PDA

Zobacz pełną wersję : Stare - nowe D700? kilka pytan

helopawelo
15-06-2012, 22:22
Witam Wszystkich :)

Kupilem okazyjnie D700 na ebay.uk, reklamowane jako nowe, w pudelku itd. ale od osoby prywatnej. Przesylka wlasnie dotarla i rzeczywiscie aparat wyglada jak nowy. Nie mam jeszcze karty CF wiec licznika zdjec sprawdzic nie moge. Niestety paragonu czy dowodu zakupu brak (mam tylko dowod zakupu od sprzedawcy z ebay - payPal). W zwiazku z tym mam pare pytan:)
1. Czy jest mozliwosc sprawdzenia kiedy aparat byl zakupiony lub kiedy wyprodukowany (na podst numeru seryjnego?)?
2. Czy jesli sprzedawca kupil aparat powiedzmy rok temu ale go nie uzywal i niezarejestrowal w nikonie (wszystkie naklejki wraz z kodami sa) to gwarancja zaczyna dzialac od momentu rejestracji czy zakupu np. w sklepie?

Przepraszam wszystkich ktorym pytania wydadza sie banalne lub juz sie pojawily na forum ale nie potrafilem tego znalesc:)

Pozdrawiam :)

gALL
15-06-2012, 23:02
Rejestrujac w systemie Nikona podajesz date zakupu od dystrybutora (czyli sklepu) a nie osoby prywatnej. Zadzwon do NUK i podaj numer seryjny, mysle, ze powiedza kiedy byl wyprodukowany.

Swoja droga sprawdz wersje firmware w puszcze a bedziesz mial przedzialy czasowe z jakich moze pochodzic aparat.

Jarek78
15-06-2012, 23:33
Gwarancja zaczyna działać od momentu zakupu (stąd wymagane jest wypelnienie karty gwarancyjnej oraz dowód zakupu z ktorego wynika kiedy aparat został kupiony - do realizacji gwarancji czasem wystarczy sama karta - u nas niestety i to i to...) ... rejestracja w NIkonie to dobrowolne dzialanie a nie wyznacznik dnia rozpoczynającego gwarancje.

helopawelo
15-06-2012, 23:55
Bardzo dziekuje za szybki odzew :)
Sprawdzilem wersje firmware: A i B 1.02 - data wydania 6.01.2010 (wg optyczne.pl)
Zostaje mi skontaktowac sie ze sprzedawca i zapytac o oryginalny dowod zakupu.
Jeszcze zostaje sprawdzenie licznika klapniec ale musze poczekac na CF.
Swoja droga to troche dziwne ze aparat moze juz miec pare miesiecy lub lat a wciaz jest nieuzywany...

gALL
16-06-2012, 09:59
Nie jest to dziwne. Mogl go kupic ktos kto myslal, ze zostanie fotografem ale zabawa mu sie nie spodobala po jednym dniu, bo D700 jest za ciezkie/skomplikowane/nie daje tak kolorowych i ostrych fotek jak glupawka z czerwonym guziczkiem marki C. Moze to tez byc niechciany prezent.

grimoald
16-06-2012, 10:09
Nie jest to dziwne. Mogl go kupic ktos kto myslal, ze zostanie fotografem ale zabawa mu sie nie spodobala po jednym dniu, bo D700 jest za ciezkie/skomplikowane/nie daje tak kolorowych i ostrych fotek jak glupawka z czerwonym guziczkiem marki C. Moze to tez byc niechciany prezent.

Tak jak napisal gALL, nie koniecznie jest to sciema. Rozmawialem z czlowiekiem,ktory ma d3s i w ciagu 12 miesiecy zrobil niecale 1000 zdjec, co dla tej puszki to smiech.

gALL
16-06-2012, 11:32
Dobra, moze powiesz jaka okazje trafiles i za ile wyrwales te puszke.

helopawelo
16-06-2012, 11:44
Heh, jak napisze za ile to będziecie mowic że i tak za dużo. Powiem tylko tyle że w tej cenie chodzą tu (ebay.uk) puszki nawet do 20 000 klapnieć.

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
A niech tam. 1300 funtów dałem