klej powinien dać się zeskrobać (delikatnie!) z powierzchni aluminium, ale jeśli wniknął w jakiś otwór, lub zagłębiebienie to zmywacz będzie konieczny.
Jeszcze pytanie jaki to obiektyw. Jeżeli z plastikowym bagnetem to może nie być dla niego ratunku...
Art Erie
17-06-2012, 21:31
Wtedy wystarczy wymienić bagnet za kilka PLN...
Problem raczej jest w aparacie, a nie obiektywie. Bolec blokujący został najprawdopodobniej zaklejony w pozycji otwartej.
dawid666
18-06-2012, 07:52
W poscie 5 napisałem "cyjanohydrynowego", oczywiście powinno być "cyjanoakrylowego" ;)
Chlorek metylenu powinien byc raczej trudnodostępny ze względu na swoje właściwości. Jeśli jest dostępny zmywacz, to nie ma problemu; klej powinien dać się zeskrobać (delikatnie!) z powierzchni aluminium, ale jeśli wniknął w jakiś otwór, lub zagłębiebienie to zmywacz będzie konieczny.
http://allegro.pl/chlorek-metylenu-cz-d-a-1l-fvat-i2402243096.html
tutaj jest:-P
ms.dreamer
18-06-2012, 19:50
Najprawdopodobniej sklejony jest dyngs, ktory blokuje obiektyw. Jak naciskasz guzik, to powinien się schowac.
Dokładnie tak jest, co mogę w tym przypadku zrobić? Próbowałam już czyścić benzyną ekstrakcyjną, ale niestety bez rezultatu :/
Zdemontować bagnet (5 wkrętów). Tylko trzeba uważać, żeby nie wyrwać tego bolca z bagnetem. Jeśli nie idzie, to trzeba użyć rozpuszczalnika do kleju. Ale tak, żeby nie zalać body.
Jeśli bolec jest sklejony z bagnetem w pozycji wciśniętej, to po odkręceniu wkrętów bagnet powinien unieść się na ok 2mm. Połóż wtedy aparat bagnetem w dół i przez szczelinę wkrop rozpuszczalnik.