Zobacz pełną wersję : Nikkor 85mm f/1.8G vs Nikkor 85mm f/1.4D
Tomas_ok
15-06-2012, 17:23
Witam,
Jak w temacie miał ktoś możliwość porównywać te szkiełka? Cena starszej wersji ostatnio zaczyna na aukcjach spadać, a na nową 1,8G popyt bardzo duży, ciekawe jak wypada porównanie tych obiektywów w portrecie.
Afs to nie Afd - szczególnie to widać przy przeostrzaniu. W tym wypadku wersja G wygrywa. Jednakże Afd ma coś czego nie ma wersja G - światło 1.4. Jeżeli trafisz na dobrą czyt. ostrą sztukę 1.4 to wg mnie bym się nie zastanawiał i brał tą jaśniejszą. Ale jeżeli jasność nie jest dla Ciebie najważniejsza weź wersję G - będziesz zadowolony.
Oczywiście świadomie pomijam kwestie GO i bokeh bo to jest chyba oczywiste.
Mam afd 1.4 i zastanawiałem się nad wymianą na G ale sobie darowałem. Jak już to na dobrą sztukę 1.8d i za różnicę coś jeszcze - może jakiś fish.
Jeden tańszy, drugi droższy. Każdy daje inny obraz. Wbudowany silnik jest wolny, ale precyzyjny. Śrubokręt szybki, ale niechętnie doostrza. Inna jasność, bokeh, kontrast, ostrość. Właściwie wszystko różni te szkła poza ogniskową.